maanantai 7. lokakuuta 2013

Täytetty Kaali - Chou Farci



Ranskan harjoitukset ovat jatkuneet ja tällä kertaa vuorossa oli Saveurs -lehdestä täytetty kaali. Sanasto karttui tällä kertaa seuraavilla sanoilla: chou = kaali, farsi = täytetty, jambon = kinkku, pain de mie = leipä, tranches = viipaleet ja faites blanchir = ryöpätä.

Kaalin täyttäminen kiinnosti niin paljon, etten antanut reseptin mukaisten ainesosien puutteen häiritä. Tuoremakkara massa vaihtui sikanautaan, ilmakuivattu kinkku pekoniin ja salottisipuli tavalliseen sipuliin. Lopputulos oli todella onnistunut ja herkullinen. Tämä ohje pääsee aivan varmasti käyttöön keittiössämme uudestaan.



Täytetty Kaali
6:lle
14 suurta savojinkaalin lehteä

750g sika-nautajauhelihaa (tai tuoremakkara massaa)
suolaa, mustapippuria, muskottipähkinää
4 viipaletta vaaleaa leipää
1 ½ dl maitoa
1 pkt pekonia kuutioituna (tai ilmakuivattua kinkkua)
2 sipulia (tai salotti sipulia)
30g voita
1 porkkana kuorittuna ja kuutioituna
1 sipuli kuorittuna ja kuutioituna
25 cl valkoviiniä
1 rkl kasvisfondia (½ liemikuutio)

Ryöppää kaalin lehtiä 2 minuuttia, kiehuvassa suolalla maustetussa vedessä. Huuhtele  lehdet kylmällä vedellä, kuivaa ne liinalla. Laita leipäviipaleet likoamaan maitoon.


Kuutioi 4 ryöpätyistä kaalin lehdistä ja 2 sipulia. Kuumenna puolet voista pannussa ja lisää kuutioitu pekoni. Paista muutama min. Lisää kuutioidut sipulit ja kaalit ja jatka paistamista n. 5min.


Mausta jauheliha suolalla, mustapippurilla ja muskottipähkinällä. Sekoita joukkoon liotettu leipä, paistettu kaali-sipuli-pekoni seos ja muna. Sekoita tasaiseksi massaksi. 

Aseta neljä kaalinlehteä kannat päällekäin. Ota puolet jauhelihamassasta ja muotoile pyöreäksi palloksi. Aseta pallo kaalinlehtien päälle. Nosta yksi lehti pallon päälle ja aseta pallon alla olevat lehdet kiinni palloon. Nosta pataan ja valmista toinen täytetty kaali samallalailla.

Kuumenna pannu ja sulata loput voit siinä. Kuullota kuutioitua porkkanaa ja sipulia muutama min. Lisää pannuun viini ja anna kiehahtaa. Lisää fondi ja sekoita. Kaada pataan kaalien päälle.


Nosta kansi päälle ja laita pata uuniin. Anna hautua 175C n. 1 ½ tuntia.

Tälle annokselle suositeltiin lehdessä punaviiniä Valencayn alueelta.

6 kommenttia :

  1. mä niiiiin tunnen kuinka sielualämmittävän lohdullinen tuon ruoan täytyy olla :-)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä sopi kylmään syyspäivään kuin nenä päähän :)

      Poista
  2. Tätä pitää kokeilla! rakastan kaalia! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaali on vaan niin hyvää vaikka itse olen sitä oppinut syömään vasta aikuisena :)

      Poista
  3. NAMMMM! tämähän ei voi olla kuin hyvää :) pitääkin testata, tätä jopa apukokkikin voisi syödä mielellään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noilla aineksilla ei tosissaan kovin huonoa voi tulla :). Kannattaa kokeilla oli kaiken väkertämisen arvoista :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...