tiistai 3. huhtikuuta 2012

Lammaspyörykät tomaattikastikkeessa ja kasvis-fetapaistos


Pääsiäisen lähestyessä tuli pitkästäaikaa hankittua karitsanjauhelihaa. Keittiössä leijaili niin taivaalliset tuoksut, että pulloon olisi pitänyt saada. Ruoka oli myös niin hyvää, että se nautittiin syvässä ja hartaassa hiljaisuudessa. Flunssan kaataessa melkein koko perheen sänkyyn on pelastus ollut tämän ruoan loput jääkaapissa...
Paistos yllätti myös herkullisuudellaan ja sillä, että kermaa ei todellakaan tarvittu. Ehkä suomalainen tapa on laittaa kermaa liian herkästi joka ruokaan.

Tomaattikastike:
2 prk säilöttyjä luomu tomaatteja
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 säilykepurkki vettä
1 tl kuivattua oreganoa
1 tl kuivattua basilikaa
ripaus suolaa ja sokeria
loraus balsamiviinietikkaa
1 peperonchino murustettuna
mustapippuria myllystä

Kuullota sipuli öljyssä kattilassa pehmeäksi. Lisää tomaatit ja anna kiehahtaa. Lisää vesi ja mausteet. Anna kiehua vähintään 1h. Riko lopuksi tomaatit paloiksi lastalla. Tarkista makuja ja lisää mausteita tarvittaessa.



Lammaspyörykät:
400g karitsanjauhelihaa (huoneenlämpöinen)
1 dl korppujauhoja
2 dl ruokakermaa
1 muna
1 dl raastetta parmesania
nippu silolehtipersilijaa hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
suolaa ja mustapippuria

Sekoita korppujauhot ja kerma anna turvota. Lisää muna ja parmesan, sekoita hyvin. Lisää jauheliha ja mausteet. Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja muotoile lihapulliksi.

Kuumenna öljy kasarissa ja ruskista lihapullien pinta. Kaada tomaattikastike kasariin ja anna lihapullien hautua kypsiksi miedolla lämmöllä. Tarjoile.


Kasvis-fetapaistos:
2 sipulia
1 kg kiinteitä perunoita
250g kirsikkaterttutomaatteja
2 munakoisoa
nippu silolehtipersilijaa
3 valkosipulinkynttä
suolaa ja mustapippuria
2-3dl vettä
200g (oikeaa) fetajuustoa

Kuori ja viipaloi sipulit renkaiksi. Kuori perunat ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi ja laita kylmään veteen likoamaan. Huuhtele ja puolita kirsikkatomaatit. Huuhtele ja viipaloi munakoisot. Ripottele suolaa viipaleiden molemmille puolelle ja anna itkettyä 20min. Pyyhi suolat pois. Valuta ja kuivaa perunaviipaleet.

Kuumenna öljy isossa padassa (5l) ja kuullota sipuleita. Lisää perunat ja paista muutama min. Lisää tomaatit ja jatka paistamista muutama min. Hienonna persilija ja valkosipuli. Lisää pataan. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää vesi. Anna porista liedellä. Paista munakoisoviipaleet pannulla öljyssä kullanruskeiksi molemmilta puolilta ja lisää padan pinnalle.

Nosta kansi pois ja murenna feta pinnalle. Nosta pata uuniin 225C n. 20 min tai kunnes pinta kullanruskea. Tarjoa!

Laita kansi päälle ja anna padan hautua liedellä 30min tai kunnes kasvikset ovat kypsiä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...