torstai 24. lokakuuta 2013

Peruna Galette

... tai ainakin jotain siihen suuntaan.

Tarkoituksena oli siis tehdä peruna galettea, mutta lopputulos olikin sitten taas inspiraation iskiessä hiukan jotain muuta. Rakastan juustoja ja nyt syksyllä, talven jo häämöttäessä nurkan takana olen ihastunut gruyere juustoon. Vaikka tämän nimihirviön kirjoitankin aina väärin...

Kyseinen juusto sopii erinomaisesti perunan pariksi, joka tuli todettua tätä munakasta nauttiessa. Joten gruyere laitettiin myös galetteen ja lopputulos oli todella hyvää. Saa nähdä mitä kyseisestä juustosta tulee vielä keksittyä.


Päädyin laittamaan painon galeten päälle uuniin, jotta siitä tulisi tiivis. Kokeilu onnistui erinomaisesti, eikä jouduttu autokaistalle jonottamaan ruokaa. Hiukan galette kärsi irroittelusta, joten seuraavalla kerralla ajattelin kokeilla irtopohjavuokaa.


Peruna Galette:
4:lle
750g rosamunda perunoita
1 keksikokoinen sipuli
kuivattua timjamia
suolaa
mustapippuria myllystä
2 dl gruyere juustoa karkeana raasteena
50g voita sulatettuna

Pese perunat hyvin ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi esim. mandoliinillä. Kuori sipuli ja leikkaa myös ohuiksi siivuiksi mandoliinillä. Voitele pyöreä vuoka tai irtopohjavuoka hyvin voilla.

Asettele perunaviipaleita spiraalimaisesti vuoan pohjalle niin, että pohja peittyy. Sudi perunat hyvin sulatetulla voilla. Lisää päälle osa sipuli renkaista. Mausta suolalla, pippurilla ja timajmilla. Lisää päällimmäiseksi osa raastetusta juustosta.

Aloita seuraava kerros ja toista kerroksia 3-4 vuoan koosta riippuen. Viimeinen kerros tulee olla viipaloituja perunoita. Aseta päälle leivinpaperi ja nosta pata painoksi päälle.

Paista uunissa 220C 45 minuuttia. Anna hiukan jäähtyä ja irrota varoen vuoasta. Tarjoile vaikka pihvien kera.


Blogin kulissien taakse pääsee kurkkaamaan instagramissa.

  Instagram

4 kommenttia :

 1. Näyttää niin hyvältä. Nuo väriä saaneet perunasiivut popsisin ensimmäiseksi päältä.;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niistä tapeltiin miehen kanssa, lapsille rapeat palat eivät onneksi vielä kelpaa ;D

   Poista
 2. Tein eilen tämän ruoan päivällisen perunalisäkkeeksi. Hyvää ja maukasta tuli ,MUTTA mielestäni sopivan kokoiseen vuokaan tarvikkeet ladoin , pohjalle voisivellyn leivinpaperin päälle, ko. kerroksia neljä,päälle perunakerrokset. Sivelin joka perunakerroksen voisulalla ja päällimmäisen voipaperin nurjalta puolen myös , sopivankokoinen pata painoksi ja uuniin. Loppuvaiheessa kun availin uuninluukkua,pelmahti niin valtava uuninpohjalle valuneen rasvan krääsä ,että vaikka kaikki asunnon pihaovet olivat auki , haju leijaili pitkään asunnossa :D Pitikö ne välikerrosten perunasiivut myös voidella,kun en muistanut Laura Calderin tekovaiheita? Mies kehotti jatkossa keskittymään Jaakko Kolmosen resepteihin:)) Ihana ja inspiroiva blogi sinulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva kuulla blogin inspiroivan :). Ilmeisesti irtopohjavuoka ei sittenkään ole paras vaihtoehto, itse tosissaan tei tavalliseen vuokaa eikä silloin uunin pohjalle vaunut rasvaa irroittaminen taas oli hiukan hankalaa. Kiva kun palasit kommentoimaan. En ole Laura Calderin ohjetta nähnyt niin en sen puitteissa osaa vastata, mutta itse voitelin jokaisen perunakerroksen erikseen.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...