Itsenäisyyspäivänä meillä herkuteltiin tälläisellä illallisella:
Ranskankermassa marinoitua mozzarellaa ja uunikuivattuja tomaatteja
Katajainen Poronpaisti ja palsternakkapaistos
Puolukka-valkosuklaavaahto
Marinoitujen mozzarellojen ohjeen löysin täältä, mutta alunperin Jamie Oliverin resepti.
Ranskankermassa marinoitua mozzarellaa:
3-4 (puhveli)mozzarellapalloa
1 (pieni) purkki ranskankermaa
Suolaa
Mustapippuria myllystä
1 (luomu)sitruunan kuori ja puolet sen mehusta
Tuoretta meiramia
1 (pieni) purkki ranskankermaa
Suolaa
Mustapippuria myllystä
1 (luomu)sitruunan kuori ja puolet sen mehusta
Tuoretta meiramia
tuore punainen chili
Oliiviöljyä
Oliiviöljyä
Viipaloi mozzarella ja levitä ne isolle lautaselle tai vadille.Lusikoi
mozzarellasiivujen päälle ranskankerma. Levitä suhteellisen tasaiseksi
kerrokseksi juuston päälle. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Pese
sitruuna ja raasta sen kuori ranskankerman päälle. Purista sitruunasta mehu ja kaada päälle. Ripottele päälle kourallinen tuoreita meiraminlehtiä. Halkaise chili ja poista siemenet. Silppua chili ja levitä myös ne juustoviipaleiden päälle. Valuta päälle vielä oliiviöljyä.
Uuni kuivatut tomaatit:
400g miniluumutomaatteja
oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria
Marinadi:
1/2dl oliiviöljyä
2 rkl balsamiviinietikkaa
2 tl hunajaa
suolaa mustapippuria
kuivattua timjamia
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
(1/2 kuivattu chili)
Pese tomaatit ja puolita. Asettele uunivuokaan leikkauspinta ylöspäin. Lisää oliiviöljy, suola ja mustapippuri. Laita 225C uuniin ja paista 30min. Alenna uunin lämpötila 150C ja paista kunnes tomaatit kuivuneet 30-60min. Ota tomaatit uunista ja anna jäähtyä hetki. Sekoita marinadin ainekset ja lisää tomaatit anna maustua jääkaapissa vähintään 2h.
Poronpaisti ohjeen olen muokannut tästä ohjeesta.
Katajainen poronpaisti:
2 kg luullinen poronpaisti
voita
öljyä
1 rkl mustapippureita
1 rkl katajanmarjoja
1/2 rkl karkeaa suolaa
Kastike:
paistoliemi
voita
öljyä
1 rkl mustapippureita
1 rkl katajanmarjoja
1/2 rkl karkeaa suolaa
Kastike:
paistoliemi
3 dl vettä
2 rkl vehnäjauhoja
1 dl kermaa
1 rkl puolukkahilloa
mustapippuria myllystä
2 rkl vehnäjauhoja
1 dl kermaa
1 rkl puolukkahilloa
mustapippuria myllystä
Kuumenna rasva pannulla ja
ruskista paisti joka puolelta. Rouhi mustapippurit, katajanmarjat ja suola. Hiero mausteseos paistin
pintaan. Työnnä paistomittari paistin paksuimpaan kohtaan. Nosta paisti
uunivuokaan paista 150c 30min. Alenna uunin lämpötila 100-asteiseksi.
Kypsennysaika on noin 2 tuntia. Puolikypsän paistin sisälämpötila 60-62 ja kypsän 65-70
astetta. Nosta paisti uunista. Peitä foliolla ja anna levätä ainakin 15min ennen leikkaamista.
Valmista kastike. Laita vesi uunisuokaan ja irroita maut. Siivilöi liemi kattilaan. Lisää
vesitilkkaan sekoitetut vehnäjauhot. Kuumenna vatkaten, kunnes kastike
sakenee. Lisää kastikkeeseen kerma ja karpalohyytelö, mausta mustapippurilla. Kuumenna ja tarjoile.
Palsternakkapaistos
600g palsternakkaa
1 sipuli
1dl kanalientä
1dl ruokakermaa
emmental raastetta
(suolaa,) mustapippuria
Kuori ja puolita palsternakat. Leikkaa 1/2 paksuisiksi viipaleiksi. Keitä suolatussa vedessä 2min. Kuori sipuli ja kuullota öljyssä. Laita palsternakka ja sipuli voideltuun uunivuokaan. Kaada liemi ja kerma päälle ja mausta mustapippurilla (ja suolalla tarvittaessa). Ripottele juustoraaste pinnalle ja paista 200C 30min.
Puolukkavaahto:
3dl kuohukermaa
2tl vaniljasokeri
(sokeria)
100g valkosuklaata
1-2dl sulatettuja puolukoita
1-2dl puolukka hilloa
pipareita murennettuna
Vatkaa kerma ja vaniljasokeri vaahdoksi. Sulata suklaa mikrossa välillä sekoittaen. Lisää suklaa vaahtoon. Lisää puolukoita ja hilloa oman maun mukaan. Lisää tarvittaessa sokeria. Anna jähmettyä jääkaapissa vähintään 2h. Vaahdon voi hyvin valmistaa jo edellisenä päivänä. Tarjoile piparkakkumurujen ja puolukoiden kanssa. Annoksen voi koota kerroksittain piparkakkumuruja ja vaahtoa.
Minä keitin puolukka hillon itse 400g pakastepuolukoita, 2dl hillosokeria ja 2tl vaniljasokeria.
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti