perjantai 28. kesäkuuta 2013

Kakarablues ja blueskadun antimet

Ihan ensimmäiseksi pahoittelut kaameista puhelin räpsäisyistä. Järkkäri ja kolme lasta ihmisvilinässä ei vain ollut toimiva ratkaisu.

Rakas kotikaupunkini on taas vilskettä täynnä kun Blueskatu on avattu ja lauantain pääkonsertti PuistoBlues lähestyy. Tällä kertaa jää valitettavasti pääkonsertti väliin, jossa olen 2v asti melkein joka kesä ollut raksa kiireiden takia. Pienenä aloitettu "musiikkikasvatus" on ainakin tuottanut toivotut tulokset ;D, jota täytyy jatkaa omien lasten kohdalla.


Lasten kanssa ollaan kuitenkin päästy nauttimaan aamuisin helteestä ja Kakarablueseista. Tänään esiintynyt Soiva Siili oli aivan mahtava. Lapset tykkäsivät ja musiikki sopi myös aikuiseen makuun. CD:t lähti mukaan ja ovat taatusti kovassa kuuntelussa.

Tänä vuonna erittäin positiivinen yllätys on ollut blueskadun antimet. Tavallisten fertari ruokien lisäksi tarjolla on ihan priimaa pikaruokaa. Näitä antimia tarjoilevat liesikiesi, Texas BBQ, Fisu&Ranet ja Skruudis.




 Tässä unelmien kesäkeittiö ;).

Skruudiksesta ostettiin elämäni parasta jäätelöä eli kolmen kaverin mustikka-kardemummajäätelöä. Lapset herkuttelivat vadelma-valkosuklaajäätelöllä. Jäätelöillä herkuteltiin lasten ja mummin kera rantapuistossa viilentävästä tuulesta nauttien.

Tänään ehtii vielä nauttimaan blueskadun antimista ja suosittelen lämpimästi lauantain pääkonserttia.

keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Coleslaw harissalla, karitsanpihvit ja grillatut jogurttileivät



Juhannuspäivänä jatkettiin karitsanjauheliha pihveillä koska jauhoin yhdellä kertaa paistia jauhelihaksi reippaasti. Edellinen pihvisatsi maustettiin vain pinnalta, joten päätin tällä kertaa maustaa lihan kauttaaltaan. Ihanilta maistuivat nämäkin, mutta taisivat Jamien pihvit kuitenkin viedä voiton.  

Grillatut leivät muokkasin tästä pirkan ohjeesta ja onnistuivat erinomaisesti. Tein leipien taikinan aamulla ja pakkasin mukaan raksalla. Hiivan lisäsin kylmään nesteeseen ja taikina kohosi kylmälaukussa raksapäivän aikana. Taikina olis siis sopivasti valmis päivällisaikaan :). 

Aaton harissa-jogurttikastike inspiroi tämän coleslawn synnyn ja se maistui suorastaan ihanalta! Leivät sopivat todella hyvin coleslawn kanssa nautittaviksi. Kaiken kaikkiaan onnistunut ateria, jota meillä tehdään taatusti toistekkin.

Coleslaw harissalla:
1 varhaiskaali (n. 1,5l kaalisuikaletta)
1 iso punainen paprika
2-3 uutta sipulia
Kastike:
½ sitruunan mehu puristettuna
2 dl turkkilaista jogurttia
2 reilua rkl harissa tahnaa
suolaa

Poista kaalista huonot uloimmat lehdet. Leikkaa puoliksi ja poista kanta. Leikkaa ohuiksi suikaleiksi. Huuhdo suikaleet lävikössä ja ravista vedet pois. Leikkaa paprika suikaleiksi ja hienonna uudet sipuli. Sekoita kaalisuikaleet, paprika ja sipulit kulhossa. Valmista kastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Kaada salaatin joukkoon ja sekoita hyvin. Anna maustua jääkaapissa ennen tarjoilua.

Karitsanjauhelihapihvit:
n. 700g karitsanjauhelihaa
2-3 uutta sipulia hienonnettuna
1tl savustettua paprikajauhetta
1 tl jauhettua korianteria
1 tl jeeraa
1 tl garam masalaa
mustapippuria myllystä
suolaa
kourallinen silolehtipersilijaa ja tuoretta korianteria hienonnettuna

Sekoita kaikki ainekset hyvin keskenään ja muotoile pihveiksi. Grillaa molemmilta puolilta niin, että sisältä puolikypsää.

Grillileivät:
2 dl turkkilaista jogurttia
½ dl vettä
2 rkl hunajaa
1/3 pkt hiivaa
1 tl suolaa
3 rkl oliiviöljyä
n. 6dl vehnäjauhoja
Valeluun voi ja öljyseosta

Sekoita jogurtti ja vesi. Lisää joukkoon hunaja ja suola. Murustele joukkoon hiiva ja sekoita. Alusta joukkoon vehnäjauhot ja lisää lopussa öljy. Peitä kulho kelmulla ja anna kohota kylmälaukussa tai jääkaapissa ainakin 6h tai yön yli.

Nosta kulho huoneenlämpöön 1h ennen grillausta. Kun taikina on lämmennyt leivo tangoksi ja jaa kuuteen palaan. Leivo pyöreiksi leiviksi, jauhota pinta ja anna kohota liinan alla 20min. Sulata voi ja sekoita joukkoon öljyä. Voitele leivät päältä ja nosta grilliin voideltu puoli ritilää vasten. Voitele grillauksen aikana leipiä voiseoksella. Grillaa n. 4min per puoli. Nauti lämpiminä.

Leivät voi valmistaa myös nopeasti lämmittämällä vesi-jogurttiseoksen ja kohottamalla taikinan huoneenlämmössä kaksinkertaiseksi n.30min.

maanantai 24. kesäkuuta 2013

Mansikka-Valkosuklaapaistos


Juhannuksena jäi jälkiruoat tekemättä, aina ei vaan jaksa. Keskikesän juhlan jälkkärinä toimi suomalaiset mansikat sekä omalta pihalta poimitut metsämansikat. Tarkoituksena oli tehdä juuri ennen juhannusta hesarissa ollutta pannacottaa paahdetusta valkosuklaasta raparperin kera, mutta toisin kävi :).

