torstai 22. marraskuuta 2012

Meksikolainen Mustapapukeitto


Mustistapavuista en ole koskaan tehnyt mitään, joten haastoin itseni ostamalla pussillisen papuja kaupausta. Hetki meni miettiessä mitä niistä tekisikään, mutta kiistaton valinta oli Food&Vine -lehden Meksikolainen mustapapukeitto, joka löytyy täältä.

Alkuperäisen ohjeen mukaan keiton lisätään savustettua paistettua meksikolaista makkaraa. Rohkenisin veikata, että chorizo voisi olla hyvä korvike, jos makkaraa haluaa keittoon lisätä. Itse päätin tällä kertaa jättää makkarat pois. Minä käytin kuivattuja papuja, mutta halutessa helpommalla pääsee kun käyttää tölkkitavaraa kuten alkuperäisessäkin ohjeessa oli käytetty.

Lopputulos järjettömän hyvä, en olisi ikinä uskonut pavuista saavani aikaiseksi jotain näin hyvää. Tällä viikolla on siis arki maistunut aika hyvältä, kun tätä keittoa on saanut muutamana päivänä lounaaksi.


Meksikolainen Mustapapukeitto (4:lle):
2,5 dl kuivattuja mustia papuja (n. 500g keitettyjä papuja)
vettä liotukseen ja keittämiseen
2 rkl oliivi öljyä
1 sipuli pieneksi kuutioituna
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1-2 säilöttyä chipotle chiliä, siemenet poistettuna ja hienonnettuna
1 tl jauhettua kuminaa tai jeeraa
1 tl kuivattua oreganoa
7 dl kana- tai kasvislientä
2 rkl limen mehua (n. 1/2 lime)
2 rkl tuoretta korianteria hienonnettuna
suolaa, mustapippuria
(200g chorizo -lenkkiä viipaloituna ja pannulla rapeaksi paistettuna)
Tarjoiluun ranskankermaa, lime viipaleita ja tuoretta korianteria.

Laita pavut suureen kulhoon ja kaada päälle runsaasti vettä. Anna liota 12h. Huuhtele pavut hyvin ja keitä uudessa vedessä vähintään 1h. Itse keitin 1,5h. Kaada vesi pois ja valuta pavut hyvin. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulia n. 3min. Lisää valkosipuli, kumina, oregano ja chili. Paista 2min ja lisää pavut ja liemi. Keitä 15min ja muussaa hiukan papuja perunasurvimella. Lisää limen mehu, korianteri, suola ja pippuri (sekä halutessasi makkarat). Anna kiehahtaa ja tarkista maku. Laita keitto kulhoihin ja tarjoile ranskankerma nokareen, korianteri silpun ja lime lohkon kera.



Yllätyksekseni kotikaupunkini Prismasta löytyi säilöttyjä chipotle chilejä. Olin nimittäin ihan varma, että ohjeen toteutus kaatuu siihen. Näin jälkeenpäin ajateltuna chipotlet voi tarvittaessa korvata muilla säilyke chileillä ja hakea savuaromin savustetusta paprikajauheesta. Naamakirjan puolella jo ylistinkin tätä tuotetta ja sitä makua minkä antaa ruokaan. Taatusti käytetään meillä toistekkin.

4 kommenttia :

  1. Keräilen nyt innolla kaikkia näitä keittoreseptejä. Tähän aikaan vuodesta kroppa ja mieli huutavat niitä. Kerran tein aivan hirveää mustapapukastiketta ja sen jälkeen olen hyljeksinyt niitä. Todennäköisesti ihan turhaan, sen verran herkku taitaa tämä keitto olla.

    VastaaPoista
  2. Samoin täällä. Seuraavaksi suunnitteilla linssikeittoa. Pavuissa välillä kyllä epäonnistuu ja rankasti, mutta tämä tuli ainakin hyväksi havaittua :D.

    VastaaPoista
  3. Hieno papukeitto! Just sopivaa tällaiseen kylmään ja kalseaan marraskuuhun! Minä taidan laittaa omaani hiukan chorizoakin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kovin kauniin väristä keittoa, mutta onneksi maukasta. Täytyy itsekkin kokeilla joskus chorizolla.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...