lauantai 24. heinäkuuta 2010

Feta-pinaatti piirakka

irtopohjavuoka

Pohja:
3dl hiivaleipäjauhoja
100g voita
3 rkl vettä
1 rkl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi puristettuna
suolaa

Täyte:
200g fetaa kuutioina
3 uutta sipulia silputtuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
300g pakaste pinaattia
2 rkl sitruunan mehua
1 dl hienonnettuja yrttejä (tilliä, persilijaa ja minttua)
mustapippuria

Muna-jogurttiseos:
3 kananmunaa kevyesti vatkattuna
1 dl maitoa
2 dl turkkilaista jogurttia
suolaa ja mustapippuria

Nypi pohjan aineet taikinaksi ja anna levätä jääkaapissa vähintään 30 min. Kaulitse taikina ja siirrä irtopohja vuokaan (myös reunoille). Esipaista pohjaa 10 min 225C.
Kuullota sipulit öljyssä ja lisää sulatettu pinaatti. Kuumenna hetki. Lisää yrtit, mausteet, mehu ja feta. Kaada piirakka vuokaan ja levitä tasaiseksi.
Vatkaa muna-jogurttiseos tasaiseksi ja kaada täytteen päälle. levitä tasaiseksi. Paista uunissa 200C 30 min.

Feta-jauheliha vuoka


700g jauhelihaa
3 uutta sipulia viipaleina
1 pun.paprika paloiteltuna
1 kesäkurpitsa viipaleina
5 tomaattia viipaleina
400g fetaa paksuina viipaleina
oliiviöljyä
oreganoa
paprikamaustetta
suolaa
pippuria



Ruskista jauheliha ja mausta pippurilla, suolalla, oreganolla ja paprikalla. Voitele uunivuoka oliiviöljyllä. Kaada jauheliha pohjalle ja levitä tasaiseksi. Lado kasviksia päälle ja laita aina välillä pippuria ja oreganoa väliin. Kaada reilusti (n. 1/2 dl) oliiviöljyä kasvisten päälle. Asettele feta siivut kasvisten päälle. Ripottele oreganoa pinnalle ja lisää myös oliiviöljyä. Paista uunissa keskitasolla  175C 44-60min.

keskiviikko 21. heinäkuuta 2010

Rahka-kaurasämpylät

250g rahkaa
2 dl vettä
1/2 dl leipäsiirappia
1 pussi kuivahiivaa
3 dl luomu kaurahiutaleita
2 dl luomu täysjyvävehnäjauhoja
4 dl luomu hiivaleipäjauhoja
suolaa
1/2 dl öljyä

Kuumenna vesi kuumaksi ja sekoita rahkaan. Seoksen pitäisi nyt olla 42 C. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää pikkuhiljaa nesteeseen. Lisää lopuksi öljy. Alusta taikina hyvin ja anna kohota vähintään 30 min. Jaa taikina 6 osaan ja pyöritä sämpylöiksi pellille. Anna kohota liinan alla 15min. Voitele vedellä ja ripottele pinnalle kaurahiutaleita. paista 225 15 min.

Kreikkalainen broileripata

Tämä on todella suuri annos isolle porukalle ja todella hyvää.

1,5 kg kariniemen broilerin koipipaloja
4 uutta sipulia viipaloituna
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
6 tomaattia soseutettuna
2 dl punaviiniä
suolaa ja pippuria


Pyyhi ylinmääräiset marinadit pois koipipaloista. Ruskista broilerin koipipalat öljyssä pannulla ja siirrä kattilaan. Lisää samaan pannuun sipuli ja valkosipulit. Kuullota hetki. Soseuta tomaatit yleiskoneessa ja lisää pannulle. Lisää myös viini ja mausteet. Anna kastikkeen kiehua muutama minuutti. kaada kastike broilerien päälle kattilaan ja anna hautua kannen alla 1-11/2h. Tarjoile vaikka riisin kanssa

Naperoiden lempi pastakastike

Tämä pastakastike uppoaa meidän naperoihin aina. Äiti alkaa jo olla aika kyllästynyt, joten variaatiota on tullut tehtyä "muutamia" :).

1 sipuli kuutioituna
300g hanajamarinoituja broilerinsuikaleita
2 dl ruokakermaa (15%)
1 rkl kanafondia
1 tl curryä
mustapippuria





Kuullota sipuli ja suikaleet öljyssä. Lisää ruokakerma ja mausteet. Anna hautua pastan keiton ajan.
Ja sitten ne variaatiot eli lisää joukkoon maissia, maissi-herne-paprikaa, herkkusieniä, tomaattimurskaa, paprikaa tai ananasta.

Feta-oliivi tahna

200g turkkilaista jogurttia
100g fetaa muruina
1/2 prk vihreitä oliivi renkaita
2 rkl sitruunamehua
2 rkl oliiviöljyä
mustapippuria
kuivattua oreganoa

Sekoita kaikki aineet keskenään ja anna maustua.

