keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Maa-artisokkamousse ja marinoidut kirsikkatomaatit


Syntymäpäiviä juhlittiin viikonloppuna pitkän  kaavan mukaan ja nautimme alkuruokasi tätä herkullista moussea. Pääruoaksi söimme hyväksi havaittun ohjeen mukaan valmistettua naudanulkofilettä. Lisäkkeenä tarjoiltiin puikulamuussia ja karamellisoituja juureksia. Pieni huomio muuten violeteista porkkanoista eli ne värjäävät. Karamellisoituihin juureksiin käytin palsternakkaa, juuripersilijaa, selleriä sekä violetteja porkkanoita. Virhe, vaaleista juureksista tuli ruman vaalean violetteja. Maku oli onneksi hyvä, mutta ulkonäkö kaamea :). Jälkiruoaksi oli tätä ihanaa kakkua.

Ihastuin tähän hs:n ruoka torstaissa julkaistuun ohjeeseen jo vuosi sitten ja nyt sain vihdoin ja viimein ohjeen toteutettua. Joskus aikoja sitten söin samanlaisen annoksen ravintolassa ja se oli taivaallista. Ravintolaa en vain saa millään päähäni ja siinä annoksessa moussen pinnalla oli marinoituja puy linssejä.

Mousse maistui hyvin kaikille, mutta hiukan ilmavampaa olisi saanut olla. Tomaatit olivat erinomaisia. Alkuruoaksi todella kätevä, koska sen voi valmistaa hyvissä ajoin etukäteen. Alkuperäisessä ohjeessa vinkattiin myös, että moussen voi tehdä myös mustajuurista ja palsternakasta.

Maa-artisokkamousse ja marinoidut kirsikkatomaatit
Mousse:
(4 annosta)
200 g maa-artisokkaa
2–3 dl (täys)maitoa(tai kerma-maitoa, 1 dl kermaa ja 2 dl rasvatonta maitoa)
suolaa ja valkopippuria
ripaus muskottipähkinää
3 liivatetta
2 rkl ranskankermaa
1 1/2 dl kuohukermaa

Marinoidut tomaatit:
1 rs luumukirsikkatomaatteja
1 valkosipulin kynsi
muutama timjaminoksa
2 rkl oliiviöljyä
suolaa
sokeria
mustapippuria

Kuori ja paloittele maa-artisokat ja keitä ne täysmaidossa kypsiksi. Meiltä puuttui täysmaito, joten keitin maa-artisokat kerma-maidossa. Siivilöi maito, ja ota siitä osa talteen. Soseuta maa-artisokat hyvin ja ohenna maidolla sen verran, että seos on kuin paksua jogurttia. Mausta huolella, muista maistaa ;).

Liota liivate kylmässä vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Kuumenna 1/2 dl maa-artisokkasoseesta ja sulata liivate siihen. Lisää loppu maa-artisokkasose ja ranskankerma. Sekoita hyvin ja tarkista maku. Lisää vaahdotettu kerma, ensin kolmannes ja sitten loput. Kaada seos laseihin tai lasikulhoihin, peitä kelmulla ja laita kylmään hyytymään muutamaksi tunniksi tai yön yli.

Kuumenna uuni 125 asteeseen. Alkuperäisessä ohjeessa lämpötila oli 100, mutta meidän onneton uuni vaati 125C. Huuhtele tomaatit ja kuivaa. Halkaise tomaatit ja viipaloi valkosipuli. Sekoita mausteet ja öljy. Kaada öljy tomaattien ja valkoispulien joukkoon, sekoita hyvin ja lado uunipannulle. Paista uunissa n.1 tunti. Tarjoa moussen kanssa.


4 kommenttia :

  1. Nam, tämä menee kyllä heti kokeilulistalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maa-artisokka on kyllä ihanaa melkein missä muodossa vaan :).

      Poista
    2. Mun sivulla on sulle haaste http://laaxojnas.blogspot.fi jos kiinnostaa :)

      Poista
    3. Kiitos haasteesta, yritän ehtiä ottamaan kopin :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...