keskiviikko 27. elokuuta 2014

Kanawrapit mangosalsalla


Kanawrapeillä herkuteltiin kesähelteillä ja ne maistuivat erinomaisilta erittäin kuumana päivänä. Hyvältä maistuvat varmasti myös ilmojen kylmettyä. Mangosalsasta tuli uusi suosikkini ja sitä onkin tullut jo muutamaan otteeseen tehtyä.

Mangosalsan lisäksi wrappeihin laitettiin salaattia, fetaa, paistettua broileria ja ranskankermaa.Täytteet kääräistiin tällä kertaa täysjyvä tortilloihin. Broilerin paistileikkeet maustettiin itsetehdyllä texmex mausteseoksella. Paistileikkeiden sijaan voi käyttää myös rintafileitä.

Valmiita texmex -maustepusseja en ole enää ostanut vaan olen kehitellyt oman seokseni, jolla maustetaan niin jauheliha kuin broilerikin. Toki mausteseosta tulee aina hiukan varioitua. Kaupan valmispusseja ei ole ollut kuitenkaan ikävä.

Kanawrapit:

(täysjyvä) tortilloja
broilerin paistileikkeitä tai rintafileitä
texmex- mausteseosta (ohje alla)
öljyä paistamiseen
mangosalsaa (ohje alla)
fetaa murustettuna
salaattia
ranskankermaa

Mausta broilerin paistileikkeet texmex mausteseoksella ja paista kypsiksi öljyssä pannulla. Anna jäähtyä hetki. Viipaloi sopiviksi suupaloiksi. Laita kaikki aineksia haluamasi määrä tortillalle ja kääräise wrapiksi, herkuttele!

Mangosalsa:

1 kypsä mango
2 uutta punasipulia
1 ruukku korianteria
1 limen mehu
1 punainen chili
suolaa 

Kuori ja kuutioi mango pieniksi kuutioiksi. Poista chilistä siemenet, hienonna chili, korianteri ja sipulit. Sekoita mango, chili, korianteri ja sipulit kulhossa hyvin keskenään. Lisää puristettu limen mehu ja mausta suolalla. Sekoita hyvin ja anna tekeytyä hetki ennen tarjoilua.

TexMex -mausteseos:

2 tl jauhettua jeeraa (juustokuminaa)
1 tl jauhettua korianteria
½-1 tl chipotle chili jauhetta
1 tl savustettua paprikajauhetta
2 tl oreganoa
1 tl valkosipulijauhetta
2 tl suolaa
mustapippuria myllystä

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Säilytä ilmatiiviissä purkissa.


sunnuntai 24. elokuuta 2014

Sherryssä ja kanttarelliliemessä ylikypsäksi haudutettu hirvenpaisti


Remontti on loppusuoralla ja muuttolaatikoita pakataan parhaillaan. Samalla on ollut käynnissä pakkasen tyhjennys operaatio. Tällä kertaa pakkasen pohjalta tarttui käteen hirvenpaisti ja kanttarellejä.

Samalla viikolla olin kaupasta heräteostoksena napannut kärryihin kanttarellifondin ja siitä se ajatus sitten lähti. Paisti pataan sipulilohkojen, yrttien, kantterelliliemen ja kuivan sherryn kera. Annetaan hautua miedolla lämmöllä pitkään ja hartaasti.

Ylikypsä liha on meillä lasten suurta herkkua ja versioita onkin tullut tehtyä vaikka kuinka monta. Helppoa ruoanlaittoa, joka valmistuu itsestään uunissa remontin ja pakkauksen lomassa. Lopputulos on aina ollut herkullinen.

Sherryssä ja kanttarelliliemessä ylikypsäksi haudutettu hirvenpaisti

n. 2kg hirvenpaisti
suolaa
mustapippuria
4 sipulia
4 oksaa rosmariiniä
kourallinen tuoretta timjamia
1 dl sherryä
n.6dl kanttarellilientä ( 3rkl fondia + vettä)

Ota paisti huoneenlämpöön kaksi tuntia ennen valmistamista. Mausta paisti suolalla ja pippurilla. Kuori ja lohko sipulit, laita padan pohjalle. Nosta paisti pataan ja lisää myös yrtit. Kaada sherry pataan ja lisää kanttarellilientä kunnes 3/4 paistista on peittynyt.

Laita pataan kansi päälle ja nosta 150 asteiseen uuniin. Anna hautua vähintään kolme tuntia. Nosta paisti padasta ja riivi suikaleiksi. Ota liemestä 1 dl talteen kanttarellikastiketta varten. Nosta lihat takaisin pataan ja sekoita hyvin liemen joukkoon.


Kanttarellikastike sherryllä:

1 l pakastettuja kanttarellejä (sulatettuna)
2 banaanisalottisipulia
1 rkl voita
1-2 rkl kuivaa sherryä
1 dl paistin haudutuslientä
1 dl kermaa
suolaa
mustapippuria

Kuori ja pilko sipulit. Kuumenna pannu ja sulata voinokare. Kuullota sipuleita hetki ja lisää kanttarellit. Paista kunnes neste on haihtunut pannulta. Lisää sherry ja anna kiehahtaa. Lisää paistiliemi ja kerma. Anna hautua ja suurustua viitisen minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla.

perjantai 22. elokuuta 2014

Salaatti grillattusta munakoisosta ja kesäkurpisasta


Munakoiso ja kesäkurpitsa kuuluvat ainakin meillä olennaisena osana kesällä ruokapöytään. Vaikka nyt taidetaan jo olla valitettavasti syksyn puolella niin maistuu tämä salaatti taatusti vieläkin hyvältä. Toivottavasti sateet hiukan hellittäisivät sillä ensi viikolla olen lomalla.

