tiistai 6. elokuuta 2013

Biscotti alle foglie di alloro


Vuosi sitten sain äidiltäni lahjaksi laakeripuun, jonka hän oli ostanut Urajärven kyläpäiviltä. Puu on tuottanut yllätyksiä, se selvisi talvesta huonekasvina ja tuoreiden laakerilehtien maku on vailla vertaansa. Miehen työmatka suuntautui alkuvuodesta ison rapakon taakse ja tuliaistoiveeni oli iso pino paikallisia ruokalehtiä.

Muut olivat hieman ihmetelleet miehen hankkimia tuliaisia ja ilmeisesti eivät olleet aivan vakuuttuneita, että vaimo olisi kovinkaan tyytyväinen :D. Mutta iloa ja inspiraatiota näistä lehdistä on kyllä riittänyt. Tämän ohjeen korvamerkitsin heti La Cucina Italiana -lehdestä juuri tuoreiden laakerilehtien tähden.

Ja ai, että kannattikin korvamerkitä! Niin ihanilta nämä  maistuivat kuohuviinin kera. Meillä tosin oli tarjola Cavaa, seuraavan kerran pakko kokeilla proseccon parina.

Lehden mukaan tämä ohje on sovellus muinaisesta roomalaisesta ohjeesta, josta löytyy monia eri variaatioita eripuolilta italiaa. Lehdessä suositeltiin pikkuleipiä tarjottaviksi aperitiivien kera.

Biscotti alle foglie di alloro- Roomalaiset Laakerinlehtipikkuleivät
n.20kpl
n 1,2 dl sokeria
1dl ricottaa
hienoa merisuolaa
4-5 tuoretta laakerinlehtä hienonnettuna todella pieneksi
2 rkl extra-virgin oliivi öljyä
3 dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
½ tl kokonaisia aniksen siemeniä
½ tl jauhettua kuminaa
½ dl huoneenlämpöistä voita
1 tl raastettua sitruunankuorta
1 iso kananmuna
2 rkl rypälemehua

Kuumenna uuni 160C. Yhditä pienessä kulhossa 1 rkl sokeria, rocotta ja ripaus suolaa.  Yhdistä toisessa pienessä kulhossa hienonnetut laakerinlehdet ja oliiviöljy.

Suuressa kulhossa vatkaa vaahdoksi 7 rkl sokeria, voi ja sitruunan raastettu kuori. Lisää muna ja vatkaa sekaan pienellä nopeudella.

Sekoita jauhot ja leivinjauhe. Lisää vähitellen taikinaan rypälemehun kanssa. Vatkaa kunnes taikina on tasaista.

Laita levinpaperilla päällystetylle pellille ruokalusikallinen taikinaa. Paina keskelle kuoppa peukalolla. Laita kuoppaan ricottaseosta ja sen päälle laakerinlehti-öljyseosta. Tee näin loput pikkuleivät.

Paista uunissa keskitasolla n.20-25min. Nosta pikkuleivät jäähtymään ritilälle. Tarjoa aperitiivin kera.

8 kommenttia :

  1. Aina sitä oppii jotain uutta, en ole tiennytkään, että laakerilehteä voi noin kotona kasvatella :) ihana resepti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihmeissäni olin itsekkin kun selvisi talvesta. Tänä keväänä näin myös puutarhaliikkeissä laakeripuita.

      Poista
  2. Oma mieheni on juuri tällä hetkellä rapakon takana työmatkalla ja laitoin hänelle just viestin, että sisustuslehtiä saa tuoda tuliaisiksi! Kiitos loistavasti vinkistä (mä kaipaan tällä hetkellä enemmän sisustuslehtiä kuin ruokalehtiä). :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Kiva olla avuksi. Saa uusia ideoita kun tuntuu suomalaisissa lehdissä samankaltaiset jutut pyörivän.

      Poista
  3. Hieno resepti, täytyy laittaa muistiin!

    VastaaPoista
  4. Ihanilta näyttää, oon tehny joskus skumpan kanssa tarjottavaksi vähän vastaavia suolaisia mutta salvian lehtien kanssa.

    auau, mullakin ois jonossa noita la cucina italiana-reseptejä. täytyykin aktivoitua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Salvia versiot kuulostaa herkullisilta. Täytyy joskus kokeilla. La Cucina Italiana -lehtiä täytyy hankkia toistekkin.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...