torstai 4. heinäkuuta 2013

Kesäkurpitsa-jogurttikeitto ja Kesäkurpitsafocaccia


Oma maa ei ole vielä tuottanut kesäkurpitsa satoa, kukkia tosin on jo runsaasti. Äitini toi mökiltä muutaman kesäkurpitsan ja päätin valmistaa kevyttä keittoa helteillä nautittavaksi. Loput kesäkurpitsat löysivät tiensä foccacian pinnalle ja paahtuivat herkullisiksi.

Keitto maistui hyvältä lämpimänä, mutta vielä herkullisemmalta seuraavana päivänä jääkaapin kylmänä. Mintun raikas maku tuli paremmin esiin jäähtyneessä keitossa. Kuumana päivänä kylmä keitto lounaalla virkistää mukavasti.

Foccacian ohjeen muokkasin ja oikaisin Richard Bertinetin Leipää monella talla -kirjasta. Arkiruokaa tehdessä ei ollut aikaa montaa tuntia kohotella taikinaa. Hyvää tuli näinkin, mutta joskus täytyy kokeilla pilkulleen kirjan ohjeen mukaan.

Kesäkurpitsa-jogurttikeitto:
öljyä kuullottamiseen
n. 1,2 kg kesäkurpitsaa kuutioituna
2 keskikokoista sipulia kuutioituna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
n. 7dl kana- tai kasvislientä
1 dl tuoreita mintun lehtiä
2 dl turkkilaista jogurttia
1 rkl hunajaa
suolaa
mustapippuria myllystä

Kuullota sipulia öljyssä muutama min. Lisää valkosipuli ja kuullota hetki. Lisää kesäkurpitsat ja paista muutama min. Lisää lientä niin, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Keitä kunnes kesäkurpitsat ovat pehmenneet. Ota kattila pois liedeltä.

Lisää jogurtti ja minttu kattilaan. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää hunaja, suola ja mustapippuri. Sekoita hyvin ja tarkista maku. Nauti lämpimänä tai jäähdytä kylmäksi ennen tarjoilua.

Kesäkurpitsafocaccia
300g vehnäjauhoja
200g täysjyvävehnäjauhoja
20g polentaa
15g hiivaa
10g suolaa
50g oliiviöljyä
350g vettä
Pinnalle:
oliiviöljyä
ohuita siivuja kesäkurpitsaa (siivutin juustohöylällä)
sormisuolaa

Sekoita jauhot, polenta ja suola hyvin keskenään. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liota hiiva joukkoon. Sekoita vesi jauhoihin ja alusta taikinaa. Lisää öljy ja jatka alustusta. Anna kohota kaksinkertaiseksi leivinliinan alla (n.1h).

Öljyä uunipelti tai saman kokoinen uunivuoka. Kaavi taikina pellille ja työntele varoen kohti pellin reunoja. Anna kohota 30min liinan alla. Painele sormilla kuoppia ja anna kohota vielä 15min.

Pirskota oliiviöljyä focaccian pinnalle. Lisää kesäkurpitsa viipaleet ja pirskota vielä hiukan öljyä pinnalle. Ripottele pinnalle hiukan sormisuolaa.

Paista 225C 25-30min. Ripottele pinnalle vielä hiukan oliiviöljyä ja anna focaccian jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

2 kommenttia :

  1. Hyvät kesäkurpitsareseptit!:) Kaupasta on vielä kesäkurpitsaa kannettu, mutta omissakin on jo hyvin alkuja.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vielä menee hetki ennen kuin omasta maasta meilläkin saa kesäkurpitsat.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...