lauantai 10. joulukuuta 2011

Herkullinen Joululimppu ja vuokaleipä


Uusimmasta maku lehdestä (Talvi 6/2011) löytyy molemmat reseptit. Vuokaleipään lisäsin 1dl rusinoita, muuten en ohjeita muokannut. Joululimppu oli oma suosikkini ja tulee varmasta leivottua ensikin Jouluna niin hyvää oli.

Joululimppu (s.60)
6kpl
1l vettä
2dl kaljamaltaita
2 rkl suolaa
2 rkl kuminansiemeniä
2 rkl fenkolinsiemeniä
2 rkl aniksensiemeniä
2 palaa (a 50g) tuorehiivaa
1 dl tummaa siirappia
2l vehnäjauhoja
1/2dl rypsiöljyä
Voiteluun
1/2dl siirappia
1/2dl vettä

Kiehauta vesi maltaat ja mausteet. Jäähdytä kädenlämpöiseksi. Liuota mukaan hiivat ja siirappi. Alusta taikinaan jauhot ja vaivaa, kunnes taikina irtoaa kulhosta. Lisää öljy. Kohota 30min liinan alla. Jaa taikina 6 osaan ja muotoile pieniksi limpuiksi. Kohota liinan alla 30min. Voitele vesi-siirappiseoksella. Paista ensin 200 15min ja 175C 15min. Kypsän limpun pohja kumisee. Voitele leivät siirappiseoksella. Peitä leivinliinalla ja anna levätä.

Jouluinen vuokaleipä (s.30)
2kpl
6dl piimää
11/2 dl kaurahiutaleita
1 dl kaljamaltaita
50g hiivaa
11/2 dl omenahilloa
1 dl siirappia
3/4rkl suolaa
1 rkl anista hienonnettuna
3 dl ruisjauhoja
n.7dl vehnäjauhoja
1dl rusinoita

Kiehauta piimä. Lisää hiutaleet ja maltaat. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. murenna hiiva joukkoon. Lisää hillo, anis, siirappi ja suola. Lisää ruisjauhot sekä vehnäjauhot vähitellen vaivaten. Lisää loppuvaiheessa rusinat. Kohota liinan alla 1h. Voitele kaksi 1,5l suorakaiteen muotoista vuokaa, Jaa taikina vuokiin ja tasoita pinta. Peitä liinalla ja kohota 1h. Voitelin Joululimpusta jääneellä vesi-siirappiseoksella leipien pinnan. Paista 175C 45min. Kumoa hiukan jäähtyneet leivät vuoista. Peitä leivinliinalla ja anna jäähtyä

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...