tiistai 7. tammikuuta 2014

Marinoidut mustajuuret ja Mustajuuri-Caesarsalaatti


Mustajuuren käyttö on jostain syystä aina hiukan pelottanut. Ilmeisesti varoittelut juuren tummentumisesta kuorittaessa ovat jääneet mieleen. Päätin kuitenkin rohkaista mieleni ja kokeilla tätäkin juurta uudemman kerran.

Mustajuuri muistuttaa erehdyttävästi voikukan juurta ja se onkin voikukan sukulainen. Mustajuuri kasvaa luonnonvaraisena välimeren ja aasian alueilla, mutta menestyy erinomaisesti myös suomessa. Tosin meillä mustajuuret nostettiin kasvimaalta vasta keväällä, syksyllä eivät olleet ehtineet kasvaa vielä tarpeeksi.
 
Mustajuuri tulee kuoria veden alla tummumisen ehkäisemiseksi. Jostain luin, että mustajuurta kutsutaan myös syysparsaksi. Tämä johtuu siitä, että sitä voidaan tai suositellaan valmistaa parsan tavoin. Mustajuuri sopii myös keittoihin ja gratiineihin. Gratiiniin ohje luvassa myöhemmin. Lisää tietoa mustajuuresta löytyy mm. kasvikset.fi sivustolta.

Marinoidut mustajuuret olivat aivan mahtavan makuisia ja niitä tulee tehtyä takuulla uudestaan. Taidan jopa laittaa mustajuuria tänäkin vuonna kasvimaalle kasvamaan. Marinoidut mustajuuret päätyivät caesar tyyppiseen salaattiin.

Nopean caesarkastikkeen kehittelin minuutin majoneesin ohjeen pohjalta, toimi erinomaisesti. Itseasiassa koko salaatti oli järisyttävän hyvää. Marinointiliemikin sopii käytettäväksi myöhemmin salaatinkastikkeena.

Marinoidut mustajuuret:

500g mustajuuria
1/2 dl oliiviöljyä
1/2 sitruunan mehu
1 tl raastettua sitruunan kuorta
1 rkl sitruunatimjamin lehtiä
ruokalusikallinen hienonnettua rosmariiniä
suolaa
mustapippuria
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna

Pese mustajuuret ja kuori veden alla, muuten juuret tummuvat. Leikkaa mustajuuret n.  5cm paloiksi. Nosta mustajuuret heti vedellä täytettyyn kattilaan. Lisää suolaa ja keitä mustajuuret kypsiksi. Anna niiden jäähtyä.

Sekoita marinadin ainekset hyvin keskenään. Laita mustajuuret purkkiin ja kaada marinadi päälle. Anna marinoitua seuraavaan päivään.


Mustajuuri-Caesarsalaatti:

2 isoa annosta tai 4 pienempää annosta
rucolaa
1 annos marinoituja mustajuuria
parmesania lastuiksi leikattuna
3 viipaletta vanhaa leipää

Pese rucola ja linkoa kuivaksi salaattilingossa. Laita rucola tarjoilulautaselle. Nosta mustajuuret marinadista ja lisää salaattiin. Lisää haluamasi määrä parmesan lastuja caesarsalaattiin.

Leikkaa leivät kuutioiksi ja paista rapeiksi krutongeiksi pannulla .miedolla lämmöllä. Lisää krutongit salaattiin. Valmista caesarkastike ja tarjoa salaatin kera.

Nopea caesarkastike:

1 muna
2 dl öljyä
1 valkosipulin kynsi
2 rkl sitruunamehua
2 tl dijon sinappia
suolaa

Laita kaikki ainekset korkeaan sauvasekoittimen mittakulhoon ja surauta sauvasekoittimella muutama minuutti niin caesarkastike on valmista.



2 kommenttia :

  1. Meillä tykätään kovasti mustajuuresta mutta sitä ei tule ostettua kovin usein.Tarjonta kaupoissa ei ole kauhean hyvä mutta suurin syy mustajuuren turhan vähäiseen käyttöön on se, että juuresta irtovan nesteen peseminen kuorimaveitsestä, tiskialtaasta ja käsistä on niin kamalan työlästä. Sveitsissä asuessa kaupassa oli todella tuoreita juuria ja niissä tahmaongelma oli vähäisempi tai sitten siellä oli eri lajiketta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tahma ongelma oli ainakin näillä juurilla vähäinen, jos en nyt ihan väärin muista niin juuret tulivat ranskasta. Mustajuuret olivat myös tällä kertaa todella pitkiä, tiedä sitten vaikuttaako asiaan.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...