Tämä yksinkertainen herkullinen lisäke syntyi siitä mitä sattui kotona olemaan. Toimii erinomaisesti grilliherkkujen lisäkkeenä, mutta myös ihan sellaisenaan. Yksinkertaista, helppoa ja herkullista voisi olla tämän salaatin markkinointilause.

Salaatti grillattusta munakoisosta ja kesäkurpisasta:


pieni munakoiso
suolaa
pieni kesäkurpitsa
öljyä
2-3 tomaatti koosta riippuen
100g fetaa

Kastike:

kourallinen tuoretta basilikaa
kourallinen tuoretta lehtipersilijaa
2 rkl sitruunan mehua
3 rkl hyvää oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria myllystä

Leikka munakoiso 1½ cm paksuisiksi kiekoiksi. Suolaa kiekot molemmilta puolilta ja anna itkettyä puolisen tuntia. Pyyhi suola ja tihkunut neste pois talouspaperilla.

Viipaloi myös kesäkurpitsat 1½ cm paksuisiksi kiekoiksi. Laita munakoiso ja kesäkurpitsakiekot leivinpaperilla päällystetylle pellille. Ripottele päälle öljyä ja laita uuniin grillivastuksen alle tai grillaa grillissä kunnes saavat kunnolla väriä.

Viipaloi tomaatit ja hienonna yrtit. Asettele kesäkurpitsa-, munakoiso- ja tomaattiviipaleet vuorotellen limittäin tarjoilulautaselle.  Murustele feta salaatin pinnalle.

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja ripottele salaatin pinnalle. Anna maustua puolisen tuntia ennen tarjoilua. Herkuttele!

tiistai 19. elokuuta 2014

Raksalla tapahtuu -> blogissa ei

keittiö ikea

Bloggaus tahti on ollut aika verkkainen elokuussa, syy löytyy remontin loppu rutistuksesta raksalla. Uskokaa tai älkää, mutta remontti on jo niin pitkällä, että muuttolaatikoitakin jo pakataan. Kokattu sekä kuvattu on, mutta kirjoittamiseen ei tunnu riittävän aikaa.

Päätin katkaista blogi hiljaisuuden raksapostauksella, viimeisestä tilannekatsauksesta onkin jo vierähtäny tovi. Keittiöön saatiin juuri valmiiksi välitilan laatoitus, johon olen itse todella tyytyväinen.


Uuni ja liesi ovat jo paikoillaan, mutta sähkäriä odotetaan vielä kytkentöjä varten paikalle. Hiukan tekisi jo mieli päästä testaamaan. Uunin vieressä on miniapteekkarikaappi, jonka uskon olevan hyvä ratkaisu ja toivottavasti osoittautuu siksi myös käytännössä.


Saunaan on jo saatu lauteetkin ja se onkin ollut jo kovassa koekäytössä. Lauteet odottavat vielä käsittelyä harmaalla saunavahalla.


Ihana sadesuihkukin on saatu jo toimimaan ja testattua. Suosittelen, on aivan mahtava!


Portaat ovat myös valmistuneet ja täytyy sanoa, että olen niihin erittäin tyytyväinen. Tarkoituksena olisi vielä maalata kaiteet kauttaaltaan valkoisiksi. Pelkäsin portaiden olevan liian massiiviset tilaan nähden, mutta onneksi huoli osoittautui turhaksi. Portaiden alle on jo suunnitteilla leikkipaikka lapsille.


Kohta me muutetaan!!!




tiistai 5. elokuuta 2014

Mökkiruokaa = Chorizo-couscous

kustavi

Näistä maisemista on lomalta palattu ja arki alkanut. Vuorellinen pyykkiä odottaa kylpyhuoneessa ja väsyttää kun lomalaisen piti herätä aikaisin töihin. Palaan siis mielelläni hetkeksi lomatunnelmiin näiden kuvien ja mökkiruokareseptin kera.

kustavi kalliot

Mökillä tiskaus hoidetaan lihasvoimin ja silloin ovat kultaakin kalliimpia yhden kattilan / padan ohjeet. Chorizo-couscous syntyi huutavaan nälkään kaappien sisällöstä ja yllättäen osoittautui niin herkulliseksi, että on se myös nyt blogissa julkaistava.

chorizo couscous

Chorizo-Couscous:

4-6:lle
oliiviöljyä
2-3 uutta sipulia viipaloituna
1 solo valkosipuli hienonnettuna
400g tuore chorizoa
2 suippopaprikaa kuutioituna
400g tomaattimurskaa (mutti)
4 dl vettä
1 tl savustettua paprikajauhetta
ripaus chilijauhetta
mustapippuria myllystä
suolaa
3 dl couscousia

Tarjoiluun:

hienonnettua silolehtipersilijaa
sitruuna viipaleita

Kuumenna öljy kattilassa ja purista siskonmakkaroiden tapaan tuore chorizosta palloja kattilaan. Paista kunnes chorizo on rapeaa. Lisää paprika, sipulit ja valkosipuli, kuullota muutama minuutti. Lisää tomaattimurska, vesi ja mausteet. Kuumenna kiehuvaksi ja anna porista miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia.

Sekoita couscous ruoan joukkoon ja laita kattilan kansi kiinni. Ota kattila pois liedeltä ja anna seistä 10 minuuttia. Sekoita couscous haarukalla irtonaiseksi ja tarjoile sitruuna viipaleiden ja hienonnetun persilijan kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...