Paahdettu valkosuklaa on tullut nyt joka paikassa vastaan ja halusin itsekkin kokeilla. Juhannuksen ulkoilmaelämä vei kuitenkin mehut, joten kehittelin pakastimen viimeisistä mansikoista paistoksen valkosuklaan kera. Herkullista oli ja lapset kinasivat viimeisistä murusista.

Mansikka-Valkosuklaapaistos:
1 l pakastemansikoita
3/4 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 rkl perunajauhoja
Muru:
100g valkosuklaata
3 dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
100g voita

Voitele piirakkavuoka. Sekoita mansikat, sokerit ja perunajauhot hyvin keskenään ja kaada vuokaan.

Rouhi valkosuklaa veitsellä pieneksi rouheeksi. Mittaa kulhoon vehnäjauhot, sokerit ja valkosuklaa. Sekoita hyvin. Lisää joukkoon voi ja nypi muruksi. Ripottele muru mansikoiden päälle.

Paista uunissa keskitasolla 225C n. 20min. Vahdi paistosta, ettei valkosuklaa pääse palamaan. Tarjoa hiukan jäähtyneenä kermavaahdon tai jäätelön kera.

sunnuntai 23. kesäkuuta 2013

Jamien täydelliset lammasburgerit


Juhannusaattona herkuttelimme raksalla Jamien ohjeen mukaan tehdyillä lammasburgereilla. Resepti löytyi Jamien kesäruokaa -ohjelmaa katsoessa. Onneksi olin nauhoittanut ohjelman ja sain reseptin kirjoitettua ylös miehen avustuksella (pause näppäin oli kovalla käytöllä :D).

Ohjelmassa burgerit höystettiin vain kastikkeella ja mintunlehdillä. Vaikka yksinkertaisuus on usein paras vaihtoehto oli meillä hiukan enemmän täytettä burgereissa. Grillasin lisukkeeksi ja burgereihin pistettäväksi paprikoita, kesäkurpitsaa, munakoisoa ja halloumia. Lisäksi marinoin punasipuleita.

Mitä tehdään kun on loistava päivällissuunnitelma ja kaupasta ei löydy karitsan jauhelihaa? No ostetaan lihamylly tietenkin ja tehdään jauheliha itse :). Käsivarsissa ainakin tunsi seuraavana päivänä tehneensä jauhelihaa. Keittiössäkin voi siis harrastaa hyötyliikuntaa. Ja taatusti oli parasta jauhelihaa mitä meidän perheessä on koskaan syöty.


Jamien täydelliset lammasburgerit:
karitsan jauhelihaa n. 700-800g
Mausteseos:
1 tl pippuria
1 tl suolaa
1 tl korianteria
1 tl savustettua paprikajauhetta
½ tl jeeraa
2 tl ras el hanout mausteseosta (voi korvata tarvittaessa garam masala mausteseoksella)

Muotoile huoneenlämpöisestä jauhelihasta pihvit. Valmista mausteseos ja taputtele se pihvien pintaan. Grillaa pihvit niin, että jäävät puolikypsiksi.

Burgerien lisukkeet:
tuoretta minttua
grillattua munakoisoa, kesäkurpitsaa ja paprikaa
grillattua halloumia

Hampurilaiskastike:
1 rkl harissa tahnaa
4 reilua rkl turkkilaista jogurttia
1 rkl sitruunamehua
loraus oliiviöljyä
suolaa

Sekoita kaikki kastikkeen ainekset ja anna tekeytyä jääkaapissa

Marinoidut punasipulit:
2 punasipuli kuorittuna ja viipaloituna
1 limen mehu
1 rkl hunajaa
2 rkl oliiviöljyä
suolaa

Laita kaikki ainekset kannelliseen rasiaan ja kansi tiiviisti päälle. Ravistele rasiaa kunnolla ja laita jääkaappiin maustumaan.


Hampurilaissämpylä taikina kohosi yön yli jääkaapissa ja aamulla saatiin paistettua sämpylät mukaan raksalle. Ohjeen muokkasin tästä  Myllyn Paras -ohjeesta.

Yön yli hampurilaissämpylät:
n. 6-8kpl
3 dl maitoa
1/3 pkt hiivaa
1 tl suolaa
1 rkl hunajaa
25g pehmeää voita
n. 7dl vehnäjauhoja

Liota hiiva kylmään maitoon. Lisää suola ja hunaja. Alusta vehnäjauhot joukkoon ja lisää pehmeä voi. Löysähköstä taikinasta tulee kuohkeimmat sämpylät. Peitä kulho kelmulla ja nosta jääkaappiin.

Aamulla leivo kohonnut taikina tangoksi ja leikkaa 6-8 palaseksi. Pyöritä sämpylöiksi ja nosta pellille. Jauhota sämpylöiden pinta ja nosta leivinliina päälle. Jauhottamista ei kannata jättää väliin muuten leivinliina tarttuu sämpylöihin kiinni.

Nosta pelti 40 asteiseen uuniin leivinliinan kera ja anna sämpylöiden kohota 30min. Nosta pelti pois uunista ja nosta uunin lämpötila 225C. Paista sämpylöitä 225C 10-15min.

perjantai 21. kesäkuuta 2013

Kirsikoita, chevreä ja pistaaseja


Kirsikat, chevre ja pistaasit ovat suurta herkkuani ja olihan se kokeiltava sopivatko yhteen. Onneksi tuli kokeiltua, niin hyvin tämä yhdistelmä toimi! Salaatti kruunattiin lempisalaatinkastikkeella eli balsamico-hunaja. Salaattia oli todella iso vadillinen, mutta jonnekin se vain katosi ;D.

