tiistai 22. toukokuuta 2012

Tähänastisen elämäni paras grillikylki!


Ja tämän julistuksen jälkeen toivon, etten tuota kenellekkään pettymystä... Possu ei kuulu mieli raaka-aineesiini. Jos totta puhutaan taidan vältellä kohtaamista aika usein. Yleensä vaaditaan myös tuore inkivääri, että suostun possua syömään. Suoraan sanottuna joku siinä maussa vaan tökkii ja inkivääri jotenkin kummasti muuttaa asian. Nyt puhun tietysti marketeista saatavasta possunlihasta. Kunnon luomu ja viljaporsaan liha on sitten taas ihan eri asia.

Viikonloppuna avasimme siis grillauskauden kunnolla, kuten jo aikaisemmin mainitsin. Grillaus suoritettiin retkiolosuhteissa talomme rakennustyömaalla. Ruoat valmistelin kotona valmiiksi grillausta lukuunottamatta.


Grillikylki keitettiin ennen marinointia täältä peräisin olevalla Hans Välimäen ohjeella.

1,5-2 kg possun kylkeä
vettä
2 porkkanaa
2 sipulia
4 valkosipulin kynttä
1 punasipuli
(pala selleriä)
suolaa ja pippuria
tuoretta timjamia (itse käytin tuoreen puutteessa kuivattua)


Hiero lihan pintaan suolaa, pippuria ja timjamia. Anna marinoitua pari tuntia jääkaapissa. Kiehauta reilussa kattilassa vesi ja lisää pilkotut vihannekset. Keitä lihaa miedolla lämmöllä 3-4 tuntia. Suluissa ainekset joita ei meidän kaapeista tähän löytynyt.

Alkuperäisessä ohjeessa suositellaan myös kyljen jäähdyttämistä keitinliemessä. Minä nostin suoraan marinadiin jäähtymään. Ohjeessa vinkataan myös savustamaan kylki kevyesti savustuspussissa ennen grillausta. Tämä jäi nyt väliin, mutta pakko joskus ajan kanssa kokeilla.

Marinadin kehittelin mielessäni jo tovi sitten ja kokeilinkin sitä jo broileriin. Ja toimi aivan loistavasti!

Marinadi grillikyljelle:
1 dl soijaa
1 dl sherryviinietikkaa
1 dl rypsiöljyä
4 rkl fariinisokeria
1-2 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
2 valkosipulinkynsi hienonnettuna

Marinoi muutama tunti niin, että liha ehtii jäähtyä.

Grillaa molemmilta puolilta kunnes pinta on rapea. Sivele grillauksen aikana marinadilla





Grillikyljen kanssa syötiin kotona tehtyjä uuniperunoita ja chili-aura ja feta tahnoja. Uuniperunat olisi hyvin pystynyt tarvittaessa lämmittämään grillissä, mutta olivat vielä mukavan lämpimiä. Tahnat tuli tehtyä kaappien jämistä, herkullista kuitenkin.

Chili-aura tahna:
1 prk kermaviiliä
3 tl sambal oelek
1 rkl hunajaa
n70g auraa murustettuna
mustapippuria myllystä
(suolaa)

Sekoita ainekset ja anna maustua jääkaapissa ennen tarjoilua.


Feta tahna:
1 prk bulgarian jogurttia 
50g fetaa murustettuna
kuivattua minttua
mustapippuria myllystä
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 tl viinietikkaa tai sitruunanmehua
1 rkl hunajaa
(suolaa)

Sekoita kaikki ainekset sekaisin ja anna maustua jääkaapissa ennen tarjoilua.

Onnellisen raksamiehen annos pinkillä lautasella :).

3 kommenttia :

  1. Siinä on taas kaupunkilaista huijattu, sillä kaikki possu on viljapossua. Sikahan on viljalaarista kotoisin, ei se mikään heinillä märehtijä ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no mutta annetaanhan me toki muiden nauttia elämästä ja olemisesta. Oikeassa oleminen on toki hauskaa, mutta jos aina täytyy oikaista muita ja saada kertoa miten asiat on, niin tiedäthän mitä tulet olemaan?

      Poista
    2. Sikaloissa yleensä sikoja syötetään halvalla olutmäskillä, viljasian maku parempi ja liha laadukkaampaa

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...