perjantai 30. joulukuuta 2011

Taivaallinen tomaattikeitto


Aivan loistava ruoka ja tuoksu keittiössä oli huumaava. Mikään ei tuoksu niin hyvältä kuin pitkään hautunut tomaattikeitto tai paahdetut seesamin siemenet. Tomaattikeittoa olen tehnyt aikaisemminkin, mutta tällä kertaa tein keiton kokonaisista säilyketomaateista ja lisäkkeenä uusi ohje (taas) Jamien kirjasta 30min ateriat seesaminsiemenillä kuoruttettu paistettu halloumi (s.136). Luin jostain, että keittoon tai muihinkin tomaattiruokiin saa enemmän pehmeyttä kun käyttää kokonaisia säilyke tomaatteja ja hauduttamisen aikana antaa niiden olla kokonaisina ja vasta lopuksi lastalla pilkkoo paloiksi. En tiedä pitääkö paikkansa, mutta hyvää tuli.


Tomaattikeitto:
2 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1/2-1 punainen chili
oliiviöljyä
2 prk luomu kuorittuja säilyketomaatteja
70g tomaattisosetta
2 rkl kasvisfondia
2 tomaattipurkillista vettä
1 tl kuivattua oreganoa
1 tl kuivattua basilikaa
ripaus sokeria ja suolaa
2 rkl balsamicoa
mustapippuria
1 dl ruokakermaa
mustapippuria
tuoretta basilikaa

Kuori ja kuutio sipulit. Puolita chili ja poista siemenet. Käytä puolikas tai kokonainen omanmaun mukaan. Kuullota sipulit öljyssä kattilassa. Lisää chili ja paista hetki. Lisää tomaatit ja sose. Täytä tomaattipurkit vedellä ja kaada kattilaan. Lisää fondi, oregano, basilika ja sokeri. Anna hautua miedolla lämmöllä ainakin tunti. Riko tomaatit lastalla suupaloiksi. Lisää balsamico, mustapippuri, tarvittaessa suolaa ja ruokakerma. Kuumenna kiehuvaksi. Hienonna basilika ja sekoita joukkoon juuri ennen tarjoilua. Halutessasi voit lisätä joukkoon hyvää extra-neitsytoliiviöljyä.

Paistettu Halloumi:
200g halloumia
2 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
3 rkl seesaminsiemeniä

Kuutio halloumi ja kierittele hyvin seesaminsiemenissä. Kuori ja hienonna valkosipuli. Kuumenna öljy pannussa. Lisää valkosipuli ja paista hetki. Lisää halloumi ja jos seesaminsiemeniä on jäänyt laudalle lisää ne myös pannuun. Paahda halloumikuutioita molemmilta puolilta kunnes kullanruskeita.


Tarjoilu: Laita keittoa kulhoon ja ripottele tuoretta basilika silppua pinnalle. Lisää halloumikuutiot ja tarjoile heti. Taivaallista!


2 kommenttia :

  1. Tämä aika oikein huutaa tomaattikeittoa, meilläkin juuri eilen keiteltiin ;-)

    Minä kannatan ehdottomasti kokonaisia tomaatteja, niissä on paljon murskaa enemmän makua. Jos et ole koskaan kokeillut Muttin tai Buenan säilöttyjä kirsikkatomaatteja, suosittelen kokeilemaan, niissä vasta makua onkin.

    VastaaPoista
  2. En ole koskaan keitossa käyttänyt, täytyypä joskus kokeilla. En ole tomaatti keittoa ennen flunssan tappajaksi keittäny, mutta kyllä toimii!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...