Hyvää Juhannusta!

Kirsikkasalaatti:
reilu vadillinen omaan maan salaatteja
500g kirsikoita
200g chevreä
2 dl kuorittuja pistaaseja
Kastike:
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl balsamicoa
2 tl hunajaa
suolaa
mustapippuria

Huuhtele salaatit ja linkoa erissä salaattilingossa kuivaksi, revi salaatit vadille. Huuhtele kirsikat, puolita ja poista kivi, lisää salaattiin. Murustele chevre joukkoon. Lisää pistaasit ja sekoita varovasti. Valmista kastike sekoittamalla ainekset hyvin keskenään. Ripottele kastike salaatin pinnalle.

keskiviikko 19. kesäkuuta 2013

Savustettua ja revittyä possua ananassalsalla


Kesäviikonloput ollaan vietetty leirielämää perheen kanssa raksalla. Aamulla ollaan kotoa lähdetty ja illalla palattu nukkumaan. Ruoat olen valmistanut aamulla mukaan ja ne on raksalla lämmitetty tai grillattu grillissä. Mies on uurastanut sisähommissa ja minä olen puuhaillut lasten kanssa pihalla. Lasten päiväunet on vietetty paviljonkikatoksen kankaasta tehdyssä majassa tai rattaissa. Päivät ovat kuluneet mukavasti kasvihuonetta ja kasvimaata hoitaen, saippuakuplia puhaltaen, lueskellen, piirtäen, jalkapalloa tai sählyä pelaten ja lasten mielipuuhassa eli kukkien ja kasvien kastelussa. Hauskaa on siis ollut ja toivottavasti kesää on vielä paljon jäljellä.

Viime viikonloppuna nautittiin revittyä possua tortillojen, ananassalsan ja guacamolen kera. Tällä kertaa savustin possunlavan ennen padassa haudutusta savustuspussissa uunissa ja hiukan hirvitti soittavatko naapurit palokunnan, sen verran paljon savun tuoksua tuli :). Lopputuloksena oli parasta revittyä possua mitä meillä on valmistettu. Revitty possu nautittiin tällä kertaa tortillojen välissä koska edellisenä päivänä oltiin herkuteltu bratwursteilla sämpylän välissä.

Savustettu revitty possu:
n. 1,5kg possun lapaa
savustuspussi
maissi-ja vehnätortilloja
Rub-mausteseos:
2 rkl savustettua paprikajauhetta (sweet)
2 tl suolaa
1 tl sinappijauhetta
1 rkl jauhettua juustokuminaa
1 tl jauhettua korianteria
2 tl valkosipulijauhetta
1 tl sipulijauhetta
1-2tl chilijauhetta
2 tl mustapippuria myllystä
2 rkl fariini- tai muscovadosokeria
BBQ-kastike:
1 sipuli kuutioituna
2 valkosiplinkynttä hienonnettuna
öljyä kuullottamiseet
1 tlk kuorittuja tomaatteja
2 rkl soijaa
2 rkl punaviinietikkaa
2 rkl siirappia
2 appelsiinin mehu puristettuna
1 limen mehu puristettuna
1 dl vettä

Valmista mausteseos sekoittamalla kaikki mausteet hyvin keskenään. Hiero mausteseosta reilusti possun lapaan ja anna maustua yön yli jääkaapissa. Nosta lapa savustuspussiin ja savusta uunissa pussin ohjeiden mukaan reilu tunti.

Kuullota sipulit öljyssä padassa ja lisää muut bbq-kastikkeen ainekset. Kuumenna kiehuvaksi ja pieni tomaatteja lastalla. Nosta possunlapa pataan ja kaada savustuspussin nesteet joukkoon. Anna hautua uunissa 150C 3-4h.

Nosta lapa pois uunista ja poista luut ja rasva. Revi liha haarukoilla palasiksi. Nosta lihanpalat grillin kestävään (metalliseen) uunivuokaan. Paseeraa bbq-kastike siivilän läpi uunivuokaan.  Nosta uunivuoka grilliin ja anna kiehua kunnes kastike on keittynyt tarpeeksi kasaan.

Kuumenna tortilloita hetki molemmilta puolilta grillissä. Maissitortillat kannattaa käyttää tosi pikaisesti sillä muuttuvat hetkessä rapeiksi.

Tarjoile ananassalsan, guacamolen ja raskankerman kera.

Ananassalsa:
ohje on muokattu Better Homes and Gardens 2013 Mexican erikoisjulkaisusta
½ ananas kuorittuna ja kuutioituna pieniksi kuutioiksi
kourallinen tuoretta korianteria hienonnettuna
kourallinen tuoretta silolehtipersilijaa hienonnettuna
1 uusi punasipuli varsineen hienonnettuna
1/3 isosta punaisesta paprikasta kuutioituna pieniksi kuutioiksi
1 punainan chili siemenet poistettuna ja hienonnettuna
1 limen mehu puristtettuna
suolaa

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna maustua jääkaapissa ennen tarjoilua.
suolaa

Guacamole:
ohje on muokattu Better Homes and Gardens 2013 Mexican erikoisjulkaisusta
2 kypsää avokadoa
2 kypsää tomaattia kuutioituna
1 uusi sipuli hienonnettuna varsineen
2 rkl limemehua
1 rkl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi hienonnettunasuolaa
mustapippuria myllystä
kourallinen korianteria ja silolehtipersilijaa hienonnettuna

Halkaise avokadot, poista kivi ja irrota liha lusikalla lautaselle. Purista limemehu avokadojen päälle. Muussaa avokadot karkeasti haarukalla. Lisää loput ainekset joukkoon ja sekoita hyvin. Anna maustua jääkaapissa ennen tarjoiluta.


