lauantai 30. kesäkuuta 2012

Grillattu lammas osa2.


Aina vaan jatkuvan korvatulehduksen ja miehen työmatkan uuvuttamana jaksan vasta nyt laittaa ylös näitä Juhannusaatona grillatusta lampaan jämistä taiottuja herkkuja. Tämä on nyt se "kuuluisa" ateria, jonka jälkeen rakas siippani totesi voivansa nyt kuolla onnellisena miehenä :D. Oletettavissa on siis enemmän ruokaa lähi-idän keittiön innoittamana.



Innoittajana tähän ateriaan olivat Chez Jasun blogi, Arabialainen keittiö -keittokirja ja Maalais unelma 5/2012 -lehti. Grillatun lampaan jämien lisäksi nautimme Tabbouleh -salaattia, Baba ganoush dippiä, Hummusjogurttua, pitaleipiä ja seesam kuorrutettua halloumjuustoa. Kaikkea laitettiin pitaleipiin täytteeksi ja lisäksi oli vielä salaatinlehtiä ja kurkun viipaleita. Taivaallisen hyvää! Lampaasta riitti vielä kolmanteenkin ateriaan, mutta siitä lisää myöhemmin.



Aloitetaampa ohje nivaska aivan mahtavilla pitaleivillä. Pitaleipiä on tullut tehtyä monta kertaa, ikinä eivät ole onnistuneet näin upeasti. Ohjeen löysin Jasun -blogin avustuksella ja ohje löytyy täältä. Väsymys painaa vielä niin paljon, etten jaksa nyt ohjetta tähän kääntää, mutta suosittelen kokeilemaan. Itse ajattelin kokeilla ohjetta seuraavaksi grillissä.


Tabbouleh -salaatti:

ohje on oma versioni Arabialaisesta keittokirjasta. En ollut täysin tyytyväinen lopputulokseen persilijaa olisi saanut olla paljon enemmän. Itse laitoin vain 1 ruukun lehtipersilijaa ja mielestäni olisi pitänyt olla tupla määrä.

2 dl bulguria keitettynä pakkauksen ohjeen mukaan
3 tomaattia
3 uutta sipulia
2 ruukkua lehtipersilijaa hienonnettuna
1 ruukku minttua hienonnettuna
suolaa
mustapippuria
1 dl sitruunamehua
1 dl oliiviöljyä

Leikkaa tomatit pieniksi kuutioiksi. Hienonna sipuli ja yhdistä ne kulhossa tomaatin, persilija- ja minttusilpun kanssa. Huuhdo keitetty bulguri kahteen kertaan kylmällä vedellä, valuta huolellisesti. Lisää joukkoon kasvikset, suola, pippuri, sitruunanmehu ja öljy. Sekoita kunnulla. Koristele salaatinlehdillä. Tarjoa kylmänä.

Hummusjogurtti
oli taivaallisen hyvää ja seuraavana päivänä sitä tehtiin uusi annos :D. Ohje on Maalais unelma lehdestä 5/2012.

250g turkkilaista jogurttia
1 dl hummusta (ohje alla)
1 puristettu valkosipulinkynsi
1 maustemitta juustokuminaa
sormisuolaa
vastajauhettua pippuria

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Anna maustua hetki ennen tarjoilua. Koristele oliiviöljyllä ja savustetulla paprikajauheella.

Hummus (ohje mukaelma Arabialainen keittiö kirjasta)
tämä määrä riitti kahteen annokseen hummusjogurttia ja yhteen Baba ganoush dippiin. Hummuksesta tuli käyttämälläni tahinilla aika vahvan makuista eli kannattaa maistella ja lisätä vähitellen tahinia. Joku muukin bloggari oli tehnyt saman havainnon en vaan enää muista mistä näin luin...

2 prk kikherneitä
1 dl tahinia
1 dl sitruunamehua
2 tl puserrettua valkosipulia
suolaa
oliiviöljyä

Soseuta kikherneet. Lisää tahini, valkosipuli, sitruunamehu ja suola. Anna maustua.



Baba ganoush - Libanonilainen munakoisodippi
(ohje Arabialainen keittiö kirjasta)

2 isoa munakoisoa
1 dl tahinia
1 dl sitruunamehua
2 tl puristettua valkosipulia
suolaa
oliiviöljyä

Huuhdo munakoisot ja pistele niihin reikiä. Paahda uunissa 250 15-20 min tai kunnes ovat miltei pikimustia. Kuori juoksevan veden alla. Valuta lävikössä 15min. Pilko munakoisot ja aja soseeksi tehosekoittimessa yhdessä tahinin, sitruunamehun, valkosipulin ja suolan kanssa. Anna maustua. Koristele oliiviöljyllä ja esim. savustetulla paprikajauheella.



Seesam kuorrutettu halloum-juusto
ohje on Jamien kirjasta 30min ateriat seesaminsiemenillä kuoruttettu paistettu halloumi (s.136).

1 pkt halloumia
(kuorittuja)seesam siemeniä
öljyä paistamiseen

Viipaloi halloum n. 8 viipaleeseen. Ripottele seesamin siemeniä pinnalle ja paina ne kiinni juustoon. Käännä ja toista. Kuumenna öljy (parila)pannussa ja paista juustot kullanruskeiksi ja rapeiksi.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...