lauantai 6. huhtikuuta 2013

Ei todellakaan mennyt niin kuin Strömsössä


Blogeja arvostellaan usein vääristyneen todellisuuden esittämisestä. Sisustusblogien kuvissa villakoiria ei näy ja tyynyt ovat suorassa, tyyliblogeissa taas näkyy viimeisen päälle laitettuja ihmisiä sekä ruokablogeissa kuvia vain täysin onnistuneista annoksista. Usein kuvat ovat myös jälkikäteen paranneltuja kuvankäsittely ohjelmilla.

Tässä tulee annos realismia tämän blogin osalta. Epäonnistunut jälkkäri ja käsittelemättömät kuvat, olkaa hyvät.  Pääsiäisenä muut ruoat onnistuivat erinomaisesti, mutta jälkiruoka meni hiukan metsään. Maku sentään oli pirun hyvä, mutta ulkonäkö ja marengin koostumus kaikkea muuta kuin täydellistä :). Lupaan raportoida epäonnistumisista jatkossa useammin, niin pysyy annos realismia tämänkin blogin tekemisessä mukana.

Ohjeen tähän piirakkaan löysin odotushuoneessa istuskellessani ja tylsistyneenä Avotakka -lehteä lueskellessani. Onneksi laukussa sattui olemaan luentomonisteita, joiden toiselle puolelle kirjoitin tämän ohjeen ja toisenkin kakun ohjeen. Revanssin lupaan ottaa tämän piirakan kanssa ja saada onnistumaan edes vähän paremmin.


Sitruspaistos (avotakka 1/2011)
Pohja:
260g digestive keksejä
100g voita
1tl vaniljasokeria
Täyte:
2 prk (a 397g) kondensoitua maitoa
2 ½ dl puristettua sitruuna- tai limemehua
3 liivatetta
Marenki:
1 dl munan valkuaista (huoneenlämpöisiä)
2 dl sokeria
1 dl puristettua sitruuna- tai limemehua

Murusta keksit ja sekoita pehmeä voi ja vaniljasokeri joukkoon. Painele seos vuoan pohjalle sekä reunoille. Itse käytin irtopohjavuokaa, jonka pohjalle ja reunoille laitoin leivinpaperia. Laita jääkaappiin täyteen tekemisen ajaksi.

Liota liivatteet pakkauksen ohjeen mukaan. Kuumenna sitruuna- tai limemehu kattilassa ja liuota liivatteet siihen. Sekota joukkoon kondensoitu maito ja kaada pohjan päälle. Peitä kelmulla ja anna jähmettyä mielellään seuraavaan päivään.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Keitä sokeri ja sitruunamehu 121 asteiseksi. Mökillä ei ollut lämpömittaria, joten mututuntumalla ei oikein onnistuttu. Lisää kuumana valkuaisvaahtoon kokoajan  vatkaten. Levitä piirakan pinnalle ja paista 250-300C hetki kunnes saa hiukan väriä. Vahdi uunin vieressä ettei pinta saa liikaa väriä kuten meidän piirakka.

16 kommenttia :

  1. ihanaa :-) mieleen tulee mm. se turkkilainen papupateeni...jääpä seuraamaan omaa tulossa olevaa postaustani poroslidereistä. Ideahan oli aivan voittamaton - toteutus sitten jotain ihan muuta :-/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päässä kaikki toimii aina niin mainiosti, mutta aina ei ihan maaliin päästä ;D. Jään mielenkiinnolla odottamaan poroslidereita :).

      Poista
  2. Ruskeilta (ja ihan vähän mustiltakin) sävyiltään tuo on silti mun silmään tosi kaunis. :) Joskus kokkaaminen on parista minuutista kiinni! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruskeat ja mustat kohdat kun jätti lautasen reunalle niin herkulliselta myös maistui :D.

      Poista
  3. Jos et olisi kirjoittanut kömmähdyksestä, ei sitä olisi arvannut. Näyttää oikein hyvältä, etenkin annoskuva saa nälkäisen ihmisen vedet kielelle :D

    Joskus on käynyt mielessä haastaa bloggaajat tempaukseen, jossa esiteltäisiin se kamalin kuva mitä kamerasta löytyy, ilman värien säätöä ja kuvanrajauksia. :D
    Itse kun saatan ottaa jostakin tekeleestä, esim kakusta/koristeesta useamman otoksen joista valitsen itseäni miellyttävimmän, niin löytyy joukosta kyllä aika monta kuvaa jotka on hassussa kuvakulmassa, tärähtänyt jne..
    Lähtisiköhän kukaan haasteeseen mukaan? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kylli,lähtisin mukaan. Laitappa haaste kehiin :]

      Poista
    2. Kyllä niitä kamalia kuvia joka kerta tulee kun blogia varten kuvaa :D. Ja ei kyllä tarvitse kuin katsoa oman blogin vanhoja kuvia, jolloin ei kuvaaminen ollut milläänlailla hanskassa niin aika kauheita löytyy ;D. Ja ilman muuta mukana. Haastetta kehiin siis vaan.

      Poista
    3. Mukana! :)

      p.s. Haasteeseen voisi lisätä sen, että kuvat saa ottaa vain sisätiloissa illan hämärässä. ;)

      Poista
  4. Joo,aina mee nappiin täälläkän. Ei kotona,eikä duunissakaan annos kauneus häikäse. Varsinkin mun leivokset on joskus todella kamalia! Silloin mulla menee hermo,ja kamera menee piiloon tai muuten sekin ois entinen. Temperamentti ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kärsivällisyys ei täälläkään ole se vahvin puoli :D. Onneksi kuvankäsittely ohjelmilla voi edes jonkun verran pelastaa päivää.

      Poista
  5. Kovin tuttu tunne. :D Marenkia en ole koskaan kokeillut tehdä itse ja olit kyllä tosi rohkea kun aloit väkertää sitä pääsiäispöytään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taisin lähteä hiukan liian itsevarmana liikkeeseen :). Ohjeen etukäteen lukeminenkin olisi ehkä auttanut asiaa...

      Poista
  6. Aina ei kaikki mene putkeen, mutta virheistä opitaan. Kuvista ei ihan heti arvaisi kauheasti pilalle menneen. Hivenen turhan tumma pinta, mutta muuten herkullisen näköistä. Pääasia kuitenkin, että maku oli hyvä.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elämä varmaan kävisi tylsäksi jos aina onnistuisi ;D. Ehkä seuraavalla kerralla sitten onnistuu paremmin.

      Poista
  7. Minusta se viikon menuhaaste oli kanssa hauska juuri tästä syystä - kun pitää ottaa kuva viikon kaikista ruuista, kaikki ruuat ja kaikki kuvat ei onnistu. Ja muutenkin näkee vähän sitä arkea, ettei kuvitella että jossain syödään vaan jotain ostereita joka päivä ;) Sitäpaitsi ihan herkultahan tuo näyttää - tykkään tuosta kyseisestä sitruunapiiraksata muutenkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän palaneelta maistui ja marengit valui pois kakun päältä, muuten ihanan makuinen :). Pitäisi varmaan myös muutama kuva ottaa aina välillä keittiöstä sen jälkeen kun on harrastanut kunnolla ruoanlaittoa :).

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...