Lopuksi vielä idea possun jämille. Pieniä maissitortilloja, revittyä possua, hienonnettua uutta sipulia ja feta murusia uuniin grillivastuksen alle, nam!

tiistai 18. kesäkuuta 2013

Musta riisisalaatti


Ruohonjuuressa käydessäni mukaan tarttui pussillinen mustaariisiä. Kotona oli heti päästävä kokeilemaan. Mukaan oli mahdutettava myös kasvihuoneesta harvennetut mangoldit. Löysin tämän kotilieden reseptin, josta muokkasin omaan makuuni sopivan. Lopputulos oli erinomainen ja mustaa riisiä syötäisiin meillä aina jos tulot olisivat hiukan korkeammat ;D. Musta riisin maku oli siis herkullinen ja kaiken huipuksi se on hyvä antioksidantin lähde. Mustaa riisiä voi myös hyvin sekoittaa tavallisen riisin joukkoon. Salaatin värit olivat myös kerrassaan herkulliset.

Musta riisisalaatti:
iso lounassalaatti 2:lle tai pienemmät salaatit 4:lle
1 dl mustaariisiä
1-2 mangoldia (itsekäytin 2 pientä mangoldia)
1 uusisipuli varsineen hienonnettuna
½ minivesimeloni kuutioituna
150g fetaa
Kastike:
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua
2 tl hunajaa
ruususuolaa
mustapippuria myllystä

Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Huuhtele mangoldi ja hienonna varret. Kun riisi on miltei kypsää lisää mangoldin varret joukkoon niin että ryöppääntyvät. Nosta kattila pois liedeltä ja kaada kulhoon. Valmista kastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään ja kaada riisin joukkoon. Leikkaa mangoldin lehdet suikaleiksi ja sekoita salaattiin sipulin ja vesimelonin kera. Murustele feta joukkoon ja sekoita. Anna maustua jääkaapissa ennen tarjoilua.

maanantai 17. kesäkuuta 2013

Onni löytyy pienistä asioista...


Tänään on ollut hyvä päivä tai miltei erinomainen päivä. Sain viettää päivän yksin Helsingissä ja tein löydön joka ilahdutti suunnattomasti. Enää ei yhtään ahdista huominen, kun 30 päälle tulee jälleen yksi vuosi lisää ;D.

Mutta siis siihen varsinaiseen asiaan eli olen aina rakastanut hajuvesiä ja voitte kuvitella sitä tuskaa kun esikoista odottaessani en yht äkkiä enää pystynyt käyttämään mitään hajustettua kosmetiikkaa. Hajuvesiosastolla joudun haukkomaan henkeä eikä monista yrityksistä ja etsinnöistä huolimatta ole löytynyt yhtään minulle sopivaa tuoksua.

Vuosien varrella olen huomannut, että huonon olon aiheuttavat pelkästään keinotekoiset tuoksut, joten pieni toivo oli siitä, että luonnollisista ainesosista valmistettua tuoksua voisin käyttää. Tänään suuntasin siis Uudenmaankadulle Joliehin luonnonkosmetiikkaa myymälään tämä ajatus takaraivossani. Ja se oli rakkautta ensi nuuhkaisulla ;D. Hetkeäkään epäröimättä ostin itselleni syntymäpäivälahjan.

Päätin jakaa tämän, vaikka aihe ei suoranaisesti blogin aihepiiriin kuulukkaan, jos joku muukin painii saman ongelman kanssa. Täytyy vielä erikseen mainita erinomaisesta palvelusta. Harvoin tapaa ihmisiä, jotka ilmiselvästi nauttivat työstään.

lauantai 15. kesäkuuta 2013

Välimerellinen Kasvispaistos


Ilmat on viilennyt ja välillä on ollut miltei kylmä. Salaattia ei tehnyt kylmällä ilmalla mieli, joten onneksi salaattiin varatut ainekset taipuivat lämpimäksi kasvispaistokseksi. Nälkä oli kova kun paistos oli valmis ja kieli tuli poltettua kun ei malttanut odottaa jäähtymistä... Tätä herkkua me söimme paahdetun maalaisleivän päällä, mutta paistos toimii hyvin myös lisukkeena. Unohdin ottaa raksalta tuoreita yrttejä mukaan, joten kuivatuilla mentiin. Herkullinen lopputulos joka tapauksessa.

Välimerellinen kasvispaistos:
keskikokoinen kesäkurpitsa
4 isoa tomaattia
1 punasipuli
1-2 valkosipulinkynttä
2 mozzarellaa
suolaa
mustapippuria myllystä
välimeren yrttiseosta (persilijaa, basilika, kirveli, rakuuna, timjami ja oregano)
oliiviöljyä

Leikkaa kasvikset sekä mozzarellat ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja hienonna valkosipulin kynnet. Öljyä uunivuoka. Asettele kasviksia ja mozzarellaa limittäin uunivuokaan, itse laitoin kesäkurpitsa, punasipuli, kesäkurpitsa, mozzarella, tomaatti jne. Kun kaikki kasvikset ja juusto on uunivuoassa mausta mausteilla ja valkosipulilla. Lorauta reippaasti oliiviöljyä pinnalle niin, että mausteet eivät jää pelkästään pinnalle. Paista 200C keskitasolla 30min ja sitten laita uunin grillivastus päälle ja anna olla niin kauan, että pinta on rapea. Anna jäähtyä ja nauti paahdetun maalaisleivän kera tai lisukkeena.

perjantai 14. kesäkuuta 2013

Prinsessahäiden eväät


Prinsessahäitä ihasteltiin viime viikonloppuna isomman prinsessan kanssa. Molempien prinsessojen nukkuessa kauneusunia leivoimme ritarin kanssa kuningatarpiirakkaa. Vaativathan kuninkaalliset häät kuninkaalliset eväät ;D. Maidon lisäksi kaapista ei löytynyt muita maitotuotteita kuin turkkilaista jogurttia, joten lopputuloksena oli hiukan erilainen kuningatarpiirakka. Jogurtin kanssa piirakasta tuli ihanan raikas. Muropohjan ohjeen löysin Kinuskikissa.fi:stä.

