keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Kevätjuhlat lähestyvät: lahjaidea!


Tänään on esikoisen kerhon kevätjuhlat ja paketillinen nenäliinoja on jo pakattu laukkuun kameran kera. Halusimme muistaa ohjaajia pienillä lahjoilla. Istutin basilikantaimet saviruukkuihin ja kerholainen askarteli itse kortit. Kortin täytyy olla aika iso vielä tässä vaiheessa, jotta nimi itse kirjoitettuna mahtuu kortin sisään :).

Itse olen opettajan lapsi, kevätjuhlien ja joulujuhlien jälkeen koti aina täyttyi lahjoista. Välillä oli ihmettelemistä mitä niille tehdään. Olen siis itse suosinut niin sanottuja häviäviä lahjoja. Toivottavasti näistä on iloa kesällä ja syksyn tullen voi laittaa pois.

Isoäitini oli opettaja ja muistan hänen kertoneen, että hänen aikanaan opettajille annetut lahjat saattoivat olla todella arvokkaitakin kuten lamppuja ja huonekaluja. Taisi olla jopa pientä kilpailua kuka antaa kalleimman lahjan. Onneksi nykyään pääse hiukan huokeammalla :).

Mökkiläisen helppo perunasalaatti


Mökillä ainakin minä haluan nauttia täysillä merestä enkä viettää turhan paljon aikaa keittiössä. Niimpä keitin kerralla paljon perunoita. Ne jotka jäivät yli pääsivät jäähdyttyään perunasalaattiin. Tiskauksen määräkin minimoitiin ja perunasalaatti valmistettiin keitinkattilaan ;). Tarkkoja määriä ei kyllä tähän jämäsalaattiin ole.



keitettyjä uusia perunoita
1/2 sitruunan mehu
oliiviöljyä
suolaa, pippuria
1-2 valkosipulinkynttä
kevätsipulia
aurinkokuivattuja tomaatteja (halutessasi myös öljyä voi lisätä salaattiin)
kalamata oliiveja
tuoretta basilikaa

Viipaloi perunat kattilaan/kulhoon. Lisää sitruunanmehu ja sopivasti öljyä. Lisää mausteet. Pilko kevätsipulit ja aurinkokuivatut tomaatit, sekoita joukkoon. Valuta oliivit ja lisää salaattiin. Anna maustua seuraavaan päivään. Lisää tuoretta basilikaa juuri ennen tarjoilua.

maanantai 28. toukokuuta 2012

Green Eggs and Ham eli herkkullinen aamiainen mökillä


Mökkiaamiaista nautittiin näissä maisemissa. Herkullinen nimipäivä aamiainen valmistui kätevästi muffinipellillä uunissa. Alkuperiäinen ohje on amerikkalaisen keittiöjumalattaren Rachel Ray:n käsialaa, ohje löytyy täältä. Reseptin unohdin pakata mukaan, joten valmistus sujui mututuntumalla.


Green Eggs and Ham (4:lle)
8 viipaletta ilmakuivattua kinkkua
4 munaa
1 pussi pakastepinattia sulatettuna
1 banaanishalottisipuli
muskottipähkinää, suolaa ja mustapippuria 
n. 1dl ruokakermaa
voita ja öljyä paistamiseen

Voitele muffinipelti voilla. Kuutioi ja kuullota shalottisipuli. Lisää pinatti ja mausteet. Paista hetki. Lisää kerma ja anna hautua hetki. Vuoraa muffinipellistä kolot ilmakuivatulla kinkulla, aina kaksi viipaletta per kolo. Laita ruokalusikallinen pinaattitäytettä kinkun päälle. Riko kananmuna päälle. Paista 225C n.10 min.


En viitsinyt pistää muffinipeltiä osittain tyhjänä uuniin, joten pakkasin mukaan paketin voitaikinalevyjä. Ja täytteeksi laitettiin mitä kaapista sattui löytymään ja herkullista oli.

Voitaikinapaistokset: (8 kpl)
Pakastevoitaikinaa sulatettuna
Edellisen ohjeen pinaattitäytteen loput
chevreä
aurinkokuivattuja tomaatteja

Täytä loput pellin "kolot" voitaikinalla. Laita loput pinaattitäytteestä 4 voitaikinan päälle ja lisää jokaisen pinnalle siivu chevreä. Loppuihin 4 laita pohjalle kaksi aurinkokuivattuatomaattia ja viipale chevreä pinnalle. Päälle voi laittaa lorauksen hunajaa. Paista 225 n.10min.

torstai 24. toukokuuta 2012

Makumatka mummolaan



Ei kuitenkaan omaan mummolaan vaan ilmeisesti Hans Välimäen mummolaan. Hankin jo jonkin aikaa sitten Hans Välimäen keittokirjan Mummola. Ihastuttava kokoelma vanhoja hyviä ohjeitä. Meidän makumatkaan kuului mureke keitettyjen perunoiden ja munakastikkeen kera. Lisäkkeenä oli isoäidin tillikurkkuja. Tavattoman herkullista, mutta myös raskasta. Ruokaperräiset olisivat olleet tarpeen ;).

