tiistai 31. heinäkuuta 2012

Barolo-paisti


Todetaan nyt heti alkuun, että pankkitilin saldon pitäisi sisältää aikamoinen rimpsu nollia ensimmäisen luvun perässä, että raaskisin baroloa pullollisen pataruokaan käyttää. Lottovoittoa odotellessa tyydyin siis käyttämään huokeampaa italialaista punaviiniä.

Ohje on kirjasta Risotto ja panna cotta, Piemonten parhaat maut. Kirja on ollut lainassa kirjastosta, mutta on varmaan "pakko" hankkia kirja itselle sillä lainan olen uusinut jo kolme kertaa.

Ruoan ajoituksen suhteen kävi tavattoman huono tuuri. Sateisella ja viileällä säällä päätin tätä valmistaa ja sitten alkoi helteet. En jaksanut suunnitelmia enää muuttaa, joten meillä syötiin kuumaa pataruokaa hellesäässä.

Syksymmällä tätä on pakko tehdä uudestaan. Yllätyksekseni lapsetkin tykkäsivät ruoasta kovasti, varsinkin kastikkeesta. Seuraavalla valmistuskerralla teen kyllä kirjassa ehdotettua polentaa paistin seuraksi.

Kasvimaan satoa päätyi pataan eli varsiselleri ja yrtit olivat omaa tuotantoa, ehkä juuri sen takia maistui niin hyvältä ;).

1 pl barolo-punaviiniä (tai muuta täyteläistä punaviiniä)
800g naudanlihaa (niskaa tai ulkopaistia)
1 sipuli viipaleiksi leikattuna
1 varsisellerin varsi viipaleiksi leikattuna
1 porkkana viipaleiksi leikattuna
2-4 salvianlehteä
2 rosmariininoksaa
2 laakerinlehteä
5 neilikkaa
1 kanelitanko
4 katajanmerjaa
suolaa ja pippuria
50g voita
2 rkl öljyä
n. 1/2 l lihalientä

Kaada viini isoon kulhoon ja upota siihen liha, vihannekset ja mausteet. Anna marinoitua yön yli.
Ota liha pois viinistä ja kuivaa hyvin. Rukista padassa lihan pinta voi-öljyseoksessa.
Siivilöi viini ja lisää vihannekset ja mausteet pataan. Kääntele muutaman minuutin ajan.
Kaada viini pataan ja laita kansi päälle. Kypsennä miedolla lämmöllä n.2h. Lisää välillä lihalientä, jotta neste peittää paistin koko ajan.
Kun liha on kypsää, ota se pois padasta ja kääri folioon vetäytymään.
Hienonna kattilaan jäänyt kastike sosemyllyn hienolla terällä, tarkista maku. Mausteet voi myös laittaa harsopussiin, jolloin ne saa helposti pois padasta ja kastikkeen soseuttaminen on helpompaa.
Leikkaa liha viipaleiksi, lado vadille ja kaada kastike niiden päälle. Tarjoa perunamuussin tai polentan kera.

sunnuntai 29. heinäkuuta 2012

Lime posset mansikoilla



Juhannuksena (ja muutaman kerran sen jälkeenkin) nautittu herkku lemon posset vei kielen mennessään ja siitä asti jäi mieltä kaihertamaan jälkkärin kokeilu limemehulla. Hieman yllytettynä päätin ryhtyä kokeiluun. Onnistuminen arvelutti koska ainakaan itselleni ei nyt ole aivan selvä mikä aiheuttaa hyytymisen. Eli ensimmäisen lime posset kokeilun uhreina joutuivat kärsimään lapset ja mies.

Valmistus oli yhtä helppoa kuin aikaisemminkin, tosin mehun pusertamiseen menee hiukan enemmän aikaa. Annoin possettien hyytyä varmuuden vuoksi yön yli ja hyytyi paremmin kuin sitruunoita käytettäessä. Sitten se maku, joka oli taivaallinen. En nyt vain osaa nimetä parempaa eli lemon ja lime kamppailu päättyi tasapeliin. Seuraavaksi täytyy sitten varmaan kokeilla sitä verigreippiä...

Mansikat tuottivat kyllä tällä kertaa pettymyksen. Makeudesta ei ollut tietoakaan ja sokeria sai lisätä joukkoon. Paras mansikka aika taitaa siis olla jo ohitse, saa nähdä auttaako helle makuun.

Lime posset
4 dl kuohukermaa
1 1/2 dl sokeria
1 dl limen mehua (n.5 luomu limeä)

Tarjoiluun tuoreita marjoja esim mansikoita

Mittaa kerma ja sokeri pieneen kattilaan. Keitä noin 3 min koko ajan sekoittaen. Nosta kattila liedeltä ja sekoita sitruunan mehu joukkoon. Maista seosta ja lisää tarvittaessa sokeria tai mehua.