Murotaikinapohja:
125 g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

Vaahdota pehmennyt voi ja sokeri. Vatkaa muna joukkoon. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vähitellen joukkoon koko ajan vatkaten. Painele taikin voideltuun piirakkavuokaan.

Kuningatarpiirakka jogurtilla:
2 dl pakaste mustikoita
2 dl pakaste vadelmia
1 rkl perunajauhoja
4 dl turkkilaista jogurttia
2 munaa
½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria

Sekoita jäisiin marjoihin perunajauhot. Kaada siivilään ja ravista varovasti niin, että ylinmääräiset perunajauhot lähtevät pois. Kaada marjat piiraspohjan päälle. Vatkaa jogurtti ja munat hyvin sekaisin. Lisää sokerit ja vatkaa vielä hetki. Kaada piiraspohjan päälle ja tasoita. Paista 200 asteessa n.25-30 min. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.

tiistai 11. kesäkuuta 2013

Raksalla raatajien salaatti kooste

Alkukesä on sujunut raksalla sekä raksan pihalla raataen. Raataminen ja helle ovat uuvuttaneet tämän kokin totaallisesti, joten mitään kovin työlästä meidän ruokapöydässä ei ole nähty. Lapset on ruokittu pikapastoilla ja vanhemmat salaateilla. Kovilla helteillä itselleni ei vain oikein lämmin ruoka maistu, joten salaatti on ollut itsestään selvä valinta. Tässä siis teille kooste salaateista, joiden ohjeet eivät tosin ole kovin täsmällisiä. Syynä siihen taitaa olla se, että kaikki niistä on toteutettu periaatteella mitä kaapista sattuu löytymään. Jos sitä nyt saisi "kunnon"ruokaa aikaiseksi  kun helteet taitavat olla muisto vain, ainakin vähäksi aikaa :).


Paahdettu kesäkurpitsasalaatti aura-kastikkeella:
1 keskikokoinen kesäkurpitsa
reilusti salaatti omasta maasta esim. rucola ja lehtisalaatti
1 kesäsipuli hienonnettuna
oliiviöljyä

Leikkaa kesäkurpitsasta päät pois ja leikkaa ohuiksi lastuiksi juustohöylällä. Öljyä suuri uunivuoka tai pelti ja laita viipaleet siihen. Ripauta oliiviöljyä, suolaa ja pippuria päälle. Paahda grillivastuksen alla kunnet viipaleet ovat saaneet väriä. Nosta uunista ja anna hiukan jäähtyä. 

Pese salaatit hyvin ja sekoita joukkoon hienonnettu kesäsipuli. Laita tarjoiluvadille ja nosta kesäkurpisa viipaleet päälle. Ripottele oliiviöljyä salaattiin.

Aura-kastike:
½ pkt auraa
1 prk kermaviiliä
1 pun.chili
1 rkl hunajaa
suolaa
mustapippuria
ruohosipulia

Laita kermaviili kulhoon ja murustele aura joukkoon. Puolita chili ja poista siemenet. Hienonna ja lisää kulhoon. Mausta kastike hunajalla, suolalla, mustapippurilla ja hienonnetulla ruohosipulilla. Sekoita hyvin ja anna makujen tasaantua hetki jääkaapissa n.15min.


Lämmin Herkkusieni-Aura-salaatti:
1 pussi lämmön kestävää salaattia esim. jääsalaatti
öljyä paistamiseen
n.150g tuoreita herkkusieniä
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rkl balsamikoa
1 rkl hunajaa
suolaa
mustapippuria
timjamia
½ pkt auraa
oliiviöjyä

Huuhtele salaatti ja kuivaa. Revi pienemmiksi paloiksi ja asettele tarjoiluvadille. Pese herkkusienet ja puolita ne. Kuori ja viipaloi sipuli. Kuori ja hienonna valkosipulin kynsi. Kuullota sipulia öljyssä paistinpannussa muutama min. Lisää valkosipuli sekä herkkusienet ja jatka paistamista muutama min. Lisää pannuun  suola, mustapippuri, timjami, balsamiko ja hunaja. Sekoittele hetki ja nosta pois levyltä. Nostele sieniseos salaattipedin päälle ja murustele aura salaattiin. Ripottele vielä oliiviöljyä koko komeuden pinnalle.
 

Pekoni-hunajamelonisalaatti aura-kastikkeella:
1 pussi jääsalaattia
1 pkt pekonia
1 pieni hunajameloni kuutioituna

Laita pekoniviipaleet uunivuokaan ja laita uuniin grillivastuksen alle. Kun pekonitovat rapeita nosta pois uunista ja laita talouspaperin päälle valumaan. Huuhtele ja kuivaa salaatti. Revi salaatti pienemmiksi paloiksi tarjoiluvatiin. Lisää melonikuutiot joukkoon. Taita pekoni paloiksi ja laita salaatin pinnalle. 

Aura-kastike:
1 prk ranskankermaa
70g auraa
1 pun.chili
suolaa
mustapippuria
1 rkl hunajaa

Laita ranskankerma kulhoon ja murustele aura joukkoon. Lisää loput ainekset ja sekoita. Anna makujen tasaantua jääkaapissa n. 15min.


Vuohenjuustosalaatti yrttiöljyllä:
paljon lehtisalaattia sekä rucolaa omasta maasta
1 kesäsipuli hienonnettuna
100g chevreä

Huuhtele ja kuivaa salaatit. Jaa lautasille ja lisää hienonnettu kesäsipuli joukkoon. Viipaloi vuohenjuusto ja lisää salaattien pinnalle.

Yrttiöljy:
kourallinen basilikaa
kourallinen lehtipersilijaa
suolaa
pippuria
1/3 pun.chili
pieni valkosipulin kynsi
1 rkl sitruunamehua
½-1dl oliiviöljyä

Laita kaikki ainekset kulhoon, laita oliiviöljyä ensin ½dl ja lisää tarvittaessa. Soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella. Ripottele salaatin pinnalle. Yrttiöljyä jäi yli myös seuraavan päivän salaatteihin.