Jauheliha-munakoisokastike

700g jauhelihaa
1/2 dl öljyä
4 uutta sipulia
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
4 tomaattia kuutioituna
1 rkl sokeria
1 iso munakoiso kuutioituna (400-500g)
suolaa, pippuria, persilijasilppua
1 dl vettä

Kuumenna öljy. Ruskista jauheliha ja sipulit. Lisää
suola, pippuri ja yrtit. Anna hautua muutama min.
Lisää tomaatit, sekoita hetki. Lisää vesi ja sokeri.
Anna hautua n. 30 min.
Suolaa kuutioidut munakoisot ja laita kulhoon veteen.
Anna olla 15-30min. Huuhtele ja ruskista öljyssä eri pannussa. Lisää kastikkeen joukkoon ja kuumenna.

Kasvis"sotku"

öljyä
10 uutta raakaa perunaa
ohuina viipaleina
3 valkosipulinkynttä viipaloituna
3 uutta sipulia viipaloituna
kesäkurpitsa viipaloituna
1 paprika suikaleina
4 tomaattia kuutioituna
2 rkl sitruunan mehua
suolaa, mustapippuria
tuoretta oreganoa ja persilijaa
silputtuna




Laita wokin pohjalle 1 cm verran öljyä. Kuumenna öljy ja lisää valkosipulit. Kuullota hetki ja lisää perunat.
Paista kunnes alkavat saada väriä. Lisää sipulit ja paista muutama minuutti. Lisää kesäkurpitsa ja paprika.
Paista taas muutama min. Lisää lopuksi tomaatit ja mausteet. Anna hautua hetki. Tarjoile grillatun lihan ja
feta-oliivi tahnan kera.

Tomaattimunakas

öljyä
2 uutta sipulia viipaloituna
4 tomaattia viipaloituna
6 kananmunaa kevyesti vatkattuna
suolaa, pippuria ja sokeria

Laita pannuun öljyä niin, että pohja peittyy.
Kuullota sipuleita hetkija lisää tomaatit.
Ripottele mausteet tomaattien päälle.
Anna kiehua hiljalleen n. 30 min.
Kaada munat pannuun ja anna paistua n. 5 min.

perjantai 16. heinäkuuta 2010

Kreikkalaiset lihapullat

750g paistijauhelihaa
4 siivua vaaleaa vanhaa leipää
2 dl maitoa
1 muna kevyesti vatkattuna
3 uutta sipulia kuutioituna
2 valkosipulinkynttä murskattuna
1 rkl punaviinietikkaa
mustapippuria ja suolaa
tuoretta oreganoa, minttua ja lehtipersilijaa silputtuna

Liota leivät maitoon. Sekoita kaikki aineet keskenään.
Pyörittele lihapullat pellille ja paista uunissa 200 C 15-20 min.
Tarjoa uusien perunoidet ja tzatzikin kera.

Tzatziki:
250g turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia
1 pieni kurkku pienellä terällä raastettuna
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl punaviinietikkaa
1 valkosipulinkynsi murskattuna
hienonnettua minttua
mustapippuria ja suolaa

Valuta raastettu kurkku hyvin.
Sekoita kaikki aineet.
Anna maustua jääkaapissa ennen tarjoilua.

keskiviikko 14. heinäkuuta 2010

Grillatut kasvikset

1 munakoiso viipaleina ja itketettynä
1 kesäkurpitsa viipaleina
4 uutta sipulia halkaistuna ja
tummanvihreät varretpoistettuna
5 tomaattia halkaistuna kannan kohdalta
1 vihreä paprika 4 osaan jaettuna

Sivele kasvikset öljyssä ja grillaa keskilämmöllä
grillissä. Juuri ennen kuin kasvikset ovat valmiita
sivele alla oleva kastike pintaan.

1/2 dl oliiviöljyä
2 tl dijon sinappia
1 valkosipulinkynsi muskattuna
1 rkl juoksevaa hunajaa
mustapippuria myllystä
sormisuolaa

Tarjoile esim. grillatun lampaan sisäfileen ja halloum juuston kera.

sunnuntai 11. heinäkuuta 2010

Grillattu salaatti

1 munakoiso viipaleina ja itketettynä
1 pieni kesäkurpitsa viipaleina
4 uutta sipulia halkaistuna ja tummanvihreät varret poistettuna
6 tomaattia puolitettuna kannan kohdalta
6 herkkusientä puolitettuna

Sivele kasvikset öljyllä ja grillaa molemmilta puolilta.

Kastike:
1dl oliiviöljyä
5 rkl balsamicoa
2 rkl hunajaa
suolaa ja mustapippuria
1 valkosipulinkynsi murskattuna
tuoreita yrttejä reilu kourallinen silputtuna
(rosmariini,basilika, timjami, oregano ja persilija)
Sekoita kastikkeen aineet keskenään.
Lisää grillatut kasvikset.

