keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Villiyrttejä keitossa sekä sämpylöissä


Villiyrttikurssin lähestyessä päätin kokeilla Heilasta ostamiani kuivattuja villiyrttejä. Käyttämässäni viherjauheessa oli nokkosta, voikukkaa, poimulehteä, maitohorsmaa, vuohenputkea sekä siankärsämöa. Tämä kokeilu sai minut entistä innostuneempana odottamaan tulevaa kurssia. Aikaisemmin olen käyttänyt kuivattuja mesiangervonkukkia, jotka maustoivat piparit aivan taivaallisen makuisiksi. Molemmat tuotteet on valmistanut Mesiheinä ja tosissaan ainakin Heinolan Heilassa myynnissä.

Käykää rohkeasti ilmoittautumassa villiyrttikurssille, että saadaan kurssi järjestettyä!

Parsakaalisosekeitto viherjauheella:
2 keskikokoista parskaalia
8 rosamunda perunaa
1 iso sipuli
1 valkosipulinkynsi
2 rkl viherjauhetta
n. 7dl kana- tai kasvislientä
150g sulatejuustoa
suolaa, pippuria
(salaattisiemen mixiä)

Kuori ja pilko sipuli. Kuullota hetki öljyssä kattilassa. Lisää liemi ja kuumenna kiehuvaksi. Pilko parsakaali, kuori varsi ja pilko myös se. Kuori ja kuutioi perunat. Lisää kasvikset ja viherjauhe kattilaan ja keitä kunnes kasvikset ovat kypsiä. Lisää sulatejuusto ja soseuta keitto. Mausta suolalla ja pippurilla. Paahda halutessasi siemeniä kuivalla pannulla ja tarjoa keiton kera. 


Viherjauhe kierresämpylät:
2 rkl viherjauhetta
2½ dl kiehuvaa vettä
25g hiivaa
n.4 dl vehnäjauhoja
3 dl 4 viljan sämpyläjauhoja
2 rkl hunajaa
suolaa
½ dl öljyä

Laita viherjauhe leivontakulhoon ja kaada kiehuva vesi päälle. Lisää hiiva joukkoon kun neste on jäähtynyt kädenlämpöiseksi. Lisää suola ja hunaja, sekoita tasaiseksi.  Lisää jauhot vähitellen ja vaivaa öljy lopuksi joukkoon. Anna kohota kaksinkertaiseksi. Kauli taikina levyksi. Valmista villipesto ja levitä levylle. Kääri rullalle ja leikkaa n. 12 viipaleeksi. Nosta viipaleet pellille ja anna kohota vielä 15min liinan alla. Paista 200C n. 10-15min. Anna jäähtyä hetki ja nauti.

Villipesto:
2 rkl viherjauhetta
1 dl oliiviöljyä
½ dl salaattisiemen mix
½ dl pecorino raastetta
kourallinen villirucolaa
kourallinen silolehtipersilijaa
2 valkosipulinkynttä
suolaa mustapippuria

Laita viherjauhe turpoamaan oliiviöljyyn tunnuksi. Lisää muut aineet ja nuiji morttelissa tahnaksi tai soseuta sauvasekoittimella.

4 kommenttia :

  1. Kuulostaa hyvältä!:) Luonnosta löytyisi vaikka mitä kaikkea, kun vain osaisi käyttää hyödyksi. Pienenä olin kova syömään ulkona kaikkia kasveja. Tätini oli joskus koittanut kieltääkin, kun pelkäsi, että saan vielä jonkun myrkytyksen. Olin vain jatkanut syömistä, ja tokaissut, että kyllä mä itte tiedän parhaiten, mitä voin syödä ja mitä en.;D Kaikkein eniten söin piharatamon lehtiä. Niitähän käytettiin aina haavojenkin päällä laastarina. Sydämessäni oli reikä ja lapsen logiikalla ajattelin, että ne syömäni ratamon lehdet peittävät ja parantavat reiän. Itsestään se sitten aikanaan umpeutuikin. Tiedä sitten auttoiko ratamon lehdet vai ei.;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No nyt löytyi ja roskapostista tietenkin. Itselle ei ole aikaisemmin näin käynyt.

      Poista
  2. Aamuinen kommenttini on hävinnyt. Mahtoiko blogger siirtää sen roskaposteihin? Aika usein niin käy...:(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan mystinen juttu. Juuri löysin kommentin sähköpostista, mutta täällä ei näy mitään.
      Siihen kadonneeseen olisin vastannut, että lasten ajatuskuviot jaksaa itseäni ilahduttaa ja naurattaa päivittäin :). Mummo laittoi meille mökillä poimunlehtiä haavojen päälle kun oltiin pieniä.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...