Kaada seos 4 pieneen lasiin. Peitä tuorekelmulla. Nosta jääkaappiin ja anna hyytyä vähintään 2 t 30 min. Itse annoin hyytyä yön yli.

Lisää marjat juuri ennen tarjoilua.

lauantai 28. heinäkuuta 2012

Ex-tempore retki ja eväät Korkeasaareen



Raksa hommat tuli valmiiksi odotettua aikaisemmin, joten päätimme ex-tempore lähteä eräänä iltapäivänä koko perhe kohti Korkeasaarta. Kolmen lapsen kanssa ex-tempore tarkoittaa tosin 2h valmisteluja ennen starttausta "villlin" nuoruuden 15min sijaan :D.

Iltapäivä oli aivan loistava aika olla Korkeasaaressa. Olimme perillä neljän aikaa ja suurin osa vierailijoista oli poistumassa. Lapset saivat rauhassa ihmetellä eläimiä ilman tungosta. Kuva on taas mitä on, mutta kolmen vauhtihirmun kanssa kun on liikkeellä ei pahemmin kuvakulmia tai mitään muutakaan mietitä ;).

Kaupasta kävin nappaamassa voitaikina paketin, rieskoja ja muita tarpeita. 45min ja eväät olivat valmiit. Lasten pasteijoissa oli nakkeja, ketsuppia ja juustoraastetta, myös ripaus oreganoa. Rieskarullat isommat lapset askartelivat itse ja niihin tuli margariinia, juustoa, kinkkua ja kurkkua. Ja sitten ne aikuisten versiot:

Rieskarullat:
rieskoja
pippurituorejuustoa (Apetit)
pepperonimakkaraa viipaleina
mozzarellaa viipaleina
salaattia

Levitä tuorejuustoa rieskalle. Lisää muut täytteet pinnalle ja rullaa. Leikkaa puoliksi ja nauti.


Pinaattipasteijat:
1 pkt voitaikinaa
1 muna voiteluun
1 pkt pakaste pinaattia
1 uusi sipuli hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
tuoretta tilliä hienonnettuna
kuivattua oreganoa
mustapippuria
suolaa
1 rkl sitruunan mehua
2 rkl paahdettuja pinjansiemeniä
fetajuustoa kuutioituna

Sulata taikina. Kuutioi sipulit ja kuullota öljyssä. Lisää sulatettu pinaatti ja paista hetki. Lisää loput aineet  fetaa lukuunottamatta ja kuumenna. Puolita voitaikina levyt ja laita neliölle muutama tl täytettä. Laita muutama fetajuustokuutiota täytteen päälle. Sulje pasteijat. Voitele munalla ja paista 225 10-15min.






Meillä osasta voitaikinaa loihdittiin lasten riemuksi nakkipasteijoita, joten pinaatti täytettä jäi yli. Loppu täyte päätyi seuraavana päivänä pastakastikkeeksi. Täyteen lämmitin pastakattilassa kun pasta oli jo lävikössä. Muutama ruokalusikallinen keitinvettä, 1/2 dl ruokakermaa ja loppu feta murustettuna joukkoon. Herkkua!

torstai 26. heinäkuuta 2012

Laurus nobilis


Kotiimme saapui laakeripuu, kiitokset siitä kuuluu äidilleni. Kesällä viihtyy kuulemma pihalla, mutta talvea ei kestä. Eli onko muilla kokemusta laakeripuun talvehtimisesta suomessa? Harkinnassa varasto tai ihan sisällä talvehdittaminen. Ilmeisesti voisi pärjät talven huoneilmassa ahkeralla sumuttamisella.

Heti piti etsiä ohje, jossa pääsee kokeilemaan tuoreita laakerinlehtiä. Samassa ohjeessa pääsen testaamaan myös oman maan varsisellerit!

tiistai 24. heinäkuuta 2012

Herkullista Munakoisopastaa


Tämä oli jääkaapin tyhjennys pasta, mutta lopputulos oli niiiiin herkullinen, että pakko julkaista. Tätä haluan syödä nimittäin toistekkin. Pientä kesäflunssan poikasta on ollut ilmassa ja siitä syystä päädyin keittelemään tomaattikastiketta. Heräteostoksena ostetut munakoisot piti käyttää ja paketillinen halloumia oli eksynyt jääkaapin perukoille. Ja lopputuksena annos joka pelastaa huonommankin päivän ;). Basilikaa tuli reilusti eli jos ei kuulu suuriin suosikkeihisi niin vähennä määrää esim puoleen.