Lihamureke:
500g jauhelihaa
1 dl korppujauhoja
2 dl kermaa
2 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 rkl raastettua sipulia
1 kananmuna
voita uunivuoan voitelemiseen
pekoniviipaleita

Pane korppujauhot turpoamaan kermaa. Lisää suola ja sekoita hyvin. Lisää muut mausteet ja kananmuna. Sekoita taikina tasaiseksi.
Pane taikina voideltuun uunivuokaan ja peitä mureke pekoniviipaleilla. Paista mureketta uunissa 200C noin 50min.

Munakastike:
4 rkl voita
4 rkl vehnäjauhoja
8dl maitoa
5 kovaksi keitettyä munaa
1 dl hienonnettua tuoretta tilliä
1 tl suolaa
ripaus mustapippuria

Kuumenna rasva kattilassa ja sekoita joukkoon jauhot. Kaada puolet maidosta joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää loput maidot. Keitä kastiketta viitisen minuuttia miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen.
Paloittele munat kastikkeeseen. Mausta se hienonnetulla tillillä, suolalla ja pippurilla.

Isoäidin tillikurkut:
1 kurkku
tilliä
ripaus suolaa

Mausteliemi:
1 dl hienoa sokeria
1 dl etikkaa
1 1/2 dl vettä

Mittaa kattilaan sokeri, etikka ja vesi. Sekoita kunnes sokeri liukenee. Kuori kurkku (itse jätin tämän väliin) ja leikkaa se hyvin ohuiksi viipaleiksi. Vaihtelun vuoksi kokeilin leikata kurkut viipaleiksi pitkittäin. Hyvin toimi niinkin. Mausta viipaleet hienonnetulla tillillä ja ripauksella suolaa. Kaada sopiva määrä maustelientä viipaleiden päälle.

tiistai 22. toukokuuta 2012

Tähänastisen elämäni paras grillikylki!


Ja tämän julistuksen jälkeen toivon, etten tuota kenellekkään pettymystä... Possu ei kuulu mieli raaka-aineesiini. Jos totta puhutaan taidan vältellä kohtaamista aika usein. Yleensä vaaditaan myös tuore inkivääri, että suostun possua syömään. Suoraan sanottuna joku siinä maussa vaan tökkii ja inkivääri jotenkin kummasti muuttaa asian. Nyt puhun tietysti marketeista saatavasta possunlihasta. Kunnon luomu ja viljaporsaan liha on sitten taas ihan eri asia.

Viikonloppuna avasimme siis grillauskauden kunnolla, kuten jo aikaisemmin mainitsin. Grillaus suoritettiin retkiolosuhteissa talomme rakennustyömaalla. Ruoat valmistelin kotona valmiiksi grillausta lukuunottamatta.


Grillikylki keitettiin ennen marinointia täältä peräisin olevalla Hans Välimäen ohjeella.

1,5-2 kg possun kylkeä
vettä
2 porkkanaa
2 sipulia
4 valkosipulin kynttä
1 punasipuli
(pala selleriä)
suolaa ja pippuria
tuoretta timjamia (itse käytin tuoreen puutteessa kuivattua)


Hiero lihan pintaan suolaa, pippuria ja timjamia. Anna marinoitua pari tuntia jääkaapissa. Kiehauta reilussa kattilassa vesi ja lisää pilkotut vihannekset. Keitä lihaa miedolla lämmöllä 3-4 tuntia. Suluissa ainekset joita ei meidän kaapeista tähän löytynyt.

Alkuperäisessä ohjeessa suositellaan myös kyljen jäähdyttämistä keitinliemessä. Minä nostin suoraan marinadiin jäähtymään. Ohjeessa vinkataan myös savustamaan kylki kevyesti savustuspussissa ennen grillausta. Tämä jäi nyt väliin, mutta pakko joskus ajan kanssa kokeilla.

Marinadin kehittelin mielessäni jo tovi sitten ja kokeilinkin sitä jo broileriin. Ja toimi aivan loistavasti!