200g fetajuustoa
Murustele feta joukkoon ja sekoita.
Tarjoile grillatun lihan kera.

Kanttarellikastike

3 uutta sipulia hienonnettuna
1/2 l kanttarelleja hieman pienittynä
2 rkl voita
1 rkl vehnäjauhoja
2,5 dl (15%) ruokakermaa
1 rkl hienonnettua tilliä
mustapippuria ja suolaa

Sulata voi pienessä kattilassa.
Lisää sipulit ja kuullota hetki.
Lisää kanttarellit sekoita ja lisää jauhot.
Sekoita hyvin ja lisää ruokakerma kokoajan sekoittaen.
Anna hautua kunnes kastike paksuuntuu.
Lisää mausteet, sekoita hyvin ja tarjoile uusien perunoiden kera.

Kasvis-pekoni nyytti

1 pkt pekonia kuutioituna
4 tomaattia lohkoina
4 uutta sipulia viipaloituna
1/2 kesäkurpita viipaloituna
6 tuoretta herkkusientä lohkoina
1 pun. paprika kuutioituna
kokonaisia valkosipulin kynsiä oman maun mukaan
3 rkl hienonnettua tilliä
oliiviöljyä
mustapippuria, chiliä, paprikaa

Sekoita kaikki aineet kulhossa keskenään.
Tee nyytti vähintään 2 kertaisesta foliosta.
Grillaa 30-40min miedolla lämmöllä grillissä.
Tarjoile grillatun lihankera.

Nyyttiin voi myös lisätä auraa, fetaa tai halloumjuustoa.

Naudan sisäfile

n. 1kg (kokonainen) naudan sisäfilettä
öljyä
suolaa ja mustapippuria

Hiero suolaa, pippuria ja hieman öljyä fileen pintaan.
Ruskista fileen pinta kauttaaltaan grillissä kovalla lämmöllä.
Siirrä filee 150 C uuniin ja ota pois kun sisälämpötila on 55.
Anna vetäytyä hetki (15min) ja leikkaa annospaloiksi.

sunnuntai 4. heinäkuuta 2010

PuistoBlues eväät

Marinoituja oliiveja, artisokkia, valkosipulinkynsiä ja fetajuustoa

2,5 dl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi murskattuna
1 tl chilirouhetta
1 ruukku basilikaa silputtuna
1/2 ruukkua oreganoa silputtuna
1/2 sitruunanmehu
mustapippuria myllystä
sormisuolaa

Sekoita kaikki marinadin aineet keskenään.

1 prk vihreitä kreikkalaisia oliiveja
1 prk tummia kalamata oliiveja
1 prk valkosipulinkynsiä
1 prk artisokkia
400g fetaa kuutioituna
Kaada kaikki säilykkeet siivilään ja valuta hetki.
Sekoita kaikki keskenään tai jaa eri purkkeihin.
Kaada marinadi päälle ja anna maustua seuraavaan päivään välillä sekoittaen.

Marinoidut broilerin palat
n. 500g mango-chili maustettuja broilerin paloja
1 dl öljyä
1 valkosipulinkynsi murskattuna
2 tl samba olek chilitahnaa
1/2 sitruunan mehu
1 rkl hunajaa
Sekoita marinadin aineet keskenään.
Laita broilerit ja marinadi pakastepussiin ja anna maustua yön yli.
Paista pannulla tai grillaa.

Vuohenjuusto tahna
150g Soignon vuohenmaitojuusto valkosipuli ja yrtit
200g ranskankermaa (18%)
1 prk (270g) aurinkokuivattuja tomaatteja kuutioituna
suolaa
mustapippuria myllystä
1 rkl tomaattien öljyä
Sekoita aineet keskenään ja anna maustua jääkaapissa.

Täytetyt patongit
2 esipaistettua patonkia paistettuna
2 kourallista rukolaa hyvin huuhdeltuna ja kuivattuna
150g ilmakuivattuakinkkua
vuohenjuusto tahnaa
Täytä patongit täytteillä ja nauti heti.

Perunasalaatti
1kg keitettyjä uusiaperunoita viipaloituna
400g ranskankermaa (10%)
3 maustekurkkua kuutioituna
2 isoa uutta sipulia kuutioituna
tuoretta tilliä silputtuna oman maun mukaan
iso purkki kapriksia valutettuna
2 valkosipulikynttä murskattuna
suolaa
mustapippuria
Sekoita kaikki aineet keskenään ja anna maustua seuraavaan päivään.

Sangria
1 pullo espanjalaista punaviiniä
1 litra olvin sitruunalimsaa
2 appelsiininmehu
1 sitruunanmehu
Laita viini ja limsa jääkaapiin jäähtymään yön yli.
Sekoita kaikki aineet keskenään.
Koristele sitruuna ja appelsiini viipaleilla.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...