sunnuntai 28. heinäkuuta 2013

Kesän kuningatar: Rahkapiirakka tuoreilla marjoilla



Kesällä on meillä aikaisemmin suosikkiherkun pystin jakaneet Brita ja Pavlova, tuoreilla marjoilla höystettynä. Nyt on löytynyt varteenotettava kilpailija, rahkapiirakka. Ohjeen löysin äitini kirjahyllystä Sikke ruokaa rakkaudella Saarenmaalta -keittokirjasta.

Kirjan mukaan ohje on peräisin Chez Mariuksen omistajalta ja keittokirjassa se kulkee Hennin rahkapiirakka nimellä. Ensimmäisen kerran rahkapiirakkaa valmistin jo pääsiäisenä, mutta se unohtui postata.

Hyvä niin, nimittäin piirakka pääsi enemmän oikeuksiinsa tuoreiden marjojen kera. Pääsiäisenä jouduimme tyytymään pakastemansikoihin. Piirakka on ihanan kostea ja kermaviilipäällys juuri sopivan kirpakka taittamaan piirakan kera tarjottuja makeita mansikoita.

Rahkapiirakka
Pohjataikina:
125g voita
1 dl sokeria
1 muna
3 rkl kiehuvaa vettä
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vaahdota pehmeä kuutioitu voi ja sokeri, lisää joukkoon muna hyvin vatkaten. Lisää kiehuva vesi ja sekoita hyvin.Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe hyvin sekaisin.

Siivilöi taikinaan ja sekoita hyvin. Kaada taikina rasvattuun irtopohjavuokaan. Itse laitan aina pohjalle myös leivinpaperin.  Levitä taikina pohjalle sekä reunoille.

Täyte:
4 kananmunaa
2 dl sokeria
vaniljamyllystä muutama pyöräytys (tai 1 tl vaniljasokeria)
1 sitruunan mehu
2 dl rahkaa
2 dl kermaviiliä

Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää vaniljaa myllystä tai vaniljasokeri. Lisää sitruunan mehu ja rahka.

Sekoita tasaiseksi massaksi. Kaada täyte pohjan päälle ja tasoita. Paista keskitasolla uunissa 180C kunnes täyte on jähmettynyt n.25min.

Ota kakku pois uunista. Vatkaa kermaviili sileäksi ja kaada kakun pinnalle. Tasoita pinta ja paista vielä uunissa 10min.

Anna jäähtyä hetki ja irroita vuoasta. Koriste tuoreilla marjoilla ja tarjoa kakun kera runsaasti tuoreita marjoja. Mansikat sopivat erityisen hyvin kakun kera tarjottavaksi.


Tarjoiluun:
tuoreita marjoja esim. mansikoita tai mustaherukoita

10 kommenttia :

  1. herranjumala että onkin kaunis kuva! kyllä tuolle monalisat kalpenee ;-)

    VastaaPoista
  2. Teillä kokataan kadehdittavan ahkerasti tuoreesta sadosta. Juuri tänään harmittelin, että kauhean vähän olen ehtinyt keittiöön tänä kesänä. Onneksi satoa tulee vielä hetki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakko hyödyntää pihan sato, muuten antaa huonoa esimerkkiä lapsille ;D. Meillä loma alkaa vasta ensi viikolla niin on keittiössä ehtinyt koko kesän ollakin.

      Poista
  3. Rahkapiirakasta jos jostain tulee lapsuus mieleen. Ja ohjekin kuulostaa iha samalta kun mutsin tekemä :)

    Aivan huippua,nyt mun täytyy seuraavalla vapaalla kokkailla rahkatorttua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itselle tämä oli ihan uusi juttu, ei ole tullut kuin rahkapullia syötyä aikaisemmin. Aivan mahtavaa mansikoiden kera, joita vielä jonkin aikaa onneksi saa :).

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Kiitos ja vaatimaton piirakka kyllä tosissaan yllättää :).

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...