Marinadi grillikyljelle:
1 dl soijaa
1 dl sherryviinietikkaa
1 dl rypsiöljyä
4 rkl fariinisokeria
1-2 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
2 valkosipulinkynsi hienonnettuna

Marinoi muutama tunti niin, että liha ehtii jäähtyä.

Grillaa molemmilta puolilta kunnes pinta on rapea. Sivele grillauksen aikana marinadilla





Grillikyljen kanssa syötiin kotona tehtyjä uuniperunoita ja chili-aura ja feta tahnoja. Uuniperunat olisi hyvin pystynyt tarvittaessa lämmittämään grillissä, mutta olivat vielä mukavan lämpimiä. Tahnat tuli tehtyä kaappien jämistä, herkullista kuitenkin.

Chili-aura tahna:
1 prk kermaviiliä
3 tl sambal oelek
1 rkl hunajaa
n70g auraa murustettuna
mustapippuria myllystä
(suolaa)

Sekoita ainekset ja anna maustua jääkaapissa ennen tarjoilua.


Feta tahna:
1 prk bulgarian jogurttia 
50g fetaa murustettuna
kuivattua minttua
mustapippuria myllystä
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 tl viinietikkaa tai sitruunanmehua
1 rkl hunajaa
(suolaa)

Sekoita kaikki ainekset sekaisin ja anna maustua jääkaapissa ennen tarjoilua.

Onnellisen raksamiehen annos pinkillä lautasella :).

sunnuntai 20. toukokuuta 2012

Grillikausi on nyt virallisesti avattu!



Grillikausi on nyt vihdoin ja viimein avattu (kunnolla, makkaroita ei lasketa :)). Toki hieman hankalasti eli grillaus suoritettiin raksan terassilla. Hemmottelimme perheemme remppamiestä tänä viikonloppuna paikan päällä tehdyllä ruoalla. Valmistelin ruoat kotona ja raksalla vain grillattiin.

Grilliin päätyi tällä kertaa karitsan parikyljyksiä, fenkolia ja uusia perunoita. Raksaruoaksi ei oikein olisi riittänyt kyljykset ja fenkoli vaan piti käyttää luovuutta, että keksin miten saada lämpimiä perunoita kun grillissä ei ole sivukeitintä.


Karitsan kyljykset:
n. 2kpl parikyljyksiä per syöjä
Marinadi:
1 dl oliiviöljyä
1 luomu sitruunan mehu ja kuori raastettuna
4 oksaa rosmariinia hienonnettuna
1 valkosipuli hienonnettuna
suolaa, mustapippuria

Sekoita marinadin ainekset ja anna marinoitua muutama tunti tai yön yli. Pyyhi ylinmääräinen marinadi pois kyljyksistä. Grillaa haluamaasi kypsyyteen. Yllättävän kauan saa grillata ettei liha ole raakaa luun vierestä.

Grillatut Fenkolit (alkuperäinen ohje):
1 fenkoli per syöjä
2 oksaa rosmariinia
1 valkosipulinkynsi
1 rkl omenaviinietikkaa
1 rkl hunajaa
3/4 dl oliiviöljyä
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria myllystä

Halkaise fenkolit ja keitä melkein kypsiksi n.10-15min. Sekoita marinadin ainekset ja lisää fenkolit. Anna marinoitua muutama tunti. Kaappien puutteiden takia alkuperäisen ohjeen lehtipersilija vaihtui rosmariiniin ja valkoviinietikka omenaviinietikkaan. Taivaallista oli joka tapauksessa. Valuta marinadia hetki pois. Nosta puolikkaat grilliin. Grillaa molemmilta puolilta yhteensä noin 3min. 


Grillatut uudet perunat:
Keitä uusia perunoita haluttu määrä. Anna jäähtyä. Tähän voi hyvin käyttää edellisen päivän tähde perunoita. Jos perunat ovat pieniä ne voi laittaa vartaaseen grillauksen helpottamiseksi. Sivele perunat öljyllä ja grillaa grillissä molemmilta puolilta. Minä nostin perunat vielä grillin ylätasolle lämpimään siksi aikaa kun grillasin muut.

