sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Savuoluessa ylikypsäksi haudutettua poroa



Erityisesti lapset ovat ihastuneet ylikypsäksi valmistetusta lihasta. Tällä kertaa pataan päätyi poroa ja lopputuloksena oiva haastaja perinteiselle poronkäristykselle. Mielestäni hirvi sopisi myös näin valmistettavaksi.

Luotto riistamausteeni katajanmarjasuola muutti hiukan muotoaan merisuolan vaihtuessa savusuolaan. Erittäin onnistunut vaihto ja  toi kivasti lisää savunmakua savuoluen lisäksi.

Savuoluessa ylikypsäksi haudutettua poroa:
n.2,5 kg luullinen poron paisti
5 dl savuolutta
2 rkl siirappia
3 sipulia
4 porkkanaa
25g voita
Katajanmarjasuola:
1 rkl savusuolaa
1 rkl mustapippureita
1 rkl katajanmarjoja

Ota paisti huoneenlämpöön 2 tuntia ennen valmistusta. Laita katajanmarjasuolan ainekset mortteliin ja jauha tasaiseksi mausteeksi. Kuumenna (5 l) pata ja lisää tilkka öljyä ja nokare voita. Ruskista paistin pinnat. Nosta paisti pois padasta ja hiero katajanmarjasuolaa paistiin (mausteseosta jää reippaasti yli). 

Kuori sipuli ja porkkanat. Leikkaa sipolit lohkoiksi ja porkkanat viipaleiksi. Lisää kasvikset pataan ja kuullota hetki. Lisää olut ja siirappi, sekoita hyvin. Kuumenna kiehuvaksi ja nosta paisti takaisin pataan. Kansi tiukasti kiinni ja uuniin 150 asteeseen 3-4 tunniksi.

Nosta pata uunista ja nosta paisti pois. Siivilöi liemi, ota kasvikset talteen. Kaada liemi kattilaan ja keitä kokoon noin 5-10 minuuttia (riippuu liemen määrästä). Lisää voi kastikkeeseen, tarkista maku ja lisää tarvittaessa katajanmarjasuolaa. Nosta kattila pois liedeltä. 

Riivi paistin liha haarukoilla säikeiksi ja lisää kasvikset joukkoon. Kaada kastike sekaan ja sekoita hyvin. Tarjoa vaikka puikulamuussin ja pekoninkera paistettujen ruusukaalien kera.


8 kommenttia :

  1. Kuulostaa kyllä törkeän hyvältä! Ja kivan simppeli esillepano,mä diggaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina välillä onnistuu yllättämään itsensäkin, oli huippu hyvää :)

      Poista
  2. Kuullostaa todella maukkaalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tässä annoksessa oli kyllä mahtavat maut.

      Poista
  3. Käristys on tosi hyvää, ja tämä varmasti yhtä hyvää ellei jopa parempaa. Hirvestä onnistuu varmasti myös. Käristyksenkin teen useimmiten juuri hirvestä.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Its easiassa olin ideoinut tämän hirven paistia varten, mutta yllätyksekseni pakkanen olikin hirven osalta tyhjää täynnä. Lennosta vaihdettiin siis poroon :).

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...