Tomaattikastike:
2 prk tomaattimurskaa (a 400g)
2 sipulia kuutioituna
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
kuivattua oreganoa
kuivattua chiliä oman maun mukaan
8 aurinkokuivattua tomaattia hienonnettuna
tilkka tomaattien öljyä
suolaa, mustapippuria
2 kourallista basilikaa

Kuullota sipuleita öljyssä 5min. Lisää tomaattimurskat ja 1/2 säilyketölkillinen vettä. Lisää oregano, chili, tomaatit ja öljy. Anna hautua miedolla lämmöllä 1h. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää basilika, kuumenna.


Paistettu munakoiso:
2 munakoisoa
suolaa, mustapippuria
öljyä paistamiseen

Kuutioi munakoisot ja laita lävikköön. Suolaa ja anna itkettyä 30min. Huuhtele suolat pois ja kuivaa. Laita pannun pohjalla reilusti öljyä 1,5-2 cm ja kuumenna. Lisää puolet munakoisoista ja paista kullanruskeiksi. Tässä kestää aika kauan n. 8min. Nosta palat talouspaperin päälle valumaan. Paista loput munakoisoista kullanruskeiksi ja valuta myös talouspaperin päällä. Mausta suolalla ja pippurilla. Ihan mielettömän hyviä! Sekoita puolet tomaattikastikkeen joukkoon.

Paistettu halloumi:
1 pkt halloumia kuutioituna
öljyä paistamiseen
Paista pannulla kullanruskeiksi

Kokoa annos laittamalla keitettyä pastaa lautaselle. Päälle tomaattikastiketta. Ripottele pinnalle munakoisoa ja halloumia. Tarjoile ja nauti!

maanantai 23. heinäkuuta 2012

Sisustustaulut jumissa


Jos en nyt väärin muista niin korkkeja on pistetty talteen jo vuosi. Valmistuminen siis tällä juoma vauhdilla olisi todennäköistä noin kahden vuoden päästä. Eli kaikki tuttut pistäkää korkit talteen, jos tulisi hiukan aikaisemmin valmista :D.

sunnuntai 22. heinäkuuta 2012

Kesäinen retki Höyryjunalla Porvooseen


Eilen saatiin vihdoin ja viimein nautti taas lämpimästä kesäisestä ilmasta. Sateiden loppuminen osui meille oivaan hetkeen sillä lauantai aamuna lähdin lapsien ja kummieni kanssa höyryjunalla päiväretkelle Keravalta Porvooseen. Ilmojen lämpenemisen oli huomannut moni muukin, sillä juna oli ihan täynnä.

Itse olen joskus alakoulu ikäisenä käynyt lättähatulla Porvoossa ja sen perusteella osasinkin netistä etsi mahdollisia museojuna retkiä. Höyryjuna retket järjestää Stemrail Oy ja lättähattu retket Porvoon museorautatie ry. Höyryjuna retkelle on ainakin mahdollisuus tänä kesänä vielä muutamana viikonloppuna päästä.

Lapset jaksoivat 1,5h matkan todella hyvin. Varsinkin esikoinen 5v. oli niin kiinnostunut kaikesta, että aika ei todellakaan käynyt pitkäksi. Porvoon museorautatiellä on aivan mahtavat maisemat ja rautatie kulkee melkein asutuksen keskellä. Asukkaat seisoivat pihoillaan kameroiden kanssa ja lapsien riemuksi vilkuttivat. Junassa matkaaminen oli kuin olisi päätynyt keskelle suomifilmiä, hanuristi vain puuttui :).


Porvoossa lapset olivat niin innoissaan ja eteneminen aikas vauhdikasta ettei paljoa kameraa ehtinyt käyttämään, mutta tässä muutama räpsäys kauniista vanhastakaupungista. Äitikin sai hyötyliikuntaa kun työnsi tuplamatkarattaita mukulakivikadulla ylämäkeen, huh :).

Todella mukava reissu suosittelen lämpimästi!

perjantai 20. heinäkuuta 2012

Raksa päivitystä


Jihuu, meillä on portaat! Ei enää kiipeilyä ja kikkailua lavojen päällä. Pappa ja vaari kävivät viikko sitten nikkaroimassa meille portaat. Hienot on, kiitos vielä kerran. Ulkoapäin alkaa näyttää jo suht valmiilta, sisältä ei nyt ihan vielä :). On se vaan niin piristävää kun jotain tulee valmiiksi. Mutta ei tästä nyt sen enempää. Lisää sitten taas kun jotain tulee valmiiksi ;).

torstai 19. heinäkuuta 2012

Ainakin melkein Belgialaisia vohveleita Persikkahillolla



En nyt tiedä miksi näitä pitäisi kutsua suomalaisista raaka-ainesta ruotsalaisella ohjeella tehtyjä "belgialaisia" vohveleita ;). Halusin kokeilla erilaista vohveli reseptiä ja mieleeni pälkähti heti etsiä ohjetta belgialaisiin vohveleihin. Tunnustetaan nyt heti, että ikinä en ole Belgiassa käynyt saati belgialaisia vohveleita syönyt. Vertailukohtia ei siis juuri ole.

