torstai 6. helmikuuta 2014

Sitruuna-Oliivi Broileri

Ensimmäisten suupalojen jälkeen pöytään laskeutui hiljaisuus (mikä on aika saavutus 3 lapsen kanssa) ja enää kuului vaan mmmm. Silloin tiesin ruoan onnistuneet yli odotusten. Vuoden ensimmäisessä Lantliv mat&vin -lehdessä oli ohje sitruuna-oliivi broileriin maa-artisokkien ja latva-artisokkien kera. Tyttäret rakastavat oliiveja ja yleensä oliivia sisältävät ruoat tekevät meillä hyvin kauppansa.


Vuokaan jäi 1,3kg jyväbroilerista vain luut eli tämä ruoka maistui koko perheelle, varsinkin miehelleni. Ruokaan olisi kuulunet latva-artisokat, mutta joku herkkusuu oli käynyt ne syömässä kaapista vaikka olin varannut yhden ylimääräisen purkin en tunnusta. Ohjetta muokkasin hiukan eli oliiveja käytin alkuperäistä ohjetta enemmän ja tavallisen timjamin sijaan  käytin sitruunatimjamia.

Vuokaan lisäsin myös perunat lohkottuina ja näin koko ateria valmistui kätevästi yhdessä vuoassa. Tämä tosin aiheutti sen, että paistoajat eivät enää täsmänneet ja nostin broilerin uunista sen kypsyttyä. Perunat ja maa-artisokat tarvitsivat uunissa vielä 20 minuuttia eli jos lisäät vuokaan myös perunat kannattaa ne lisätä vuokaan aikaisemmin.


Sitruuna-Oliivi Broileri:

1 kokonainen jyväbroileri
75g pehmeää voita
200g purkki laadukkaita kivellisiä vihreitä oliiveja
1 luomu sitruuna
2 valkosipulinkynttä
6 oksaa sitruunatimjamia
suolaa
mustapippuria myllystä
1 luomu sitruunan mehu
2 rkl kanafondia
3 dl vettä
500g maa-artisokkia kuorittuna ja viipaloituna
400g tölkki latva-artisokkia
1-3 perunaa per syöjä pestynä ja lohkottuna

Ota broileri hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Kuutioi pehmeä voi ja laita kulhoon. Kuori valkosipulinkynnet ja hienonna, lisää kulhoon. Irroita timjamin lehdet ja lisää kulhoon. Pese sitruuna hyvin ja raasta kuori ja lisää kulhoon. Poista oliiveista kivet ja nosta puolet odottamaan. Hienonna puolet oliiveista ja nosta kulhoon. Sekoita voiseos hyvin ja lisää suolaa ja mustapippuria.

Itse käytän aina seuraavassa vaiheessa kumihanskoja. Lohko raastettu sitruuna ja laita lohkot broilerin vatsaonteloon. Laita osa voiseoksesta broilerin nahan alle, hiero loput broilerin pintaan. Nosta broileri voideltuun uunivuokaan ja kiinnitä paistolämpömittari. Sekoita fondi veteen. Lisää vuokaan vesi ja sitruunan puristettu mehu.

Paista 225C 15min tai jos et laita perunoita vuokaan paista 30min. Valele broileri vuoan liemellä ja lisää vuokaan perunat ja maa-artisokat. Paista vielä 30min. Lisää vuokaan oliivit ja latva-artisokat ja paista kunnes broileri on kypsää.

8 kommenttia :

  1. Ihanan kuuloinen ateria ja meidän perheessä tykättäisi tälläisestä taatusti kanssa! Meidän kohta 3v, rakastaa oliiveja ja mun täytyykin ne aina piilottaa jääkaapissa hyvin ettei se purkki häviä sieltä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä täytyy salaatit aina annostella, muuten neidit poimii kaikki oliivit omille lautasilleen :).

      Poista
  2. Ei mikään ihme, että ruokailijat hiljenevät nauttiakseen tuosta ruoasta. On meinaan aika hyvät ainekset.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lantliv mat&vin on kyllä huippu lehti, tekisi aina mieli kokata vaikka kuinka monta ohjetta lehdestä.

      Poista
  3. Kylläpä näyttää ja kuulostaa hyvältä! Ihana saada perheeltä tuollainen hijaisuuskommentti ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy tehdä tätä ruokaa toistekkin, oli aika rentouttavaa syödä kerrankin hiljaisuuden vallitessa :D.

      Poista
  4. Samaista lehteä lueskelin ja ihailin ohjetta. Pitää kyl kokeilla. Artisokka on niin hyvää :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. seuraavalla kerralla täytyy ostaa tuplasti artisokka purkkeja niin ehkä joku niistä pääsee vuokaan asti :D

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...