lauantai 20. elokuuta 2011

Olut-Poropata


Ilma alkaa viilentyä ja on aika hauduttaa pitkään herkullista lihapataa.

900g-1kg poron potkapaloja
1 pkt pekonia
5 dl tummaa olutta
1 rkl soijaa
70g tomaattisosetta
2 tl rosmariinia
10 katajanmarjaa
2 laakerinlehteä
2 sipulia kuutioituna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
5 porkkanaa lantteina
mustapippuria (suolaa)

Kuutioi pekoni ja ruskista padassa. Lisää potkat ja ruskista. Lisää sipulit ja paista hetki. Lisää olut, soija ja tomaattisose. Murskaa katajanmarjoja hiukan huhmareessa tai hienonna veitsellä ja lisää pataan. Lisää loput mausteet. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää porkkanat. Lisää tarvittaessa vettä niin, että lihat peittyvät. Anna hautua kunnes liha "hajoaa" n.3h. Lisää tarvittaessa vettä. Mausta pippurilla ja tarvittaessa suolalla.

Karviaiskääretorttu

 Kääretorttua ei ole tullut tehtyä pitkään aikaan. Tämä oli niin hyvää, että taitaa hillot olla kohta syöty.

3 munan kääretorttupohja
Kostutus 1dl maitoa ja 1 tl vaniljasokeria

Täyte
philadelfiatuorejuustoa ja 1tl vaniljasokeria

Kostuta kääretorttu levy. Notkista tuorejuusto ja vaniljasokeri kulhossa. Levitä kääretorttu levylle. Lisää hillo ja levitä. Kääri rullalle ja tarjoa.

Jos käyttää muuta maustamatonta tuorejuustoa tarvitaan notkistamiseen varmaankin tilkka kermaa.

perjantai 19. elokuuta 2011

Lakaton lakkahillo eli Porkkana-Karviaishillo


Ihmettelin mitä karviaissadosta tekisi ja löysin tämän reseptin Maku -lehden sivuilta. Lakkahillo on suurta herkkuani, mutta ei tämä nyt ehkä sokkotestissä lakkahillosta kävisi. Todella hyvää kuitenkin eli varmasti tulee tehtyä uudestaankin.
(n. 2 prk)
500 g porkkanaa 
1 l karviaisia
1/2 dl vettä
600 g hillosokeria



Kuori ja raasta porkkanat. Poista kannat karviaisista. Mittaa porkkanaraaste, karviaiset ja vesi kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä kunnes seos on kunnolla soseutunut n.20min. Lisää hillosokeri ja keitä noin 10 minuuttia. Kuori pinnalle muodostunut vaahto pois ja kaada hillo puhtaisiin tölkkeihin. Sulje tiiviisti. Jäähdytä nopeasti ja vie kylmiöön, jääkaappiin tai kellariin.

keskiviikko 17. elokuuta 2011

Dinosaurus voileipäkakku

Tämä ohje on myös muokattu Ulla Svenskin leivontakirjasta Juhlaleivonnaiset. Tein samoilla koristeilla kahta kakkua kinkkuvoileipäkakun ja kasviskakun tässä ohjeet molempiin.

1 iso paketti täysjyväpaahtoleipiä (fazer)
1 iso paketti ruispaahtoleipiä (fazer)

kostutukseen yrttilientä (liemikuutiosta)

Kinkkutäyte:
400g yrttituorejuustoa
4 dl vispikermaa vaahdotettuna
2 dl kurkkusalaattia (felix)
2 omenaa raastettuna
1 rkl sitruunamehua sekoitettuna omenaraasteeseen
300g palvikinkkua rouhittuna
mustapippuria maun mukaan

Kasvistäyte:
muuten sama, mutta korvaa kinkku 1-2 pun. paprikalla, joka kuutioitu pieneksi

Kuorrutus:
400g sulatejuustoa (levitettävää)
200g ranskankermaa

Koristelu:
tammenlehtisalaattia
jääsalaattia
viinisuolaheinää
kirsikkatomaatteja

Leikka paahtoleivistä reunat pois. Asettele 1/3 leivistä esim. tarjottimelle tiiviisti yhteen. Kostuta yrttiliemellä. Valmista kinkku tai kasvistäyte sekoittamalla kaikki aineet yhteen. Lisää puolet valitsemastasi täytteestä. Lado 1/3 leivistä päälle ja kostuta. Lisää loput täytteestä. Laita loput leivät päälle ja kostuta. Anna seistä jääkaapissa yön yli painon alla. Vatkaa sulatejuusto ja ranskankerma sekaisin ja levitä voileipäkakun pinnalle. Koristele. Riittä n.20 hengelle.

