tiistai 19. marraskuuta 2013

Paahdettu punajuuri-aurapiirakka

Rankka päivä (/viikko) vaatii rankat huvit ja tältä pohjalta syntyi paahdettu punajuuri-aurapiirakka. Punajuuri ja aura sopivat kyllä erinomaisesti yhteen ja punajuurten paahtaminen tuo huomattavasti lisää makua. Hiemanhan paahtaminen lisää punajuuri-aurapiirakan työmäärää, mutta ehdottomasti maku on sen arvoista. 
paahdettu punajuuri-aurapiirakka


Punajuuri-aura yhdistelmää on tullut aikaisemmin kokeiltua pastassa, joululaatikossa, iltapalaleivissä ja voileipäkakussa.  Jokaisella kokeilu kerralla yhdistelmä on toiminut erinomaisesti.

Piirakka pohjaan käytin taas kerran samaa tuttua perusohjetta.  Itse käytän aina myös jotain muita jauhoja kuin pelkkiä vehnäjauhoja esim. speltti-, graham- tai täysjyvävehnäjauhoja. Mielestäni näin pohjaan tulee enemmän makua kuin pelkillä vehnäjauhoilla.


paahdettu punajuuri-aurapiirakka


Paahdettu punajuuri-aurapiirakka:

Pohja:
2 dl vehnäjauhoja
1 dl speltti- , graham- tai täysjyvävehnäjauhoja
½ tl suolaa
100g kylmää voita
1 muna
1 rkl kylmää vettä

Sekoita jauhot ja suola. Lisää joukkoon kuutioitu voi ja nypi jauhojen joukkoon. Lisää muna ja vesi, sekoita taikinaksi. Muotoile taikina palloksi ja kääri kelmuun. Anna taikinan jähmettyä jääkaapissa tunnin verran. Kaulitse taikina ja nosta kaulimen avulla piirakkavuokaan. Pistele haarukalla ja paista pohjaa 200 C n. 8 minuuttia.

Täyte:
3 isoa punajuurta
2 rkl öljyä
1 rkl balsamicoa
1 rkl hunajaa
1 tl kuivattua timjamia
sormi suolaa
mustapippuria myllystä
1 iso punasipuli
2 valkosipulin kynttä
1 pkt pekonia (n.150g)
1 pkt auraa
3dl ruokakermaa
3 munaa
suolaa
mustapippuria myllystä

Kuori punajuuret ja leikkaa veitsellä ½ cm paksuisiksi viipaleiksi. Nosta viipaleet leivinpaperilla peitetylle pellille. Ripottele punajuuri viipaleiden päälle öljy, balsamico ja hunaja. Ripottele vielä päälle suola, mustapippuri ja timjami. Paahda punajuuri viipaleita 200C noin 20 minuuttia. Nosta punajuuret pois uunista ja anna hiukan jäähtyä.

Kuori ja kuutioi punasipuli ja valkosipulin kynnet. Kuutioi pekoni. Kuumenna pannu ja lisää pekonit. Paista pekonikuutiot rapeiksi. Lisää punasipuli ja valkosipulin kynnet ja paista vielä hetki. Nosta pekoni-sipuli seos talouspaperin päälle hetkeksi valumaan.  Ripottele pekoni-sipuli seos piirakkapohjan päälle.

Murenna aura pekoni-sipuliseoksen päälle, jätä hiukan auraa myös pintaa varten. Asettele punajuuri viipaleet täytteen päälle. Vatkaa munat rikki kulhossa. Lisää ruokakerma ja mausteet, vatkaa seos hyvin. Kaada seos piirakkavuokaa. Murustele loput aurasta piirakan pinnalle. Paista piirakkaa 200 C noin 25 - 30 minuuttia.

Anna paahdetun punajuuri-aurapiirakan jäähtyä hetki ennen tarjoilua. Nauti sellaisenaan tai esim. vihersalaatin kera.

4 kommenttia :

  1. No nyt on mallillaan! Punajuuren ja aurajuuston yhdistelmä ei petä koskaan!

    VastaaPoista
  2. Oi, aura ja punajuuri yhdessä toimii isolla T:llä!! En ole koskaan älynnyt kyllä piirakassa niitä yhdistää, pihveihin ja laatikkoon vaan :D Tässä juuri katselen piirakoita sillä silmällä jos leipaisis illaksi, harmi kun ei ole tuota punajuurta juuri nyt! Mutta palaan tähän kyllä vielä, kiitos ohjeesta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hetken mielijohteesta syntyi tämä piirakka :) ja suosittelen kyllä lämpimästi kokeilemaan.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...