Monen mutkan kautta päädyin tähän ohjeeseen. Kiinnostavaa ohjeessa oli hiivan ja valkuaisvaahdon käyttö samassa ohjeessa, siihen en ole törmännyt aikaisemmin. Vohveleista tuli ihanan rapeita, tosin myös todella täyttäviä. Kannattaa nauttia vohvelit heti sillä ne eivät säily rapeina kovinkaan kauan.

Vohveli ohje on Leila Lindholmin ja löytyy täältä. Muutaman kerran olen osunut kesällä television äären kun Leilan leivonta ohjelmaa (en nyt kyllä muista miltä kanavalta) on näytetty ja herkulliselta on aina näyttänyt. Samalla löytyi uusi resepti sivusto http://www.recept.nu/. Ilmeisesti ruotsalaisten tv-ohjelmien reseptejä, tässähän pääsee ruotsinkielen taitoja sparraamaan!

Keittelin melkein ylikypsistä persikoista hilloa kun säästäväisenä perheenäitinä en halunnut niiden joutuvan kompostiin :D. Melkein päädyin tekemään persikka-keikausmuffineja, mutta hillo vei tällä kertaa voiton. En muista koskaan syöneeni persikkahilloa tai edes nähneeni sitä kauppojen hyllyillä. Suuntaa antavan ohjeen tai neuvon löysin Marttojen sivuilta. Tuoksu mikä täytti keittoön hilloa keitettäessä oli huumaava, melkein jo pelkästään sen takia pakko tehdä hilloa uudelleen.

Belgialaiset vohvelit
(n. 10kpl)
2 munaa
125 g voita
2.5 dl täysmaitoa
2 dl vettä
12 g tuoretta hiivaa (1/4 pkt)
0.5tl suolaa
0.75 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
6.75 dlvehnäjauhoja
paistamiseen öljyä tai voita

Sulata voi. Sekoita vesi ja maito. Lämmitä kädenlämpöiseksi. Liota hiiva nesteeseen. Erottele kananmunan keltuaiset ja valkuaiset. Lisää nesteeseen sokeri, suola, vaniljasokeri, keltuaiset, voi ja jauhot. Vaahdota valkuaiset vaahdoksi kuivassa ja puhtaassa astiassa. Lisää varovasti sekoittaen taikinaan. Anna seistä 20min. Paista vohveliraudalla n. 4-5min. Tarjoa heti.


Persikkahillo
500g persikoita
2 dl hillosokeria

Laita persikat kulhoon ja kaada kiehuvaa vettä päällä. Minä käytin laiskana vedenkeitintä. Anna seistä hetki ja kaada vesi pois. Kaada persikoiden päälle kylmää vettä ja anna seistä hetki. Kuori persikat, puolita ja poista kivi. Kuutioi sopivan kokoisiksi paloiksi ja laita sokerin kanssa kattilaan, sekoita hyvin. Anna seistä ennen keittämistä 30min. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua midolla lämmöllä n.5min. Purkita.

Hillosta tuli aika vetelää kun kaapista ei löytynyt hillosokeria kuin pussin loput. Makeus oli kuitenkin kohdillaan. Voit siis lisätä hillonmäärää jos haluat kiinteämpää hilloa.


Lopuksi vielä hiukan maito pohdintaa. Eli uteliaisuuttani ostin vohveleita varten kaupasta Valion Hilja Vanhanajan Täysmaitoa. Maitoa ei ole homegenoitu eli ilmeiseti valmistetaan samallalailla kuin Luomu täysmaito? Ota näistä nyt sitten selvää... Hyviä tuli kuitenkin vohveleita. Täytyy huomenna maistattaa maitoa lapsilla ja kysyä mielipiteitä. Jos pitäisi oikein maitomaistajaiset ;)?

 

keskiviikko 18. heinäkuuta 2012

Perunasalaattien parhaimmistoa


... omasta ja muutaman muun mielestä. Meidän perheessä on aina tehty paljon perunasalaatteja, muistaakseni ensimmäinen mieheni minulle valmistama ruoka taisi olla perunasalaatti. No joka tapauksessa variaatioitakin on tullut tehtyä varmaan 101 ;), mutta tämä rakuunalla maustettu versio vei kirkkaasti ykkös paikan. Mausta tuli ainakin itselleni mieleen bearnaise kastike.

Perunasalaattia tuli tehtyä reilu satsi raksatalkoolaisille eli tämä annos riittä ainakin 6:lle. Perunasalaatin kera nautittiin Poron routapaistia. Tosin kesä"helteillä" en viitsinyt pitää uunia päällä 8 tuntia, joten sulatin paistin ja hieroin merisuola-mustapippuri-katajanmarja seosta pintaan, jonka olin tehnyt morttelissa.. Hyvää tuli näinkin.

