sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Talkoopiirakka


Tämä piirakka on liha- ja kaalipiirakan herkullinen risteytys. Unkarista asti raahattu paprikajauhe antaa mahtavaa makua piirakalle. Pellillinen tätä tuhtia piirakkaa pitää takuulla talkoolaiset raksalla työntouhussa. Päädyin käyttämään piirakkaan itsetehtyä rahkavoitaikinaa, jostain syystä pakastealtaan valmiin eivät oikein enää maistu. Rahkavoitaikina muutenkin tulee kädenkäänteessä tehdyksi.

Talkoopiirakka:
1 annos rahkavoitaikinaa (ohje alla)
2 ½ dl risotto tai puuroriisiä
1 rkl lihafondia
öljyä
400g sika-nautajauhelihaa
400g kaalia juustohöylällä suikaloituna
3 sipulia kuutioituna 
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
3 rkl tomaatti puretta
1 rkl unkarilaista paprikajauhetta
2 tl meiramia
mustapippuria myllystä
suolaa
1 prk smetanaa

Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan lihaliemessä. Kuullota sipulia öljyssä muutama min. Lisää jauheliha ja ruskista. Lisää valkosipuli ja mausteet. Paista vielä hetki. Kaada kulhoon odottamaan. Lisää öljyä pannulle ja kuullota kaalia miedolla lämmöllä n. 30min. Kaada kaali samaan kulhoon jauhelihan kanssa. Lisää joukkoon keitetty riisi sekä smetana, sekoita tasaiseksi.

Kauli toinen taikinoista niin, että sen reunat ovat hiukan yli korkea reunaisen pellin. Siirrä kaulittu taikina leivinpaperilla peitetylle pellille. Kaada täyte taikinan päälle ja tasoita. Kaulitse toinen taikina samaan tapaan kuin edellinen ja nosta täytteen päälle. Leikkaa ylinmääräiset taikinat pois ja kiinnitä taikinoiden reunat toisiinsa. Leikkaa halutessasi ylinmääräisestä taikinasta koristeita ja laita ne piiraan pinnalle. Voitele piirakka munalla. Paista piirakkaa 200C n. 30-40min. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.


Rahkavoitaikina:
500g maitorahkaa
500g voita
8 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Sekoita rahka ja pehmeä voi keskenään tasaiseksi. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja lisää rahkaan. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile suorakulmioksi. Kääri kelmuun ja nosta jääkaappiin jähmettymään. Anna kovettua ainakin 1h.

4 kommenttia :

  1. Ihme on, jos ei talkooväkeä näillä herkuilla löytyisi. Olen samaa mieltä, että itse tehty rahkavoitaikina on kyllä paras piirakka taikina. Voitaikinassa sen sijaan häviän edelleen kaupan versiolle. Noloa ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nolona tunnustan etten ole voitaikinaa edes yrittänyt tehdä :D. Voisi yrittää saada aikaiseksi.

      Poista
  2. Toi taikinapohja kuulostaa tosi hyvältä, nappaan reseptin ehdottomasti talteen! :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on yllättävän helppo ja niin hyvää :). Keveydestä ei tosin tietoakaan ;).

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...