keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Waldorfin salaatti juuriselleristä


Uuden vuoden ensimmäinen päivä oli erittäin herkullinen, koska päivällisellä nautittiin hirven routapaistia ja waldorfin salaattia. Lupaisiko tämä herkullista (blogi)vuotta 2014?

Waldorfin salaatti taitaa olla niitä klassikoita, joista löytyy lukemattomia versioita. Salaatti on syntynyt 1890 -luvun loppupuolella New Yorkissa Waldof hotellissa tiedettävästi päähovimestari Oscar Tschirky:n toimesta. Ensimmäinen Waldorfin salaatin ohje löytyy keittokirjasta The Cook Book by "Oskar" of the Waldorf. Digitaalinen versio kyseisestä keittokirjasta löytyy Californian yliopiston digitaalisen kirjaston sivuilta.

Aito ja alkuperäinen tämä minun reseptini ei ole, alkuperäisessä ohjeessa ei ole kuin omenaa, selleriä ja majoneesia (s.433). Se yllätti, ettei alkuperäisessä ohjeessa käytetty pähkinöitä ollenkaan. Halusin kuitenkin pähkinöitä salaattiin, mutta kauppalappua kirjoittaessani olin vahingossa saksanpähkinöiden sijaan kirjoittanut hasselpähkinöitä eli niitä sitten käytettiin. Keittokirjassa oli mielestäni muitakin mielenkiintoisia ohjeita eli suosittelen tutustumaan. Sivuja keitokirjassa on 907 eli tutkittavaa riittää hetkeksi.

Waldorfin salaatti:

300g juuriselleriä
1 vihreä omena
1 rkl sitruunamehua
1 dl hasselpähkinöitä tai saksanpähkinöitä
kokonaisia pähkinöitä koristeluun
tarjoiluun salaatin lehtiä

Kastike:

1 dl majoneesia
1 dl kermaviiliä
suolaa
mustapippuria

Kuori juuriselleri ja leikkaa tikkumaisiksi suikaleiksi. Kuumenna kattilassa 2 l vettä kiehuvaksi ja keitä selleri suikaleita muutama minuutti. Valuta hyvin ja huuhtele kylmällä vedellä.

Kuori omena ja leikkaa samoin kuin selleri, pirskottele päälle sitruunamehu. Pilko pähkinät rouheeksi. Sekoita salaatin ainekset keskenään. Valmista kastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Lisää salaattiin ja sekoita hyvin.

Pese salaatin lehdet ja kuivaa hyvin. Asettele salaatin lehdet tarjoiluvadin pohjalle ja lusikoi waldorfin salaatti niiden päälle. Koristele halutessasi pähkinöillä.

2 kommenttia :

  1. Juuriselleri on hassu juttu. Pidän siitä esim. lihakeitossa sopivassa määrin laitettuna, mutta tässä waldorfin salaatissa kiehautettu juuriselleri on todella hyvää. Ehkä noilla muilla aineillakin on osuutta asiaan, kun sopivat juurisellerin kanssa niin hyvin yhteen. Harvoin tulee tehtyä tätä salaattia, vaikka se niin hyvää onkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse olin kanssa yllättynyt miten hyvää tämä oli, pitäisi kokeilla selleriä myös pyreenä

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...