perjantai 8. marraskuuta 2013

Häränhäntää padassa


Syksyllä ja tavella meillä hautuvat padat viikonloppuisin pitkään ja hartaasti uunissa. Yksi suosikeistani on jo lapsesta asti ollut osso bucco, kuulemma rakastin luuydintä jo pienenä. Potka viipaleita ei valitettavasti ollut kaupassa, mutta onneksi löytyi sentään häränhäntä paloja.

Hellasta & herkusta mukaan tarttunut sherryviinietikka oli otettava käyttöön ja se sopikin erinomaisesti tähän pataan. Suomalaisethan ovat tunnetusti perunakansa, mutta mielestäni risotto on enemmän kuin varteenotettava lisuke lihapadoille. Padan seuraksi tein siis sahramirisottoa.

Padoista jääneistä tähteistä meillä tehdään aina alkuviikosta tiettyä ruokaa, mutta siitä lisää huomenna hävikkiviikon hengessä.


Häränhäntäpata
öljyä
n. 650g häränhäntää
suolaa ja pippuria
1 ½ dl valkoviiniä
½ dl sherryviinietikkaa
3 isoa porkkanaa
2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
n. 6dl kuumaa lihalientä
2 laakerinlehteä
1 tl savupaprikajauhetta (sweet)
(rosmariinin oksa)

Ota lihan huoneenlämpöön hyvissä ajoin. Kuumenna öljy padassa ja ruskista häränhäntä palat kauttaaltaan. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Lisää valkoviini ja sherryviinietikka.

Kuori sipuli ja leikkaa lohkoiksi. Kuori porkkanat ja leikkaa lanteiksi. Kuori valkosipulin kynnet. Lisää kasvikset pataan. Kaada lihalientä niin, että lihat miltei peittyvät. Lisää mausteet. Halutessasi voit käyttää hyvin myös tuoretta rosmariiniä.

Kuumenna kiehuvaksi ja laita kansi tiiviisti päälle,  nosta pata uuniin. Hauduta 150 asteessa n. 4 tuntia. Ota pata uunista ja nosta häränhäntä palat padasta. Riivi lihat irti haarukoilla ja nosta lihat takaisin pataan, sekoita. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa. Tarjoa esim. risoton kera.

Sahramirisotto
1 sipuli kuorittuna ja kuutioituna
300g risottoriisiä esim. arborio

1 dl valkoviiniä
½ pussia sahramia
n. kuumaa 1l lihalientä
70g raastettua parmesaania
2 rkl voita

Kuullota sipulia öljyssä pannussa hetki ja lisää riisi ja sahrami. Sekoittele kunnes riisi muuttuu läpikuultavaksi. Lisää viini ja anna viinin haihtua pannusta.

Lisää kauhallinen kerrallaan lihalientä risottoon kunne riisi on al dente. Musta sekoitelle risottoa. Lisää lopuksi voi ja parmesaani ja sekoita hyvin.


4 kommenttia :

  1. Häntä ja potka on kyllä helposti parhaimpia lihoja! Eikä hinnallakaan pilattu

    VastaaPoista
  2. Tässä tapauksessa halpa ei ole hyvää fraasi ei kyllä pidä paikkansa. Halvat ruhon osat kunniaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikein Minna. Juuri kokkailinkin possunposkia. Halpaa & Hyvää ;)

      Poista
    2. Ensi viikolla käyn kyllä niitä poskia kysymässä tiskiltä :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...