Vuohenjuusto-aurinkokuivattutomaattisalaatti:
paljon salaattia omasta maasta esim. lehtisalaattia ja rucolaa
chevreä n.60g
10 aurinkokuivattua tomaattia
paahdettuja pinjansiemeniä

Huuhtele salaatit ja kuivaa. Laita salaatit tarjoiluvadille ja murustele chevre joukkoon. Viipaloi aurinkokuivatuttomaatit ja lisää salaattiin. Paahda pinjansiemeniä kuivalla pannulla haluamasi määrä ja lisää salaattiin.

Balsamico-kastike:
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl balsamicoa
2 tl hunajaa
suolaa
mustapippuria

Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään ja ripottele salaatin pinnalle.

maanantai 10. kesäkuuta 2013

Äiti vastaan pikaruokalat


Äiti on nyt vähän väsynyt, joten isi käy autoluukulla. Jep, meilläkin on näitä päiviä ja lasten mielestä saisi varmasti olla useamminkin ;D. Keskimmäinen lapsukaisista on erityisen ihastunut kananugetteihin ja pyytää niitä yhtenään. Olen myös nähnyt sen kuvan vaaleanpunaisesta töhnästä, mistä ne yleensä ilmeisesti valmistetaan... Joten tuotekehitystä on harrastettu keittiössä, jotta äidin nugetit olisivat parempia kuin pikaruokaloiden :). Edellinen erä kelpuutettiin, mutta eivät kuulemma olleet yhtä hyviä. Tällä kertaa äiti kuitenkin onnistui päihittämään pikaruokalat broilerin jauhelihan avulla, banaanimajoneesi taisi myös auttaa asiaa. Banaanimajoneesin sekä avokadodipin ohjeet ovat Henri Alenin käsialaa ja ne löysin ruoka.net:stä ja taaskaan en pysynyt ohjeissa :). Banaanimajoneesi oli todella hyvää, siis nuolen lautasen hyvää eli kannattaa kokeilla.

Äidin parhaat nugetit:
400g broilerin jauhelihaa
1 dl korppujauhoja
2 dl kanalientä (vettä+fondia)
1 tl currya
1 tl paprikajauhetta
1 muna
Leivitykseen:
vehnäjauhoja
suolaa
pippuria
2 munaa
korppujauhoja

Sekoita korppujauhoihin mausteet. Kaada kanaliemi joukkoon ja anna turvota. Lisää joukkoon jauheliha ja muna. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Laita vehnajauhoja lautaselle. Sekoita suola sekä pippuri joukkoon. Riko munat ja vatkaa haarukalla sekaisin toisella lautasella. Kolmanteen lautaseen laita korppujauhoja.

Ota reilu ruokalusikallinen jauhelihamassaa ja muotoile nugetiksi. Pyöritä ensin jauhoissa ja kopsauta liiat pois. Kasta sitten munaan ja viimeiseksi korppujauhoihin. Laita nugetit suureen hyvin öljyttyyn uunivuokaan tai peltiin. Paista 200c 15min, käännä nugetit ympäri ja jatka paistamista vielä 5-10min.


Banaanimajoneesi:
1 dl Hellmansin majoneesia
1 rkl turkkilaista jogurttia (alkuperäisessä ohjeessa ranskankermaa)
1 pieni kypsä banaani
2 tl curryä
tilkka sitruunan mehua


Paloittele banaani kulhoon ja lisää muut ainekset. Soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella. Anna maustua hetki jääkaapissa.

Avokadodippi:
2 avokadoa
1 rkl turkkilaista jogurttia tai ranskankermaa
1 pun shili siemenet poistettuna
kourallinen tuoretta korianteria hienonnetuna
½ sitruunan mehu
suolaa
pippuria

Puolita avokadot ja poista kivet. Poista avokadot kuorista lusikalla ja laita kulhoon. Lisää muut ainekset ja soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella. Anna makujen tasaantua hetki jääkaapissa.



sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Terveisiä Puutarhasta!



Pihalla on vierähtänyt koko viikonloppu kesästä nauttien. Tänään pienin suostui nukkumaan päiväunet rattaissa, joten onnistuin muutaman kuvankin ottamaan. Salaattiportaat ovat toimineet maniosti ja salaatit pysyneet turvassa lehtokotiloilta. Laakeripuu talvehti ihme kyllä hienosti sisällä.


Kasvihuoneessa rehottaa ja tomaattien sekä chilien raakileita  löytyy jo muutamia. Munakoisoihinkin on jo ilmestynyt nuppuja.
Kasvimaalla erilaiset kesäkurpitsat ja butternut kurpitsat kasvavat mainiosti, eivätkä ne ole kelvanneet lehtokotiloille.


 

Härkäpavut kukkivat jo kotiloiden tihutöistä huolimatta, joten sadosta on toivoa. Ferrari pavut sekä soijapavut pitäisi ehtiä jo tukemaan. Borlottipavut ovat vielä aika pieniä. Kaalit kasvavat kohisten kasvitunnelissa. Tosin taimien kasvatusvaiheessa purkit menivät sekaisin ja nyt jännitetään mitä niistä on tuolla kasvamassa. Vaihtoehdot ovat palmukaali, ruusukaali, parsakaali ja kukkakaali. Fenkolit ja purjot ovat kasvaneet myös mainiosti. Retiisit ja punajuuret ovat jo suht isoja, mutta porkkanat sekä maa-artisokka kokeilu ovat vielä vailla tulosta. Saa nähdä luovutanko kohta ja laitan uudet siemenet kasvamaan.


Ja ne tärkeimmät eli lasten omat kasvimaat voivat hyvin innokkaasta hoitamisesta huolimatta ;D. Hernesadosta on siis toivoa.