1,7kg uusia perunoita keitettynä ja jäähdytettynä
150g ranskankermaa
1,5 dl majoneesia
2-3 tl dijon sinappia
suolaa, pippuria
3 rkl tuoretta rakuunaa hienonnettuna
2-3 rkl kapriksia
2-3 rkl sitruunan mehua

Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään. Lisää viipaloidut perunat vähitellen varovaisesti sekoittaen. Anna maustua tunti ennen tarjoilua.

tiistai 17. heinäkuuta 2012

Villiyrttejä lähiruokakaupan hyllystä



Lomaillessamme mökillä Päijät-Hämeessä kävimme jo tutuksi tulleessa ja hyväksi havaitussa Heinolan Heilassa. Heila sijaitsee aivan 4-tien varrella, heinolan pohjoisesta liittymästä löytää perille. Alueelta löytyy myös ABC ja outlet-liikkeitä.

Heila on lähiruokatori, jossa on monipuoliset valikoimat pientuottajien korkealaatuista ja puhtaasti tuotettua ruokaa. Benjamin Lihatori, kasvikset, leivät ja suomalaiset juustot ovat olleet suurin syy miksi olemme Heilassa käyneet. Aivan mahtavaa, että tälläinen herkku- ja vielä lähiruokakauppa löytyy läheltä mökkiä.


Tällä kertaa ostoskärryihin eksyi myös kuivattuja villiyrttejä. Minua ovat villiyrtit kiinnostaneet kovasti, mutta ilman opastusta tai kurssia en ole uskaltanut nokkosta ja voikukkaa kummempaa poimia keittiöön. Villiyrttituotteet on valmistanut Mesiheinä Ky. Pakkauksista löytyi myös reseptejä villiyrttien käyttöön.

Kokeilimme mökillä Riista- ja Lammasmaustetta. Mauste sisältää katajanmarjaa, vuohenputken-, siankärsämön- ja mustaherukanlehtiä sekä mesiangervonkukkaa. Maustetta sekoitettiin öljyyn ja annettiin turvota. Äitini lisäsi joukkoon vielä valkosipulia, tuoretta rosmariinia, suolaa, pippuria ja sitruunamehua. Lampaan ja poron tuplakyljykset marinoituivat yön yli ennen grillausta. Herkullista!


Viherjauhesämpylät ovat seuraavana kokeilu vuorossa. Mukaan tarttui myös makupastan nokkosnauhapastaa, joka on myös kokeilematta. Pääsimme herkuttelemaan myös Kolatun Valma briellä ja Arctic Milk Oy:n Pinja manchego tyyppisellä juustolla. Suosittelen lämpimästi. Heilasta löytyy myös laaja valikoima Viini-Pihamaan tuotteita.

Tällä kertaa kävimme myös Cafe Heilassa syömässä. Tarjolla oli kahvilatuotteita, lounasta ja ala carte lista. Lounas näytti myös herkulliselta, mutta päädyimme ala carte listaan.


Kuvan sorsa annos ei ehkä ole visuaalisesti kauneimmasta päästä, mutta herkullista kuitenkin. Erityisen ilahtunut olin lasten annosten laadusta. Nakit olivat Benjamin lihatorin kunnollisia nakkeja ja kananugetit oli valmistettu rintafileestä. Cafe Heila on ehdottomasti hyvä vaihtoehto matkailijoille ruokapaikaksi. Voittaa helposti huoltamoiden ruokatarjonnan. Pihalla on myös lapsille kiva leikkipaikka.


maanantai 16. heinäkuuta 2012

Mustikkaiset kierrepullat


Tämä Makulehden 3/2009 ohje on ollut tehtävien listalla jo (liiankin) pitkään, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Ihania pullia, näitä tehdään taatusti toistekin.


2 1/2 dl kevytmaitoa
25 g hiivaa
1 kpl munaa
1 dl sokeria
1 tl kardemummaa
1/2 tl suolaa
7 dl vehnäjauhoja
1 rkl perunajauhoja
75 g voita
Täyte
100 g tuorejuustoa
1/2 dl vadelmahilloa
4 dl mustikoita
Voiteluun
1 kpl munaa
Pinnalle
1/2 dl tomusokeria

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää muna, sokeri ja mausteet.
Alusta jauhot vähitellen taikinaan ja lisää loppuvaiheessa joukkoon pehmeä voi. 
Vaivaa taikina kimmoisaksi ja kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin puoli tuntia.

Kauli kohonnut taikina levyksi (50 x 35 cm). Levitä päälle hillolla notkistettu tuorejuusto.
Ripottele päälle mustikat ja kääräise rullalle. Nipistele saumakohta tiukasti kiinni. 
Leikkaa tanko 12 palaksi ja nosta palat muffinipellin voideltuihin koloihin.
Anna kohota uudelleen peitettyinä lämpimässä paikassa.