Taivaallista oli fenkoli yllätti todella positiivisesti. Ja karitsan liha oli niiiiin hyvää. Ja lihat ovat meille tulleet täältä.

lauantai 19. toukokuuta 2012

Genovalainen focaccia


Välillä on hyvä haastaa omat vanhat tutut suosikkireseptit ja välillä saattaa käydä niin kuin tällä kertaa, että suosikin paikkalla kävi vaihdos. Lainasin kirjastosta Risotto ja panna cotta, Piemonten parhaat maut -keittokirjan. Kirjan takaa löytyy Flavio Giacoletto, Markku Hapio ja Roni Lehti. Ihastuin kirjaan, mutta se on julkaistu 2010 saa siis nähdä löytyykö kirjaa vielä jostain.

Ensimmäisenä kirjasta pääsi kokeiluun siis focaccia. Olen ainoastaan kokeillut Jamien focaccia ohjetta ja pitäytynyt siinä koska leipä on ollut hyvää ja onnistunut aina. Mutta tämän kokeilun jälkeen taidan tehdä aina tällä ohjeella sillä oli niin paljon parempaa.

1 pellillinen leipää
1/2 l vettä
50 g hiivaa
1 kg vehnäjauhoja
1 tl sokeria
1 tl suolaa
pinnalle:
 1 dl vettä ja 1 dl oliiviöljyä
sormisuolaa ja rosmariinin lehtiä
3 rkl oliiviöljyä pinnalle uunista oton jälkeen

Sekoita haalea vesi ja hiiva. Lisää jauho, sokeri ja suola. Vaivaa taikinaa 15min. Valmiin taikinan pitää olla pehmeää ja kimmoisaa. Lisää vettä, jos taikina tuntuu kuivalta.

Itse vaivasin taikinan käsin ja sen kyllä tunsi tänään käsivarsissa. Hyvää hyötyliikuntaa siis :).

Anna kohota 40 min tai kunnes taikina on noussut kaksinkertaiseksi. Laita uuni lämpiämään 200-asteiseksi.

Levitä uunilellille leivinpaperi. Kaada taikina pellille ja levittele se sormilla painelemalla.

Sekoita sauvasekoittimella desilitra oliiviöljyä ja desilitra vettä. Tässä vaiheessa ajattelin, että mitäköhän tästäkin tulee, mutta kyllä ne sekaisin sai. Seuraavaksi ohjeessa käskettiin sivellä seos focaccian pinnalle, siis ne kaikki 2dl nestettä. Jos olisin siveltimellä yrittänyt saada kaiken pintaan sivelisin leipää varmaan vieläkin. Päätin siis ronskisti kaataa kaiken leivän päälle. Usko kyllä alkoi loppua kun leipä lainehti.

Painelin äkkiä sormilla kuoppia leivän pintaan ja sinnehän se neste upposi. Ripottele pinnalle sormisuolaa ja rosmariinia. Itse laitoin 3 oksallista rosmariinin lehtiä, mutta olisi ehkä saanut olla hiukan enemmän.

Paista uunissa noin 30min.

Ota leipä uunista ja silele leivän pinnalle oliiviöljyä. Tarjoa lämpimänä tai kylmänä.


perjantai 18. toukokuuta 2012

Puutarha raksan keskellä


Meidän raksaprojektihan on siis vanhan kunnostusta, joten siitä syystä puutarha on jo olemassa, mutta tietysti hiukan kärsinyt. Mies on kyllä ihailtavasti ottanut vaimonsa harrastuksen huomioon ja yrittänyt varoa mahdollisuuksien mukaan istutuksia.

Viime kesänä puutarha oli oman onnensa nojassa eikä siellä siis tapahtunut yhtään mitään. Kukat näyttivät tykkäävän tästä välivuodesta, ihme kyllä. Nimittäin tänä keväänä olemme nauttineet ainakin sipulikasvien kukkaloistosta.


Hyötypuutarha rajoittui myös minimalismin puolle viime kesänä eli pari hassua yrttiä kasvoi remppaevakko kämpän parvekkeella. Nyt sitten alkoi hyötypuutarha kuume nousta ja raksa tarvikkeita haettaessa mukaan tarttui paljon muutakin. Esikasvatus ei nykyisissä tiloissa ollut mahdollista, mutta onneksi nykyään taimia saa hyvin.

Tarkoitus oli tehdä helppo hoitoinen kasvimaa vanhoihin lavoihin. Nyt oli tullut kekkilältä uutuus tuote (tai minä vasta löysin) eli olkikate ja toivon, että se takaa vähätöisen kasvimaan. Voi tietysti olla toiveajattelua, mutta ainakin sitten lannotetta kasvimaahan. Päivitystä viljelyn onnistumisesta yritän muistaa laittaa kesän kuluessa.


