sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Pekoni-Viskihillo = Isän hemmottelua


Mikä sopisikaan paremmin isäinpäivä aamiaiselle kuin Pekoni-Viskihillolla höystetty maalaisleipä uppomunan kera? Ei sitten mikään ;D! Pekonihillo on kesän aikana ollut jonkin sortin hitti Atlantin takaisissa ruokablogeissa. Kerran siihen törmättyäni on ohje kummitellut mielessäni ja isäinpäivän lähestyessä palasi sopivasti mieleeni. Alkuperäinen ohje löytyi Closet Cooking -blogista, mutta ohjetta tuli tietysti muokattua.

Uppomunat ovat olleet jo pitkään todo listalla, mutta päätin aloittaa pehmeästi helpoimman kautta. Eli kypsentämällä munat kelmusta tehdyssä pussissa. Tähän tekniikkaan törmäsin ensimmäistä kertaa kesällä Puutarha Perjantai -ohjelmaa katsoessani (yksi suurista suosikeistani). Menetelmään löysin ohjeet Ankerias Vipusen -blogista. Puutarha perjantai -ohjelmasta oli jäänyt muistiini kelmun käyttäminen myös pussin sulkemiseen ja pussien ripustaminen puisiin grillaustikkuihin keittämisen ajaksi.

Aivan mahtavat maut ja taivaallisen herkullista. Hilloa jäi vielä ja taidan lopusta tehdä näitä avocado grillileipiä.

Pekoni-Viskihillo:

400g pekonia kuutioituna
1 iso sipuli viipaloituna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1/2 dl siideriviinietikkaa
1 3/4 dl kahvia
1/2 dl muscovado sokeria
1/2 dl vaahterasiirappia
1/2 dl viskiä
1/2 tl savustettua paprikajauhetta (hot)
mustapippuriamyllystä
ripaus suolaa

Lisää pekoni kuutiot pannulle. Paista kunnes rasva on sulanut ja pekonit ruskistuneita ja rapeita. Nosta talouspaperin päälle valumaan. Kaada osa rasvasta pois, jätä pannuun n. ruokalusikallinen. Lisää sipuli viipaleet ja paista pehmeiksi n.7min. Lisää valkosipulit ja jatka paistamista minuutti.

Lisää viinietikka ja anna kiehahtaa. Lisää loput ainekset ja pekonit. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin tunti, kunnes koostumus muuttuu siirappimaiseksi. Laita hillo monitoimikoneeseen ja soseuta hiukan. Varo soseuttamatta liian hienoksi. Laita purkkiin ja anna makujen tasaantua jääkaapissa. Tarjoile!






















Arzak uppomunat:
4 munaa
vahvaa talouskelmua
oliiviöljyä
suolaa
puisia grillaustikkuja
(tryffeliöljyä)

Laita reilusti vettä kiehumaan isoon kattilaa. Vuoraa neljä pientä kulhoa palasella kelmua. Voitele kelmu huolellisesti oliiviöljyllä. Riko muna kulhoon ja mausta suolalla, sekä halutessasi tryffeliöljyllä. Muotoile pussukaksi ja sido kiinni kemusta leikatulla pitkällä suikaleella. Tee kiinnityssuikaleeseen lenkki ja ripusta pussit lenkistä grillaustikkuihin. Kerralla kannattaa tehdä kaksi uppomunaa. Laske kiehuvaan veteen ja anna keihua 3,5-4,5 min munien koosta riippuen. Vahdi kiehumisen aikana, että pussit eivät ota kiinni kattilan pohjaan tai kylkiin. Nosta pois kattilasta ja anna jäähtyä heki. Avaa pussit, laita uppomunat tarjolle ja leikkaa puoliksi.

8 kommenttia :

  1. Arvaan, että ainakin meidän perheen miesväki villiintyisi tuosta, jos pekonia ja viskiä on samassa paketissa, ei voi mennä pieleen :) Täytyykin kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miehisempää ruokaa on vaikea kuvitella ;D. Kannattaa ehdottomasti kokeilla, maku on uskomattoman hyvä.

      Poista
  2. Minä luen pekoni-viskihillosta nyt ekaa kertaa ikinä, onpa erikoista mutta uskon jos sanot, että on hyvää. Ja uskon myös että miehet kiittelee :)
    Arzakit on mahtavia, mä teen nykyisin uppikset vallan tuolla Ankeriaan ohjeella kun niistä tulee kaupan päälle nättejäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli sen verran erikoinen ohje, että oli pakko kokeilla ja kyllä kannatti. Martha Steward on tämän villityksen jenkkilässä ilmeisesti aloittanut ja hänen ohjeensa mukaan hillo tehtiin slowcookerissa.

      Uppiksia on nyt pakko ryhtyä tekemään useammin ja varsinkin kokeilemaan eri maustamis vaihtoehtoja.

      Poista
  3. Peksuhillolla saa kyllä taattuvarmat hyvä vaimo-pisteet. Mua alkoi heti kyllä himottamaan nuo avocadoleivät enemmänkin...

    Uppiksia on tehty, mutta onhan nuo Arzakit aika stylejä! Jos vaikka jouluiselle brunssille näitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pisteitä kuulemma ropisi :D. Avocadoleivät oli myös enemmän minun mieleeni, mutta mentiin sankarin toiveiden mukaan.

      Arzakit ilahdutti positiivisesti ja pusseihin voi kokeilla vaikka mitä laittaa mausteeksi :D.

      Poista
  4. Pekoni-viskihillo... ou jee! Kuinkahan kauan se säilyy jääkaapissa. Onko Atlantan takaisissa blogeissa ollut siitä mitään juttua? Tuollaista pitää kyllä tehdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herkkua on :D. Martha Stewardin mukaan jopa neljä viikkoa, mutta hiukan eri ohje http://www.marthastewart.com/326881/slow-cooker-bacon-jam.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...