Voitele pullat munalla ja paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.

Siivilöi jäähtyneiden mustikkaiisten kierrepullien päälle tomusokeria.

Jos käytät pakastemustikoita, pyöräytä jäiset marjat ruokalusikallisessa perunajauhoja 
ennen täytteeseen lisäämistä ja ripottele päälle vielä vähän sokeria.
Mielestäni paistoaika myös pitenee jos käyttää pakastemustikoita eli n.5min.

Pieni perunajauholisä tekee pullasta pumpulinpehmeää.

sunnuntai 15. heinäkuuta 2012

Mansikka-Pepperonisalaatti


Tämä oli "uskalias" salaatti kokeilu, jonka sukulaisten kanssa syödessä uskalsi tehdä :D. Ei tullut moitteita vaan kehuja herkullisuudesta. Itsekin olin yllättynty miten hyvin kaikki sopivat yhteen. Tarkkoja määriä tähän salaattiin ei valitettavasti ole. Kuva on järkyttävän huono, mutta nuorimman kiskoessa äitiä hameesta ei parempaa saanut millään.

erilaisia salaatteja
tuoreita mansikoita puolitettuna
pepperonia siivutettuna
tummia viinirypäleitä puolitettuna
homejuustoa murustettuna
paahdettuja cashew pähkinöitä
2 rkl mansikan makuista balsamicosiirappia
3 rkl oliiviöljyä
sormisuolaa ja mustapippuria myllystä

Sekoita salaatin ainekset keskenään isossa vadissa. Murenna juusto päälle. Pirskottele päälle balsamico ja oliiviöljy. Mausta suolalla ja pippurilla

lauantai 14. heinäkuuta 2012

Paahdetulla valkosipulilla maustettu jogutti


Tämäkin taivaallinen ohje löytyy Maalauisunelma 6/2012 -lehdestä. Olen kokeillut nyt muutamia ohjeita parista eri lehdestä ja joka kerta on ruoka ollut taivaallista ja onnistunut ohjeen mukaan hyvin. Täytyy siis pistää lehden tilaaminen harkintaan :D.
 
 Paahdetulla valkosipulilla maustettu jogutti
1 kokonainen valkosipuli
1/2 (luomu) sitruunan raastettu kuori ja mehu
1 rkl oliiviöljyä
0,5 rkl juoksevaa hunajaa
2 dl kreikkalaista jogurttia
sormisuolaa

Irroita valkosipulinkynnet toisistaa, mutta älä kuori. Paahda kynsiä uunin keskitasolla 175C n.30min. Anna jäähtyä ja poista kuoret.
Sekoita valkolkosipulit, sitruuna, oliiviöljy ja hunaja keskenään tahnaksi. Lisää joukkoon jogurtti ja mausta suolalla. Anna makujen tekeytyä jääkaapissa vähintään tunti.



Me nautimme jogurttia hampurilaisen välissä, NAM! Ja täytyy tunnustaa, että loput hävisivät suuhun leivän päällä. Sopii varmasti monen erilaisen grilliruoan kanssa.

perjantai 13. heinäkuuta 2012

Hedelmäinen vuohenjuustosalaatti


Lasten kanssa vietin reilun viikon mummin kanssa mökillä Hämeessä. Hyttysiä oli aivan järkyttävät määrät, joten pienimmän pirpanan kanssa pysyteltiin aika paljon sisällä ja tuli loihdittua myös herkkuja (järkyttävät määrät) kun oli lapsenvahti apua tarjolla. Herkuttelun kyllä huomaa ja nyt taidan hetkisen ainakin hiukan keventää.

Tämän salaatin bongasin Maalaisunelma 6/2012-lehdestä. Ohje vaikutti todella herkulliselta ja salaatti hävisi lautaselta hetkessä. Paikallisesta kaupasta ei löytynyt vadelmanmakuista balsamicosiirappia vaan mansikanmakuista. En tiedä toimiko paremmin kuin vadelma, mutta käytimme siirappia usein muissakin salaateissa kun oli niin herkullista. Joka tapauksessa tästä ohjeesta uskoisin tulevan kestosuosikkini, mitä on pakko joka kesä tehdä.