Lopuksi pihan kukkaloistoa olkaa hyvät ja aurinkoista kesää!






















lauantai 8. kesäkuuta 2013

Kesäkurpitsa-Vuohenjuustopiiras


Olen tykännyt paljon uudistuneesta Glorian Ruoka & Viini -lehdestä, uusia lehtiä on ollut nautinto lukea. GRV 4/2013 lehden kesäkurpitsa-vuohenjuusto piiras kuulosti niin herkulliselta, että sitä oli tehtävä. Voitte kuvitella, että piiras maistui taivaalliselta kun oli koko päivän raatanut raksalla. Onneksi energiaa löytyi vielä illalla yhden piirakan verran. Kun oma maa toivottavasti tuottaa kesäkurpitsasatoa tätä piirakkaa on tehtävä uudelleen. Kuten tavallista muokkasin hiukan ohjetta ;). Mielestäni pelkkään vehnäjauhoon tehdyt piiraspohjat ovat tylsän makuisia, joten melkein aina käytän spelttiä vehnäjauhojen kanssa. Speltti tuo mukavaa pähkinäistä makua piiraisiin.

Kesäkurpitsa-vuohenjuustopiiras
Pohja:
2dl vehnäjauhoja
1 dl täysjyvä spelttijauhoja
1/2 tl suolaa
125g kylmää voita
1 tl valkoviinietikkaa
2 rkl kylmää vettä
Täyte:
500g kesäkurpitsaa
2 tl suolaa
250g chevre-vuohenjuustoa
1 dl (ruoka)kermaa
1/2 tl mustapippuria myllystä
1-2rkl sitruunatimjamia TAI
tavallista timjamia ja ½ tl raastettua sitruunan kuorta
Pinnalle:
2 rkl hunajaa
2 rkl oliiviöljyä

Sekoita jauhot ja suola kulhossa. Lisää joukkoon kuutioitu kylmä voi ja nypi taikinaksi. Lisää vesi ja etikka. Tee taikinasta pallo ja kääri kelmuun. Anna levätä jääkaapissa n. 30min.

Pese ja kuivaa kesäkurpitsa. Poista kannat ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi pitkittäin esim. juustohöylällä. Levitä viipaleet leivinpaperin päälle ja ripottele suolaa päälle. Anna itkettyä 30min.

Voitele irtopohjavuoka, joka on 26cm halkaisijaltaan. Jos haluat siirtää piirakan pois vuoasta laita pohjalle leivinpaperia. Itse en laittanut ja piirakka ei olisi lämpimänä kestänyt siirtämistä. Kaulitse taikina pyöreäksi levyksi ja nosta kaulimen avulla vuokaan. Painele varoen vuoan pohjalle ja nosta myös muutama sentti reunoille.

Murustele vuohenjuusto kulhoon ja sekoita joukkoon kerma ja pippuri. Irrota timjamin lehdet ja sekoita joukkoon. Itse käytin timjamin lisäksi sitruunan kuorta kun sitruunatimjamia ei (vielä ;D ) omassa maassa kasva.  Levitä juustotäyte pohjalle ja tasoita. Pyyhi suola pois kesäkurpitsa viipaleilta ja lado limittäin vuokaan juustotäytteen pinnalle. Ripottele hunaja ja oliiviöljy pinnalle. Paista piirasta 200 asteessa noin 40-50min, pinnan tulee olla kullanruskea. Tajoile lämpimänä.

torstai 6. kesäkuuta 2013

Couscous grillatuilla kasviksilla


Tässä hieman erilainen couscous, mitä meillä syötiin grillatun lampaan kera. Hieman vaatii aikaa, mutta ainakin omasta mielestäni oli sen arvoista. Halloumi kuutiot olivat piste i:n päälle. Helle uuvuttanut eli suoraan asiaan.

Couscous grillatuilla kasviksilla:
6:lle
2dl couscousia
kasvis- tai kanalientä pakkauksen ohjeen mukaan (vettä+fondia)
1 sitruunan mehu
½-3/4 dl oliiviöljyä
kourallinn silolehtipersilijaa
1 keskikokoinen munakoiso
1 keskikokoinen kesäkurpitsa
1 iso punainen paprika
1 pkt halloumia

Leikkaa munakoiso ja kesäkurpitsa viipaleiksi pitkittäin. Itketä munakoiso suolalla n. 30min ja pyyhi suolat pois. Leikka paprika lohkoiksi. Sudi kasvikset öljyllä ja grillaa. Mausta suolalla ja pippurilla. Viipaloi halloumi ja sudi viipaleet öljyllä. Grillaa juustot molemmilta puolilta rapeiksi. Poista paprikasta kuori grillauksen jälkeen. Leikkaa grillatut kasvikset ja halloumi kuutioiksi.

Valmista couscous pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita joukkoon sitruunan mehu, öljy ja hienonnettu persilija. Sekoita hyvin. Lisää grillatut kasvikset ja halloum, sekoita ja tarjoile.


tiistai 4. kesäkuuta 2013

Mansikka-Valkosuklaa-Marenkikakku


Kesäkuun alkua juhlistettiin lapsien pyynnöstä mansikkakakulla. Marenkikakku on kuulemma kaikkein parasta, joten sitä oli tietenkin tehtävä. Suhtauduin skeptisesti ulkolaisiin mansikoihin, mutta tällä kertaa yllättivät positiivisesti ja maistuivat ihanan makeilta. Tämän kakun muokkasin (taas) Leila Lindholmin Pala kakkua -kirjasta suklaa pavlovan pohjalta. Ihanaa oli ja äiti oli kuulemma maailman paras äiti :D.

