perjantai 27. tammikuuta 2012

Hirvipata ja ruisgnocchit


Tämä ohje on Hs:n kuukausiliitteestä 1/2012 s.64. Ihastuin ruisgnocchi ideaan ja  otin reseptin talteen. Ostin aineksetkin, mutta sitten todellisuudentaju iski. Gnocchit  ovat ehkä (hiukan :)) liiaan työläät tehtäväksi kolmen alle 5v. kanssa. Toteutin siis vain hirvipadan ja tyydyin keittämään puikulat. Mutta laitan molemmat ohjeet tähän niin halukkaat voivat kokeilla ja itselle myös ylös rauhallisempia hetkiä varten. Listaisin muuten tämän hirvipadan parhaimmaksi mitä meidän perheessä on valmistettu.


Hirvipata
1kg hirvenpasitia
2 porkkanaa
10 pikkusipulia (esim. helmisipuleita)
tai 2 tavallista sipulia
1 palsternakka
1/2 selleri
1 kokonainen valkosipuli
50g voita
1 rkl siirappia
1 pullo punaviinia
(3 dl riistalientä)
laakerinlehti
5 maustepippuria
1 rosmariinin oksa
suolaa
2 rkl ruisjauhoja

Kuutioi liha ja ruskista voissa pannulla. Nosta lihat kattilaan. Lisää kattilaan viiniä ja lientä, niin että lihat peittyvät. Riistaliemi on oma lisäykseni. Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin vettä. 
Kuori ja pilko juurekset. Halkaise valkosipuli kuorineen kahtia. Kuullota juureksia pannulla valkosipulin kanssa voissa ja siirapissa. Pane juurekset lihojen kanssa samaan kattilaan. Lisää pataan mausteet ja hauduta noin 2 tuntia, kunnes liha on kypsää.
Nosta juurekset pois kattilasta, kun ne ovat kypsiä. Siivilöi liemi toiseen kattilaan ja keitä lientä kasaan, jolloin saat siitä voimakkaamman makuisen kastikkeen. Suurusta kastike ruisjauhoilla. Nosta juurekset ja lihakuutiot takaisin kattilaan ja anna niiden lämmetä. Tarkista maku ja lisää suolaa. 


Gnocchit:
½ kg puikulaperunoita
25 g voita
1 munankeltuainen
50 g ruisjauhoja
suolaa

Keitä perunat suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Kuori ja puserra perunat kuumana siivilän läpi kulhoon. Lisää voi ja keltuainen. Mausta suolalla. Sekoita joukkoon jauhot ja vaivaa massa tasaiseksi.
Kaada gnocchimassa jauhotetulle leivinalustalle. Muovaa taikinasta parin sentin paksuisia tankoja. Leikkaa tangot noin 2 sentin pituisiksi paloiksi. Pyöritä palat palloiksi ja litistä niitä hieman haarukalla.
Kuumenna suolalla maustettu vesi kiehuvaksi. Keitä gnocchit muutama kerrallaan väljässä, hiljalleen poreilevassa vedessä. Kun gnocchi on kypsä, se nousee veden pinnalle. Nosta gnocchit reikäkauhalla vedestä talouspaperin päälle.
Paista gnocchit voissa paistinpannulla rapeiksi molemmilta puolilta ja nauti välittömästi hirvipadan kera.

2 kommenttia :

  1. Ehkäpä ne mun gnocchit hajosi sen takia,että vesi oli liian kuuma. Kiitti tästä,otin ohjeen talteen.

    Ps. Herkullinen myös tuo hirvipata!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä kestä, kai ne gnocchit on aika vaikea saada ensi yrittämällä onnistumaan :). Tämä hirvipata on paras mitä olen maistanut. Täytyypä tehdä taas.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...