perjantai 18. tammikuuta 2013

Burgundinpataa melkein Julian tapaan


Kiistatta paras burgundinpadan ohje, mitä olen koskaan kokeillut ja varmasti aika moni muukin allekirjoittaa tämän väitteen, eikä sitä tarvitse sen kummemmin perustella ;). Meinasin burgundinpataa valmistaa kesällä Julia 100v haastetta varten, mutta päädyin silloin juustokohokkaaseen.

Tänään kaupassa osui niin hieno pala sisäpaistia vastaan, ettei sitä pystynyt ohittamaan. Palan päädyttyä kärryyn tiesin heti mitä siitä valmistaisin, burgundinpataa tottakai! Ihmeen hyvin muistin tarvittavat ainesosat konjakkia lukuunottamatta.

Päätin kuitenkin hiukan soveltaa, reseptissä pysymisen vaikeus iski taas ;). Muutokset eivät kuitenkaan kovin dramaattisia olleet enkä usko, että niiden takia kukaan haudassaan pyörisi :). 

Kauppaan oli juuri saapunut violetteja (tai liiloja) porkkanoita, joita olen halunnut pitkään kokeilla koska ainakin siemenpusseissa niiden maun väitetään olevan parempi kuin tavallisten porkkanoiden. Pitkään hautuneessa padassa tätä on tietysti vaikea allekirjoittaa, mutta väittäisin porkkanoiden maistuneen makeammilta kuin oranssit serkunsa. 

Samalla reissulla löytyi juuri hyllyyn saapuneita ruskeita herkkusieniä ja ne lähtivät myös mukaan. Näitäkään en ole kokeillut aikaisemmin. Muistin lukeneeni jostain, että ruskeissa herkkusienissä on vahvempi maku ja näin väitetään ainakin kasvikset.fi -sivuilla. Pidän pienistä herkkusienistä padoissa ja ruskeat herkkusienet rasiassa olivat valkoisia pienempiä ja melkein rohkenisin allekirjoittamaan väitteen myös vahvemmasta mausta.

Sipuleiden kohdalla joduin tekemään muutoksia koska helmi- ja salottisipulit kaupassa olivat vain niin huonoja. Mukaan lähti pieni pussi pikkusipuli sekoitusta.

Konjakkia en muistanut tulevan pataan ja sitä ei meiltä kaapista löytynyt. Samoin viiniä oli pullon pohjalla alkuperäistä ohjetta vähemmän. Taivaallisen hyvää tuli näinkin, mutta seuraavalla kerralla täytyy konjakki ja oikea määrä punaviiniä muistaa varata! Jos et ole koskaan kokeillut burgundinpataa Julian tapaan tee se nyt ja noudata ohjetta (ainakin valmistus ohjeiden osalta ;)), et tule pettymään!!!

 

Burgundinpata 8:lle
170g pekonia
n. 1200g naudan sisäpaistia
500g violetteja porkkanoita
4 (banaani) salottisipulia
2 rkl jauhoja
suolaa ja pippuria
2,5 dl punaviiniä (alkuperäisessä ohjeessa 5 dl)
5 dl lihalientä (alkuperäisessä ohjeessa 3 dl)
1 rkl tomaattipyretä
( 1 dl konjakkia tai brandyä)
2 valkosipulinkynttä
1 laakerinlehti
1 rasia ruskeita herkkusieniä

Viimeistelyyn:
1 pussi (250g) pikkusipuli sekoitusta ( 500g helmisipuleita tai shalottisipuleita)
1/2dl fariinisokeria (1 dl fariinisokeria)
(150g (filee) pekonia)
1 dl persilijaa

Ota liha huoneenlämpöön 2h ennen valmistusta. Lait auuni kuumenemaan 225C. Kuutioi pekoni ja paista se rapeiksi kuutioiksi valurautapadassa (5l) ja laita talouspaperin päälle valumaan.

Kuutioi liha ja kuivaa palat talouspaperiin. Lisää pataan oliiviöljyä ja ruskista lihan palat erissä. Nosta ruskistetut lihat lautaselle odottamaan. Kuori ja kuutioi salottisipulit ja porkkanat. Huuhtele herkkusienet ja leikkaa neljään osaan. Lisää pataan oliiviöljyä ja kuullota porkkanoita, sipuleita ja herkkusieniä noin viisi minuuttia. Lisää rapeaksi paistettu pekoni ja ruskistetut lihat. Mausta suolalla ja pippurilla, sekoita. Ripottele jauhot joukkoon ja sekoita hyvin.

Laita pata uuniin ilman kantta neljäksi munuutiksi ja nosta pois. Sekoita hyvin ja laita pata takaisin uuniin neljäksi minuutiksi. Laske uunin lämpötila 150C. Laita pata takaisin liedelle ja lisää viiniä (konjakkia) ja lihalientä sen verran, että lihat juuri ja juuri peittyvät. Lisää pataan vielä hienonnettu valkosipuli, timjami, tomaattipyree ja laakerinlehti. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna padan kiehahtaa, laita kansi päälle ja nosta pata uuniin. Anna hautua uunissa kunnes liha "hajoaa" n. 2,5-3h.

Kuori sipulit ja leikkaa puoliksi tai neljään osaan. Paista sipuleita pannulla öliiviöljyssä muutama minuutti. Lisää fariinisokeri ja paista kunnes sipulit ovat kauniin ruskeita. Lisää sipulit pataan. Tarjoile hienonnetun lehtipersilijan kera.

Alkuperäisessä ohjeessa paistettiin vielä kuutioitua pekonia rapeaksi pannussa ja valutettiin talouspaperinpäällä. Pekonit sekoitettiin hienonnettuun persilijaan ja laitettiin padan kanssa tarjolle kulhossa.

8 kommenttia :

  1. Julia ei juuri koskaan petä. Siinäpä nainen minun makuuni!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei niin ja keittokirjaan tulee palattua aina uudelleen.

      Poista
  2. Violetit porkkanat ovat ihania. Meillä tulee naapurimarkettiin aina syksyllä keltaisia ja violetteja porkkanoita niiden normaalien oranssien lisäksi. Tulee muuten oikeasti piristävä raastesalaatti ihan noin visuaalisestikin !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy lopuista tehdä raastetta ja vertailla oranssien makuun. Hyllyssä oli ihan muutama pussi keltaisia ja violetteja porkkonoita, täytyy palata hamstraamaan :) ja ehkä laittaa kesällä itsekkin kasvamaan.

      Poista
  3. Violetteja porkkanoita en ole päässyt maistamaan, toivottavasti tulis meidänkin kauppoihin tarjolle..
    Burgundinpata on kyllä hieno liharuoka, tämän talven osalta se on vielä tekemättä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulin, että eivät eroa muuten kuin värinsä takia, mutta kyllä maussa oli eroa. Täytyy vielä raakana testata ja tehdä vertailua.

      Poista
  4. Tätä reseptiä pitää kyllä ehdottomasti testata vielä joskus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakkohan tämä on testata :), muista vielä konjakki ;).

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...