keskiviikko 7. joulukuuta 2011

Itsenäisyyspäivä illallinen

 Itsenäisyyspäivänä meillä herkuteltiin tälläisellä illallisella:

Ranskankermassa marinoitua mozzarellaa ja uunikuivattuja tomaatteja
Katajainen Poronpaisti ja palsternakkapaistos
Puolukka-valkosuklaavaahto
 

Marinoitujen mozzarellojen ohjeen löysin täältä, mutta alunperin Jamie Oliverin resepti.

Ranskankermassa marinoitua mozzarellaa:
3-4 (puhveli)mozzarellapalloa
1 (pieni) purkki ranskankermaa
Suolaa
Mustapippuria myllystä
1 (luomu)sitruunan kuori ja puolet sen mehusta
Tuoretta meiramia
tuore punainen chili
Oliiviöljyä

Viipaloi mozzarella ja levitä ne isolle lautaselle tai vadille.Lusikoi mozzarellasiivujen päälle ranskankerma. Levitä suhteellisen tasaiseksi kerrokseksi juuston päälle. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Pese sitruuna ja raasta sen kuori ranskankerman päälle. Purista sitruunasta mehu ja kaada päälle. Ripottele päälle kourallinen tuoreita meiraminlehtiä. Halkaise chili ja poista siemenet. Silppua chili ja levitä myös ne juustoviipaleiden päälle. Valuta päälle vielä oliiviöljyä.

Uuni kuivatut tomaatit:
400g miniluumutomaatteja 
oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria
Marinadi:
1/2dl oliiviöljyä
2 rkl balsamiviinietikkaa
2 tl hunajaa
suolaa mustapippuria
kuivattua timjamia
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
(1/2 kuivattu chili)

Pese tomaatit ja puolita. Asettele uunivuokaan leikkauspinta ylöspäin. Lisää oliiviöljy, suola ja mustapippuri. Laita 225C uuniin ja paista 30min. Alenna uunin lämpötila 150C ja paista kunnes tomaatit kuivuneet 30-60min. Ota tomaatit uunista ja anna jäähtyä hetki. Sekoita marinadin ainekset ja lisää tomaatit anna maustua jääkaapissa vähintään 2h.

Poronpaisti ohjeen olen muokannut tästä ohjeesta. 

Katajainen poronpaisti:
2 kg luullinen poronpaisti
 voita
öljyä
1 rkl mustapippureita
1 rkl katajanmarjoja
1/2 rkl karkeaa suolaa

Kastike:
paistoliemi
3 dl vettä
2 rkl vehnäjauhoja
1 dl kermaa
1 rkl puolukkahilloa
mustapippuria myllystä

Kuumenna rasva pannulla ja ruskista paisti joka puolelta. Rouhi mustapippurit, katajanmarjat ja suola. Hiero mausteseos paistin pintaan. Työnnä paistomittari paistin paksuimpaan kohtaan. Nosta paisti uunivuokaan paista 150c 30min. Alenna uunin lämpötila 100-asteiseksi. Kypsennysaika on noin 2 tuntia. Puolikypsän paistin sisälämpötila 60-62 ja kypsän 65-70 astetta. Nosta paisti uunista. Peitä foliolla ja anna levätä ainakin 15min ennen leikkaamista. 

Valmista kastike. Laita vesi uunisuokaan ja irroita maut. Siivilöi liemi kattilaan. Lisää vesitilkkaan sekoitetut vehnäjauhot. Kuumenna vatkaten, kunnes kastike sakenee. Lisää kastikkeeseen kerma ja karpalohyytelö, mausta mustapippurilla. Kuumenna ja tarjoile.

Palsternakkapaistos
600g palsternakkaa
1 sipuli
1dl kanalientä
1dl ruokakermaa
emmental raastetta
(suolaa,) mustapippuria

Kuori ja puolita palsternakat. Leikkaa 1/2 paksuisiksi viipaleiksi. Keitä suolatussa vedessä 2min. Kuori sipuli ja kuullota öljyssä. Laita palsternakka ja sipuli voideltuun uunivuokaan. Kaada liemi ja kerma päälle ja mausta mustapippurilla (ja suolalla tarvittaessa). Ripottele juustoraaste pinnalle ja paista 200C 30min.


Puolukkavaahto:
3dl kuohukermaa
2tl vaniljasokeri
(sokeria)
100g valkosuklaata
1-2dl sulatettuja puolukoita
1-2dl puolukka hilloa 
pipareita murennettuna

Vatkaa kerma ja vaniljasokeri vaahdoksi. Sulata suklaa mikrossa välillä sekoittaen. Lisää suklaa vaahtoon. Lisää puolukoita ja hilloa oman maun mukaan. Lisää tarvittaessa sokeria. Anna jähmettyä jääkaapissa vähintään 2h. Vaahdon voi hyvin valmistaa jo edellisenä päivänä. Tarjoile piparkakkumurujen ja puolukoiden kanssa. Annoksen voi koota kerroksittain piparkakkumuruja ja vaahtoa.

Minä keitin puolukka hillon itse 400g pakastepuolukoita, 2dl hillosokeria ja 2tl vaniljasokeria.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...