sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Hiihtoloman ykkösherkku - Tartiflette


Racleten ja juustofonduen suurena ystävänä ihastuin heti Lantliv Mat&Vin 1/2014 lehden tartiflette ohjeeseen. Meillä racletella ja juustofonduella on usein herkuteltu juuri hiihtolomalla. Vakkei nyt kunnon talvikelejä ole päätin kokeilla loman kunniaksi tartifletten valmistusta. Tein, söin ja ihastuin peruuttamattomasti.

tartiflette vuoka

Äitini kaapeista löytyi mökiltä jopa tartiflettevuoka, jossa oli myös ohje kyseiseen herkkuun. Vuoka on kuulemma kuljetettu aikoinaan ranskasta alpeilta tartifletteen tarvittavan reblochonjuuston kera. Vanhempani olivat myös ihastuneet kyseiseen ruokaan paikallisessa ravintolassa.

Vuoan ohjeesta huolimatta pitäydyimme lehden ohjeessa. Heinolan kaupoista ei valitettavasti löytynyt reblochonjuustoa, vaan jouduimme tyytymään raclettejuustoon. Hyvää tuli näinkin, mutta tartifletteä on kyllä päästävä valmistamaan myös reblochon juustosta. Eli jos satut kyseiseen juustoon jossain törmäämään saa vinkata.

tartifleten lisukkeet

Tartifletten lisukkeena oli samoja herkkuja,  joita nautimme yleensä racleten kera. Tarjolla oli kuvassa näkyviä ilmakuivattua kinkkua, coctailkurkkuja, hillosipuleita ja palvikalkkunaa. Näiden lisäksi tarjolla oli myös höyrytettyä parsakaalia ja miniluumutomaatteja.

Aivan mahtava ruoka, jota on tehtävä uudestaankin. Seuraavalla kerralla taidan kokeilla aidompaa versiota, johon tulee myös pekonia ja ranskankermaa. Tämä olisi kyllä erinomainen ruoka nautittavaksi paukkupakkasilla takkatulen loimussa.

tartiflette raclettejuustolla

Tartiflette:

6:lle
1,5 kg rosamundaperunoita
2 sipulia
3 dl kermaa
1 ½ dl valkoviiniä
400g reblochon- tai raclettejuustoa
suolaa
mustapippuria myllystä

Lisäksi:

200g ilmakuivattua kinkkua
200g palvikalkkunaa
1 prk hillosipuleita
1 prk coctailkurkkuja
1 rasia miniluumutomaatteja
1-2 parsakaalta höyrytettynä

Kuori ja viipaloi perunat. Keitä perunaviipaleita suolatussa vedessä viitisen minuuttia. Valuta perunat hyvin. Kuori ja viipaloi sipulit. Asettele perunat ja sipulit limittäin vuokaat. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita valkoviini ja kerma hyvin keskenään. Kaada kermaseos tasaisesti vuokaan. Asettele juustoviipaleet pinnalle. Paista uunissa 225 asteessa noin puolituntia tai kunnes pinta on saanut väriä ja on rapea. Itse laiton vuoan leivinpaperilla peitetyllä pellillä uuniin, koska vuoka tuli aika täyteen. Muuten uuni olisikin kaivannut kunnon puhdistusta.

8 kommenttia :

  1. Lurps, maistuisi meillekin, varsinkin talvisen ulkoilupäivän päätteeksi.
    Reblochonia olemme ostaneet kotimaassa Helsingin retkillä Hakaniemen hallin Lentävästä lehmästä, täällä sitä on ollut saatavilla Sokoksella kai kerran.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taas yksi syy vierailla hakaniemen hallissa pian :). Kiitos vinkistä.

      Poista
  2. Sama ruoka ollut jo hetken ihan kohta teen -listalla. Lentävää lehmää olisin vinkannut myös. En ole aivan varma, mutta uskoisin, että voisi löytyä myös Stockalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen lämpimästi, meillä taisi kiilata racleten ohi suosikeissa. Valkoviinistä tulee mahtava maku tähän ruokaan.

      Poista
  3. Tuohan kuulostaa hurjan hyvältä;minulle tosin ilman kinkkua kiitos;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa oli ja varmasti maistuu erinomaiselta myös ilman kinkkua :D.

      Poista
  4. Voi. Pakko tehdä. Puhuit mut huomsttavasti psremmin puolelled kuin lantliv Josta ihan Vaan ohitin tämän Reseptin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohje oli jotenkin hassusti lehdessä piilossa, kun kirjoitin postauksen jouduin pläräämään lehden muutamaan kertaan läpi kunnes löysin taas reseptin. Juustohulluna kaikki juustoon liittyvät reseptit menee harkintaan.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...