Mansikka-Valkosuklaa-Marenkikakku:
12 palaa
7 munan valkuaista
5 1/4 dl sokeria
1/2 sitruunan mehu

Sekoita sokeri, valkuaiset ja sitruunamehu puhtaassa sekä kuivassa teräskulhossa. Nosta kulho vesihauteeseen hiljalleen kiehuvan kattilan päälle ja vatkaa voimakkaasti. Vatkaa kunnes lämpötila on 65C ja sokerikiteet ovat sulaneet. Nosta kulho pois vesihauteesta ja jatka vatkaamista sähkövatkaimella niin kauan, että marenkiseos on jäähtynyt. Nostele lusikalle leivinpaperilla peitetylle pellille pyöreään muotoon. Muotoile lusikalla niin, että reunat ovat korkeammat ja keskeltä matalampi. Paista 130C n55min. Anna jäähtyä.

Päällyste:
2 dl kuohukermaa
3 dl turkkilaista jogurttia
150g valkosuklaata

1 l tuoreita mansikoita (olisi ehkä saanut olla hiukan enemmän)
1 luomusitruunan raastettu kuori

Sulata suklaa miedolla teholla mikrossa välillä sekoittaen. Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon jogurtti. Lisää seokseen valkosuklaa ja sekoita tasaiseksi. Kaada jäähtyneen kakun päälle ja tasoita. Huuhtele mansikat, poista kanta ja puolita. Ripottele kakun pinnalle ja viimeistele raastetulla sitruunan kuorella. Herkuttele heti ;D!

sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

Poroa ja Lakua grillissä


Laku ja porohan tunnetusti sopivat yhteen, mutta itse en ole tätä yhdistelmää maistanut tai tehnyt. Poroa syödään meillä usein, jotan tämä puute oli pikaisesti korjattava. Heräteostoksena olin sopivasti ostanut kaupareissulla urtekramin lakritsijuurijauhetta ja se sopi tähän kokeiluun kuin nakutettu. 

Itseäni kuitenkin arvelutti tämän kertainen kokeilu sen verran, että en raaskinut sisä- tai ulkofilettä tällä kertaa käyttää. Googlettamalla tuli vastaan nimittäin juuri sisä- tai ulkofilettä lakritsikastikkeen kera. Asia jäi hautumaan kunnes törmäsin Deliporon ylikypsää poron potkapihviä -reseptiin ja tiesin heti mitä tekisin: ylikypsää poron potkapihviä grillattuna lakritsiglazella. Lakritsiglaze ohjeen pohjana toimi Glorian ruoka&viini -lehden lakritsikastikkeen ohje, jonka löysin kokit ja potit -blogista.

Viikon terassin kunnostus urakka raksalla huipentui tähän herkulliseen ateriaan parhaassa seurassa eli oman perheen kera. Herkullista ruokaa oli mukava nauttia pestyllä, öljytyllä ja roinasta siivotulla terassilla. Ja poro ja laku todellakin sopivat hyvin yhteen!


Ylikypsää poron potkapihviä grillattuna lakritsiglazella:
1-3kpl poron potka pihviä per syöjä riippuen niiden koosta
1 porkkana
1 sipuli
2 laakerinlehteä
8 mustapippuria
8 katajanmarjaa
merisuolaa
vettä

Leikkaa potka pihviin viillot etteivät ne mene keittäessä rullalle. Laita lihat kattilaan, lisää kasvikset ja maustee. Lisää vettä niin, että juuri ja juuri peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi ja anna hautua miedolla lämmöllä 3h. Anna jäähtyä liemessä, jos yrität nostaa liian aikaisin potka pihvit eivät pysy kasassa. Itse keitin pihvit edellisenä päivänä ja jäähtyivät kunnolla yön yli jääkaapissa.

Lakritsiglaze:
2 salottisipulia silputtuna
öljyä paistamiseen
1 dl soijaa
2 rkl kuivaa sherryä
3/4 dl siirappia
2½ dl vettä
1 tl lakritsijuurijauhetta
lopuksi 3 rkl öljyä

Kuumenna öljy ja kuullota silputtuja salottisipuleita muutama minuutti. Lisää pannulle muut ainakset paitsi öljy. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua kasaan paksuksi siirappimaiseksi kastikkeeksi. Jos haluat voit siivilöidä sipulit pois ennen kuin kastike muuttuu siirappimaiseksi ja jatkaa sen jälkeen kasaan keittämistä.  Kun kastike on muuttunut paksuksi ja siirappimaiseksi ota pannu pois levyltä ja kaada kastike kulhoon. Anna jäähtyä. Sekoita joukkoon öljy.

Nosta potkakiekot grilliin ja sudi usein paistamisen aikana glazella. Paista pihveihin molemmille puolille rapea pinta.


Poron lisukkeena nautittiin grillattua polentaa ja punajuuri-vuohenjuusto nyytti. Tähän aikaan kun kotimaisia uusia perunoita ei vielä saa, ulkolaisia eikä vanhoja perunoita viitsi ostaa täytyy kokeilla muita lisukkeita. Polentaa ei ole tullut aikaissemmin grillattua, mutta taatusti tehdään toistekkin. Omat punajuuret on vielä onnettoman pieniä, joten vanhoilla mentii.

Grillattu polenta:
Valmista 4:lle hengelle polenta kasvisliemeen pakkauksen ohjeen mukaan. Kaada kylmällä vedellä huuhdottuun esim. leipävuokaan ja anna jäähtyä. Itse tein polentan edellisenä päivänä. Ennen grillausta leikkaa polenta viipaleiksi ja sudi öljyllä. Mausta suolla grillatessa. Grillaa viipaleisiin rapea pinta molemmille puolille.

Punajuuri-vuohenjuusto nyytti:
4 kpl isoja punajuuria
100g vuohenjuustoa
hunajaa
timjamia
balsamicoa
suolaa
mustapippuria
öljyä

Keitä punajuuret melkein kypsiksi, kuori ja viipaloi. Laita punajuuret folion päälle ja viipaloi joukkoon vuohenjuusto. Lisää oman maun mukaan loppuja aineksia. Kääri folio nyytti kiinni ja laita vielä toinen kerro foliota. Anna hautua grillissä miedolla lämmöllä n.20min.  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...