tiistai 8. huhtikuuta 2014

Hyvää Suomesta! Maa-artisokkakeittoa ja emmentalrieskoja


Lapsuudessani paras kotiruoka oli mielestäni kasvissosekeitto, joka aateloitiin koskenlaskijalla. Kasvisosekeiton kanssa äitini tarjoili aina lämpimiä voileipiä. Hyvää Suomesta ja Ruoka.fi:n järjestämään Suomen paras kotiruoka -kisaan lähden mukaan perheemme tämän hetkisellä suosikilla maa-artisokkakeitolla. Keiton kera nautittavaksi leivoin mustaleima emmentalilla kuorrutettuja ohrarieskoja.  Koko ateria on nopea ja helppo valmistaa, eli sopii hyvin myös arkena kokattavaksi. Erityisesti rieskat valmistuvat käden käänteessä, koska eivät vaadi kohottamista.




Suomen paras kotiruoka -kisassa etsitään herkullisinta kotiruokaa, jossa on käytetty hyvää suomesta merkillä varustettuja tuotteita. Omissa resepteissäni käytin Juustoportin kirnupiimää, Valion voita, Rainbown kuohukermaa ja Kuusamon mustaleima emmentalia, jotka ovat varustettu kyseisellä merkillä.

Voit käydä äänestämässä mielestäsi Suomen parasta kotiruokaa täältä ja voittaa samalla 100€ lahjakortin

Kisaan osallistuvien pyydettiin kertomaan mitä suomalainen ruoka meille merkitsee. Itselleni suomalainen ruoka tarkoittaa kotimaisista raaka-aineista valmistettua herkullista ruokaa. Perinneruokia meidän keittiössä ei kovin usein kokata, mutta kotimaisista tuotteista sitäkin useammin. Kotona meillä pyritään aina käytämään kotimaisia maito-, vilja- ja lihatuotteita. Myös käyttämämme juurekset ovat yleensä kotimaisia ja vihannekset sekä hedelmät mahdollisuuksien mukaan.

Maa-artisokkakeitto:

1 rkl voita
2 banaanisalottisipulia
1 l kanalientä (1l vettä ja 2 rkl kanafondia)
500g maa-artisokkia
300g puikuloita
2 dl kuohukermaa
suolaa
mustapippuria myllystä
halutessasi rapeaksi paistettua pekonia paloina

Kuori ja kuutioi salottisipulit. Laita kattila liedelle ja lisää voi. Kun voi on sulanut lisää kattilaan salottisipulit ja kuullota sipuleita voissa muutama minuutti. Lisää kattilaan kanaliemi ja kuumenna kiehuvaksi.

Kuori ja kuutioi maa-artisokat sekä puikulat. Lisää juurekset kiehuvaan liemeen. Keitä kunnes juurekset ovat kypsiä, noin 10 minuuttia. Lisää kattilaan kerma ja kuumenna kiehuvaksi. Soseuta keitto tasaiseksi sauvasekoittimella. Mausta keitto suolalla ja mustapippurilla.

Anna keiton jäähtyä hetki ja tarjoile halutessasi paistettujen pekonipalojen kera.

Emmentalrieskat:

2 dl kirnupiimää
½ tl suolaa
½ dl raastettua mustaleima emmentaalia
2 dl ohrajauhoja
1 dl täysjyvä spelttijauhoja (voi korvata vehnäjauhoilla)
½ dl mustaleima emmentalia rieskojen pinnalle
vehnäjauhoja rieskojen jauhottamiseen
voita tarjoiluun

Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Sekoita piimään suola ja juustoraaste. Lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi taikinaksi, taikinan tulee jäädä löysäksi.  Jauhota uunipelti kunnolla, muuten rieskat jäävät peltiin kiinni. Jaa taikina neljään osaan ja kauho taikinan palat pellille. Jauhota taikinan palat pinnalta ja painele sormin rieskoiksi. Pistele rieskat haarukoilla ja ripottele juustoraaste pinnalle. Paista 250 asteessa 10 - 15 minuuttia tai kunnes pinta on saanut hiukan väriä. Nautitaan lämpiminä voin kera.


2 kommenttia :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...