Hedelmäinen vuohenjuustosalaatti
ohje 4:lle lisäkesalaattina (lehdessä suositeltiin grillatun lampaan kera nautittavaksi),
pääruokana kahdelle


2 persikkaa
0,5 l mansikoita
100g rucolaa
1 dl basilikanlehtiä
1 dl mintunlehtiä
200g vuohenjuustoa murustettuna
2 rkl vadelman (tai mansikan) makuista balsamikosiirappia
3 rkl oliiviöljyä
sormisuolaa ja vastajauhettua pippuria

 Leikkaa persikat lohkoiksi ja puolita mansikat. Sekoita persikat, mansikat, rucola, basilika ka minttu suuressa vadissa. Murenna juusto päälle. Pirskottele päälle balsamico ja oliiviöljyu. Mausta suolalla ja pippurilla.
Itse laitoin pippuria varovaisesti ja sitä olisi saanut olla enemmän. Eikös se ole niin, että mansikka ja mustapippuri yhteen sopii

lauantai 7. heinäkuuta 2012

Marinoitua munakoisoa ja kesäkurpitsaa


Munakoiso kuuluu omiin kesän odotetuimpiin grilliherkkuihin. Nämä marinoidut munakoisot olivat taivaallisen hyviä ja miehen kanssa "tapeltiin" viimeisistä suupaloista :D. Kannattaa tehdä kerralla isompikin satsi, josta voi seuraavina päivinä lisätä esim. salaatteihin. Meillä näitä syötiin grillatujen possupihvien kera ja salaatissa.

öljyä grillaukseen
suolaa itkettämiseen
2 munakoisoa
1 kesäkurpitsa
1 dl oliiviöljyä
1/2 sitruunanmehu
1/2 sitruunan raastettu kuori
2-3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
kourallinen tuoretta basilikaa hienonnettuna
kourallinen silolehtipersilijaa hienonnettuna
mustapippuria myllystä
suolaa
kuivattua chiliä oman maun mukaan

Leikkaa munakoisot ja kesäkurpitsa pitkittäin viipaleiksi. Suolaa molemmilta puolilta ja anna itkettyä 30min. Pyyhi suolat pois. Sivele öljyllä ja grillaa  kypsiksi. Laita grillatut munakoisot ja kesäkurpitsat laakeaan astiaan. Sekoita marinadin ainekset ja kaada kasvisten päälle. Lisää oliiviöljyä tarvittaessa. Anna marinoitua ainakin tunti.

Tarjoa grilliruoan lisukkeena tai vaikka salaatissa. Alla vinkki salaatti herkkuun.

 Salaatissa "vain" salaattia, marinoitua munakoisoa ja sen marinadia sekä seesaminsiemenillä kuoruttettua paistettua halloumia.

perjantai 6. heinäkuuta 2012

Possua Grillissä


Käytiin taas lasten kanssa viikonloppuna raksalla grillaamassa ahkeralle remontoijalle päivällistä. Pihvit ehtivät hiukan kärvähtää kun grillauksen lomassa piti käydä pelastamassa jälkikasvu pulasta. Herkullista oli kuitenkin ja suosittelen kokeilemaan marinadia.

Lisäkkeenä nautittiin grillattua munakoisoa ja kesäkurpitsaa, jotka marinoitiin grillauksen jälkeen ja rosmariini-sitruuna perunoita.  Munakoiso ja kesäkurpitsa ohjeen laitan myöhemmin.

600g Viljapossun ulkofilettä

Marinadi:
1/2 dl soijaa
1/2 dl sherryviinietikkaa
1/4 dl oljyä
2 rkl siirappia
1/2 sitruunan mehu
1 tl savustettua paprikajauhetta
mustapippuria myllystä
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 rosmariinin oksaa hienonnettuna

Sekoita marinadin ainekset. Laita ulkofilee pihvit marinoitumaan vähintään muutamaksi tunniksi. Itse marinoin yön yli.

Nosta huoneenlämpöön vähinään 30min ennen grillausta. Grillaa kypsäksi. Nauti!


Rosmariini-sitruuna perunat
uusia perunoita haluttu määrä
2 oksaa rosmariinia
2 tl raastettua luomusitruunan kuorta
tilkka sitruunamehua
suolaa
nokere voita
loraus öljyä

Keitä perunat melkein kypsiksi. Jos ovat suuria leikkaa lohkoiksi. Laita perunat ja muut ainekset folio nyyttiin. Laita grilliin lämpenemään pihvien grillauksen ajaksi.

torstai 5. heinäkuuta 2012

Kuningatarpiirakka ranskankermalla


Eli pakastimen tyhjennys edellisen vuoden marjoista osa1. Perinteiseen marjapiirakkaan, jossa on kermaviiliä kaipaa joskus vaihtelua ja ransakankerma toimii tässä tarkoituksessa hyvin. On toki myös hieman rasvaisempaakin. Itse teen marjapiirakat aina reilulla määrällä marjoja. Usein jopa tuplaan ohjeissa olevan määrän. Jos kyseessä on marjapiirakka niin pitäähän niitä marjoja nyt kunnolla olla ;). Muropohjan ohjeen olen muistaakseni Kinuskikissan sivuilta löytänyt.

Muropohja:
125g voita
1 dl sokeria
1 muna
2 1/2 dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää muna vatkaten. Sekoita kuivat aineet ja lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Voitele piirakkavuoka ja painele taikina vuokaan.

