lauantai 12. lokakuuta 2013

Hirvipata burgundilaisittain Julian tapaan


Päätin kokeilla valmistaa hirveä Julian burgundinpadan ohjeella. Alkuperäisellä ohjeella tehty burgundinpata oli parasta mitä olen syönyt. Muutamia muutoksia tein mausteiden suhtee, lisäsin rosmariiniä ja katajanmarjoja. Lihaliemi vaihtui myös riistaliemeen.

Kaapeista ei taaskaan löytynyt konjakkia eikä brandyä, joten ne jäivät pois. Kiireisen päivän aikana jäi myös viimeistelyt tekemättä, mutta jätin ne tähän ohjeeseen halukkaita varten. Lopputulos oli erittäin onnistunut ja hirvipata kohosi esikoisen suosikkiruokalistalle, joka on se äidin tärkein mittari :).

Ilmojen kylmettyä padat lämmittävät muvasti, ihanaa syksyä kaikille!

Burgundinpata 8:lle
170g pekonia
n. 1200g hirven paistia
500g porkkanoita
4 (banaani) salottisipulia
2 rkl jauhoja
suolaa ja pippuria
2,5 dl punaviiniä (alkuperäisessä ohjeessa 5 dl)
5 dl riistalientä (alkuperäisessä ohjeessa 3 dl)
1 rkl tomaattipyretä
( 1 dl konjakkia tai brandyä)
5 valkosipulinkynttä kokonaisina
1 oksa rosmariiniä
1 rkl katajanmarjoja hiukan hienonnettuna
1 laakerinlehti
1 rasia ruskeita herkkusieniä

(Viimeistelyyn:
1 pussi (250g) pikkusipuli sekoitusta ( 500g helmisipuleita tai shalottisipuleita)
1/2dl fariinisokeria (1 dl fariinisokeria)
(150g (filee) pekonia)
1 dl persilijaa)

Ota liha huoneenlämpöön 2h ennen valmistusta. Lait auuni kuumenemaan 225C. Kuutioi pekoni ja paista se rapeiksi kuutioiksi valurautapadassa (5l) ja laita talouspaperin päälle valumaan.

Kuutioi liha ja kuivaa palat talouspaperiin. Lisää pataan oliiviöljyä ja ruskista lihan palat erissä. Nosta ruskistetut lihat lautaselle odottamaan. Kuori ja kuutioi salottisipulit ja porkkanat. Huuhtele herkkusienet ja leikkaa neljään osaan. Lisää pataan oliiviöljyä ja kuullota porkkanoita, sipuleita ja herkkusieniä noin viisi minuuttia. Lisää rapeaksi paistettu pekoni ja ruskistetut lihat. Mausta suolalla ja pippurilla, sekoita. Ripottele jauhot joukkoon ja sekoita hyvin.

Laita pata uuniin ilman kantta neljäksi munuutiksi ja nosta pois. Sekoita hyvin ja laita pata takaisin uuniin neljäksi minuutiksi. Laske uunin lämpötila 150C. Laita pata takaisin liedelle ja lisää viiniä (konjakkia) ja lihalientä sen verran, että lihat juuri ja juuri peittyvät. Lisää pataan vielä kokonaiset  valkosipulit, rosmariini, katajanmarjat, tomaattipyree ja laakerinlehti. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna padan kiehahtaa, laita kansi päälle ja nosta pata uuniin. Anna hautua uunissa kunnes liha "hajoaa" n. 2,5-3h.

(Kuori sipulit ja leikkaa puoliksi tai neljään osaan. Paista sipuleita pannulla öliiviöljyssä muutama minuutti. Lisää fariinisokeri ja paista kunnes sipulit ovat kauniin ruskeita. Lisää sipulit pataan. Tarjoile hienonnetun lehtipersilijan kera.

Alkuperäisessä ohjeessa paistettiin vielä kuutioitua pekonia rapeaksi pannussa ja valutettiin talouspaperinpäällä. Pekonit sekoitettiin hienonnettuun persilijaan ja laitettiin padan kanssa tarjolle kulhossa.)

4 kommenttia :

  1. Mä voin niin kuvitella kuinka hyvää toi sun hirvipata on kun tulee koiralenkiltä syyskirpeästä metsästä! Ja mikä parasta, sen voi jättää hautumaan lenkin ajaksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin nämä syys- ja talviviikonloput sujuu mukavasti kun aamulla laittaa padan uuniin ja lähtee ulos. Sisälle tultaessa onkin heti ruoka valmista. Kolmilapsisen perheen äidin päivä pelastettu :)

      Poista
  2. Ei iha heti tuu mieleen mitää parempaa ku hirvipata tai soppa :) hyvä Minna,mahtava ruoka!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...