perjantai 16. toukokuuta 2014

Herkullinen parsakeitto


Parsa on yksi ihanimmista asioista keväällä ja siihen en ole koskaan kyllästynyt, vaikka keväisin se on usein osana aterioitamme. Olen myös päättänyt, että jonain päivänä omistan oman parsapenkin. Hankalaa parsan kasvattaminen kuulemma on, mutta pakko on päästä kokeilemaan itsekkin.

Kylmien ilmojen takia teki mieli keittoa ja päätin kokeilla vihreää parsaa keitossa. Aiemmin olen kokeillut valkoista parsaa, joka ilmeisesti sopii näistä kahdesta paremmin keittoon. Vihreällä parsalla lopputulos oli myös herkullinen ja voin lämpimästi suositella kokeilemaan. Seuraavaksi onkin kokeiltava blogeissa kiertänyttä parsarisoton ohjetta. 

Tällä kertaa en kuorinut parsoja, koska ne olivat niin ohuita. Parsojen käsittelyssä pidän nykyään kätevimpänä tekniikkana taivuttaa parsaa hellästi molemmista päistä ja näin ollen parsa katkeaa automaattisesti oikeasta kohdasta ja puumainen osa varresta jää pois.  Muistaakseni jostain ruokaohjelmasta tämäkin temppu on bongattu. 

Tämä keitto riittää kahdelle lounaskeitoksi tai neljälle alkuruoaksi. Lounaalle keitto käy sellaisenaan, mutta hienompaa tilaisuutta varten kannattaa keitto siivilöidä tiheän metallisiivilän läpi. Keitosta tulee näin sileämpää. Itse ripautin keiton pinnalle hiukan sitruunamehua, mutta keitto maistuu hyvältä ilmankin.

Parsakeitto:

1 nippu parsaa (500g)
1 iso banaanisalottisipuli
1 rkl voita
1 dl valkoviiniä
2-2 ½ dl kasvislientä
2 dl kermaa
suolaa
mustapippuria
puristettua sitruunamehua
nokare voita

Huuhtele parsat ja taivuta niitä molemmista päistä kunnes parsa katkeaa. Heitä puumainen osa pois. Jos parsojen varret ovat paksut kannattaa ne myös kuoria. Leikkaa parsojen nuput irti ja laita syrjään odottamaan. Paloittele parsojen varret. Kuori ja kuutioi salottisipuli. 

Kuullota salottisipulia ja parsoja voissa kattilassa muutama minuutti. Lisää viini ja anna kiehahtaa. Lisää kasvislientä niin, että parsat miltei peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua kunnes parsat ovat kypsiä. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää keittoon kerma ja kuumenna vielä hellalla. Mausta suolalla ja pippurilla. Halutessasi siivilöi keitto.

Keitä parsojen nuppuja suolalla maustetussa vedessä 2 minuuttia. Kaada nuput lävikköön ja valuta hyvin. Sekoita parsannuppujen joukkoon nokare voita, tilkka sitruunamehua ja mausta suolalla sekä pippurilla. 

Annostele keittoa lautasille ja nosta muutama parsannuppu koristamaan annosta. Herkuttele!

4 kommenttia :

  1. Ihana keittö! Minäkin rakastan parsaa.

    VastaaPoista
  2. Jään odottamaan raporttia parsan kasvatuksesta. Luulen, että tällaiselle laiskalle viljelijälle se on hiukan high maintenance.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi olla, että vaativa parsan kasvatus jää haaveeksi ennen eläkeikää :). Eipä taida itseltäkään löytyä siihen touhuun ennen aikaa.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...