sunnuntai 23. kesäkuuta 2013

Jamien täydelliset lammasburgerit


Juhannusaattona herkuttelimme raksalla Jamien ohjeen mukaan tehdyillä lammasburgereilla. Resepti löytyi Jamien kesäruokaa -ohjelmaa katsoessa. Onneksi olin nauhoittanut ohjelman ja sain reseptin kirjoitettua ylös miehen avustuksella (pause näppäin oli kovalla käytöllä :D).

Ohjelmassa burgerit höystettiin vain kastikkeella ja mintunlehdillä. Vaikka yksinkertaisuus on usein paras vaihtoehto oli meillä hiukan enemmän täytettä burgereissa. Grillasin lisukkeeksi ja burgereihin pistettäväksi paprikoita, kesäkurpitsaa, munakoisoa ja halloumia. Lisäksi marinoin punasipuleita.

Mitä tehdään kun on loistava päivällissuunnitelma ja kaupasta ei löydy karitsan jauhelihaa? No ostetaan lihamylly tietenkin ja tehdään jauheliha itse :). Käsivarsissa ainakin tunsi seuraavana päivänä tehneensä jauhelihaa. Keittiössäkin voi siis harrastaa hyötyliikuntaa. Ja taatusti oli parasta jauhelihaa mitä meidän perheessä on koskaan syöty.


Jamien täydelliset lammasburgerit:
karitsan jauhelihaa n. 700-800g
Mausteseos:
1 tl pippuria
1 tl suolaa
1 tl korianteria
1 tl savustettua paprikajauhetta
½ tl jeeraa
2 tl ras el hanout mausteseosta (voi korvata tarvittaessa garam masala mausteseoksella)

Muotoile huoneenlämpöisestä jauhelihasta pihvit. Valmista mausteseos ja taputtele se pihvien pintaan. Grillaa pihvit niin, että jäävät puolikypsiksi.

Burgerien lisukkeet:
tuoretta minttua
grillattua munakoisoa, kesäkurpitsaa ja paprikaa
grillattua halloumia

Hampurilaiskastike:
1 rkl harissa tahnaa
4 reilua rkl turkkilaista jogurttia
1 rkl sitruunamehua
loraus oliiviöljyä
suolaa

Sekoita kaikki kastikkeen ainekset ja anna tekeytyä jääkaapissa

Marinoidut punasipulit:
2 punasipuli kuorittuna ja viipaloituna
1 limen mehu
1 rkl hunajaa
2 rkl oliiviöljyä
suolaa

Laita kaikki ainekset kannelliseen rasiaan ja kansi tiiviisti päälle. Ravistele rasiaa kunnolla ja laita jääkaappiin maustumaan.


Hampurilaissämpylä taikina kohosi yön yli jääkaapissa ja aamulla saatiin paistettua sämpylät mukaan raksalle. Ohjeen muokkasin tästä  Myllyn Paras -ohjeesta.

Yön yli hampurilaissämpylät:
n. 6-8kpl
3 dl maitoa
1/3 pkt hiivaa
1 tl suolaa
1 rkl hunajaa
25g pehmeää voita
n. 7dl vehnäjauhoja

Liota hiiva kylmään maitoon. Lisää suola ja hunaja. Alusta vehnäjauhot joukkoon ja lisää pehmeä voi. Löysähköstä taikinasta tulee kuohkeimmat sämpylät. Peitä kulho kelmulla ja nosta jääkaappiin.

Aamulla leivo kohonnut taikina tangoksi ja leikkaa 6-8 palaseksi. Pyöritä sämpylöiksi ja nosta pellille. Jauhota sämpylöiden pinta ja nosta leivinliina päälle. Jauhottamista ei kannata jättää väliin muuten leivinliina tarttuu sämpylöihin kiinni.

Nosta pelti 40 asteiseen uuniin leivinliinan kera ja anna sämpylöiden kohota 30min. Nosta pelti pois uunista ja nosta uunin lämpötila 225C. Paista sämpylöitä 225C 10-15min.

8 kommenttia :

  1. Oi, mitä herkkua. Meilläkin syötiin tässä kyyttöburgereita, mutta leivät olivat sitä kaupan hötöä, kun kukaan ei ehtinyt leipomaan :-(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kyyttöburgeritkin kuulostaa herkulliselta! Ei oltaisi mekään keretty leipomaan, mutta onneksi hoksasin tuon yön yli kohottamisen.

      Poista
  2. Ai että, mitkä ainekset! Kyllä kotona tehdyt hampurilaiset on parhaita.:) Tuolla käsin veivattavalla lihamyllyllä saisi varmaan komeat hauikset, jos joka päivä jotain jauhaisi. Aikaisemmin tuli aina kalafileitä moisella jauhettua pihvejä varten aikamoisia määriä. Onneksi sitten saatiin perintömonitoimikone, missä on myös lihamylly. Enää ei tarvitse hikihatussa veivata, sähkö hoitaa homman ja käsivarsissa saa allit kasvaa.;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kovin usein ei kyllä käsipelillä jauhelihaa tulla meillä tekemään, vaikka erinomaista olikin :D. Täytyy harkita sähköistä vehjettä kun päästään isompaan keittiöön...

      Poista
  3. Vau, ihania burgereita :) täytyypä testata näitäkin! itsekin innostuin tuosta lihan jauhamisesta kun teimme makkaroita mutta tuskinpa sitä nyt kuitenkaan ihan viikoittain tulee tehtyä vaikka haaveilinkin että tehdään tästä lähtien aina omat jauhelihat ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. oli se itse jauhettu kyllä vaan niin paljon parempaa, mutta ei meilläkään tulla kovin usein tätä harrastamaan :). Kannattaa testata, mausteseos oli taivaallista lampaan kanssa.

      Poista
  4. Lihamylly himottaisi täälläkin, sellaisena versiona, johon saisi yhdistettyä myös makkarapursottimen. Voisikohan sen perustella itselleen hauistreeninä ;-) Herkullisen näköiset juhannusruoat teillä kaikenkaikkiaan. Olen täällä vesi kielellä selaillut näitä ohjeita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli niin herkullisen kuuloinen ohje, että jauhelihan puuttuuminen kaupasta oli jotenkin ratkaistava. Onneksi tuo karvalakkiversio lihamyllystä ei kovin hirveästi lompakkoa rasittanut :D.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...