Dinosaurus juustokeksit

Tämä resepti on muokattu Ulla Svenskin leivontakirjasta Juhlaleivonnaiset.

2dl vehnäjauhoja
1 dl täysjyvävehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0.5 tl suolaa
50 g voita
1 1/2 dl ruokakermaa
1 dl emmentaljuustoraastetta
1 tl kurkumaa ja 1 rkl vettä
1 tl paprikajauhetta ja 1 rkl vettä

Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola. Nypi joukkoon pehmeä rasva. Sekoita kerma ja juustoraaste joukkoon. Jaa taikina kolmeen osaan. Sekoita kurkuma ja vesi tahnaksi. Sekoita paprikajauhe ja vesi tahnaksi. Vaivaa kurkumatahna yhteen taikina palaan, ei tarvitse mennä tasaiseksi. Tee sama paprika tahnalle. Sekoita kolme taikina palaa yhteen ja kauli levyksi. Leikka dinosaurusmuoteilla keksejä. Paista 200C n.10min.

Alkuperäisessä ohjeessa käytetään elintarvikevärejä, joita en itse tykkää käyttää. Ihan hyvät värit mausteillakin sai tosin ei niin selviä kuin kirjan kuvissa.

Suklainen Ritarilinnakakku


Tässä lapsen tilaama suklainen Ritarilinna kakku 4v juhliin. Äidillä hetki meni kakkua miettiessä. Nykyään loihditaan todella hienoja kakkuja ja itsekkin olen käynyt koristetarvikkeita ihailemassa. Mutta hyllyyn ovat jääneet kun olen pakkauksien tuoteselosteita lukenut. Sellainen e-koodi viidakko pompannut silmille, että hirvittää.
Pohjat:
4* 3 munan (kaakao)kääretorttupohja

Suklaatäyte (2-kerrokseen):
4dl vispikermaa
200g tuorejuustoa
250g leivontasuklaata (Fazer)
1tl vaniljasokeria

Vaahdota kerma ja vatkaa tuorejuusto joukkoon. Sulatasuklaa mikrossa ja sekoita vaahdon joukkoon. 

Mansikkatäyte:
2dl kermaa
200g tuorejuustoa
4dl soseutettuja mansikoita
1/2dl sokeria
2tl vaniljasokeria
4 liivatetta

Vaahdota kerma ja sokerit. Vatkaa tuorejuusto joukkoon. Sekoita mansikkasose joukkoon. Liota liivatteet pakkauksen ohjeen mukaan. Kuumenna tilkka vettä ja liota liivatteet. Sekoita ohuena nauhana kermaseokseen. Anna jähmettyä muutama tunti jääkaapissa.

Tee kaava leivinpaperista ja leikkaa kääretorttupohjista 4 samanlaista kerrosta. Kostuta kerros esim. mansikkamehulla ja levitä puolet suklaatäytteestä. Nosta toinen kerros päälle ja kostuta. Lisää mansikkatäytettä. Nosta kerros päälle ja kostuta. Lisää loput suklaa täytteestä. Nosta viimeinen kerros päälle ja kostuta. Anna kakun jähmettyä yön yli jääkaapissa.

Koristeet:
vispikermaa
kaakaotomusokeria
suklaarusinoita
jogurttirusinoita
jäätelö vohveleita
marenkeja

Vaahdota kerma ja tomusokeri. Käytä tomusokeria haluamasi määrä kannattaa maistamalla kokeilla. Levitä kerros kermavaahtoa kakun pinnalle. Pursota kerma reunoille. Painele suklaarusinat reunoille ja asettele jäätelövohvelit torneiksi. Koristele vielä marengeilla halutessasi.

keskiviikko 10. elokuuta 2011

Feta-vesimeloonisalaatti

Tämä salaatti maistuu taivaalliselta kesähelteillä, jotka taitavat nyt olla jo ohi. Muistaakseni reseptin olen kirjoittanut ylös katsoessani monta vuottta sitten Nigella Lawsonin kokkausohjelmaa.
1/2 vesimelooni
200g fetaa
1 prk kalamataoliiveja
1/2 ruukku minttua
3 uutta punasipulia
2 limeä
2 tl sokeria
oliiviöljyä
mustapippuria, (suolaa)

Leikkaa sipulit ohuiksi renkaiksi. Purista limeistä mehu ja sekoita sokeri joukkoon. Marinoi sipuleita mehussa muutama tunti. Kuutioi vesimelooni ja feta, laita kulhoon. Lisää oliivit, mintun lehdet ja sipulit. Kaada hiukan oliiviöljyä ja rouhi mustapippuria pinnalle. Sekoita. Lisää tarvittaessa suolaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...