Täyte:
3 dl vadelmia
3 dl mustikoita
2 tl perunajauhoja
300g ranskankermaa
1 muna
1 tl vaniljasokeria
(1/2 sokeria)

Sekoita mustikat ja vadelmat. Lisää perunajauhot joukkoon. Kaada piirakkapohjan päälle. Sekoita loput täyteaineet ja laita halutessasi sokeria. Kaada tasaisesti marjojen päälle. Paista 200C noin 30min. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.


keskiviikko 4. heinäkuuta 2012

Grillatun broilerin loppusijoituspaikka


Joskus käy niin, että jämistä koottu ruoka on niin hyvää, että kyseistä ruokaa haluaa jatkossa tehdä tarkoituksella. Tässä yksi siihen kategoriaan kuuluva jämäsalaatti. Tähän ei nyt tarkkoja määriä ole ylhäällä, mutta jokainen voi laittaa oman maukunsa mukaan.

Broileri-persikkasalaatti homejuustokastikkeella
grillattua boileria
muutama persikka
friseesalaattia
muutama uusi sipuli
kourallinen pistaasipähkinöitä
oliiviöljyä

Leikka broileri paloiksi, persikat lohkoiksi ja sipulit viipaleiksi. Kuori pistaasit. Pese ja kuivaa salaatti. Asettele ainekset lautasille. Ripottele öljyä pinnalle. Tarjoile homejuustokastikkeen kera.


Homejuustokastike
1 prk kermaviiliä
1/3 pkt auraa
1 tl hunajaa
suolaa
mustapippuria myllystä
1/2 kuivattu chili murustettuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna

Sekoita kaikki ainekset ja anna maustua jääkaapissa ennen tarjoilua.

maanantai 2. heinäkuuta 2012

Ananasakäämä marinadi broilerille


Eräs ystäväni mainitsi taannoin, että ananasmehu sopii hyvin broilerin marinointiin. Siitä se ajatus sitten lähti ja lopputulos oli herkullinen. Kiitos vaan vinkistä :D. Broilerin kera nautittiin vesimeloni-feta salaattia ja sopivat hyvin yhteen.

8 broilerin rintafilettä

Ananasmarinadi:
1 dl ananastäysmehua
1 dl soijakastiketta
1/2 rypsiöljyä
1 tl sambal oelek tahnaa
2 rkl fariinisokeria
mustapippuria myllystä
1 tl savustettua paprikajauhetta
3 valkosipulia hienonnettuna

Sekoita kaikki ainekset hyvin sekaisin. Kaada broilereille ja anna marinoitua vähintään muutama tunti. Jos syömässä olisi ollut vain aikuisia olisin vähintäänkin tuplannut ellen triplannut chilitahnan määrän.

 

Vesimeloni-feta salaatti
n. 1kg pala vesimelonia kuutioituna 
200g fetaa kuutioituna
1 prk kalamata oliiveja
1/2 ruukku mintun lehtiä
1-2 uutta sipulia viipaloituna
1 limen mehu
1/2 dl oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria myllystä

Sekoita meloni, feta, oliivit, mintun lehdet ja sipulit tarjoilukulhossa. Sekoita limen mehu, oliiviöljy ja mausteet. Kaada salaatin joukkoon ja sekoita hyvin. Anna maustua ennen tarjoilua.

sunnuntai 1. heinäkuuta 2012

Grillattu lammas osa3



Juhannusaaton lampaanviulusta on riittänyt moneksi. Viimeiset rippeet herkullisesta lampaasta nautittiin libanonilaisen Fattoush salaatin kera. Salaattiin upposi hyvin myös edellisenä päivänä yli jääneet pitaleivät. Uusi annos herkullista Hummusjogurttia piti myös tehdä. Tilasimme ennen pääsiäistä kokonaisen karitsan Veräjaahon tilalta, suosittelen lämpimästi.

Fattoush
(ohje on yhdistelmä Maalaisunelma 5/2012 lehden ja Arabialainen keittiö keittokirjan Fattoush ohjeista)
2 pitaleipää
oliiviöljyä paistamiseen
1 kurkku
4 tomaattia
1 nippu retiisejä
1/2 ruukku mintunlehtiä
1 ruukku lehtipersilijaa hienonnettuna
2 uutta sipulia
2 uutta punasipulia
1 dl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynsi puristettuna
1/2 dl sitruunanmehua
sormisuolaa
vastajauhettua mustapippuria

Leikkaa leivät pieniksi paloiksi ja paista öljyssä pannulla rapeiksi. Kuutioi kurkku, tomaatit ja sipulit. Viipaloi retiisit. Sekoita vihannekset, yrtit, sitruunanmehu, oliiviöljy ja valkosipuli. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna maustua hetki ennen tarjoilua. Lisää paistetut leivät salaattiin juuri ennen tarjoilua.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...