Pienille lavoille istutettiin 3 erilaista kesäkurpitsaa: tavallista vihreää, keltaista ja zuccinia. Lisäksi kokeiluun pääsi japaninsinappia eli Mizunaa, pippuribasilika, perinteistä tilliä ja avomaakurkkua. Lavan reunaan lasten kanssa laitettiin vielä sokerihernettä.



Toiseen lavaan, jossa valmiiksi kasvoi jo oreganoa ja minttua laitettiin ruohosipulia, kirveliä, sitruunaajuruohoa, timjamia ja salviaa. Salaatit olen yleensä viljllyt parvekelaatikoissa koska kasvimaalla ne joutuvat etanoiden suuhun ja vaikka mitä on tullut kokeiltua, eikä ole auttanut.


Isommat lapset kinusivat kaupasta lasten siemenpussit eli kasvilavoille laitettiin vielä retiisiä ja kurpitsaa. Kyllä muuten mainosväki osaa hommansa jos kaksi lasta nappaa siemenpussiviidakosta juuri lapsille tarkoitetut pussit :).


Ja tänään sitten tarttui jotain mukaan kukkapenkin piristykseksi, mutta siitä lisää myöhemmin.

keskiviikko 16. toukokuuta 2012

Paahdetut uudet perunat


Näistä aineksista ei voi tulla kuin hyvää. Uusien perunoiden ohi kulkeminen kaupassa ei aina onnistu vaikka eivät todellakaan mitään lähiruokaa ole. Eivätkä ole lähelläkään kotimaisia maun suhteen. Joten päätin kokeilla uunissa paahtamista, jos lopputulos olisi parempi kuin pelkkä keittäminen. Ja kyllä muuten kelpasi hyvin koko perheelle!


1 kg uusia perunoita
1 luomusitruunan kuori
1/2 sitruunan mehu
2 oksaa rosmariinia
1-2 valkosipulinkynttä
sormisuolaa
mustapippuria myllystä
3 rkl voita kuutioituna
oliiviöljyä

Esikeitä perunoita koosta riippuen, pieniä 4-5min ja isoja 8-10min. Laita perunat uunivuokaan. Rasta sitruunan kuori, hienonna valkosipuli ja rosmariini. Sekoita mausteet hyvin ja ripottele perunoille. Lisää voi nokareet ja valuta oliiviöljyä reilusti päälle. Paahda 225C 20-30min riippuen siitä miten rapeita perunoita haluat. Lisää kypsentämisen loppuvaiheessa sitruunamehu uunivuokaan ja laita hetkeksi vielä uuniin. Nauti esim. grilliruoan kera.

maanantai 14. toukokuuta 2012

Kuinka sorsien kanssa sitten kävikään..


eli kuten aikaisemmin arvuuttelin niin sulamassahan oli heinäsorsia ja tavi (jos nyt muistan oikein...). Olen jättänyt aikaisemmin miehen saaliit hänelle itselleen valmistettavaksi. Mutta nyt raksa kiireiden keskellä alkoi olla viimeinen hetki valmistaa sorsat pakkasesta. Kai kynnys valmistaa toisen saalista on ollut korkea kun ei nyt viitsisi ensimmäisen sorsa kokkailu yrityksen jälkeen sanoa hups oho ja sori. Ja odottaa elokuuta ja toivoa, että saalista tulisi taas :).
Pientä epäilyä oli havaittavissa kun esittelin miehelle valitsemani reseptin, mutta ei nyt täystyrmäystä kuitenkaan. Omasta mielestäni jos ohjeessa on pekonia, punaviiniä ja timjamia se ei voi olla kuin hyvää. Ja onneksi näin myös oli. Riistan maku ei ollut hukkunut mausteisiin eikä sorsa ollut liian kuivaa. Resepti oli helppo toteuttaa, mutta paistoaika oli ainakin näille sorsille liian lyhyt, joten sitä olen muuttanut tässä ohjeessa.
Vielä pakkasessa odottaisi muutama jänis, jos hetken kuitenkin vielä keräisi rohkeutta ja etsisi sitä "oikeaa" reseptiä.

Pekoniin käärittyä sorsaa

2 sorsaa (yht. n.1,5 kg)
suolaa
tuoretta timjamia
2 sipulia

1 pkt pekonia
punaviiniä
1-2 rkl maizenaa suurustamiseen

Kuivaa sorsa hyvin sisä- ja ulkopuolelta. Hiero sisälle suolaa ja tuoretta timjamia.
Täytä lohkotuilla sipuleilla. Laita sorsa uunivuokaan ja peitä pekoniviipaleilla.
Lorauta vuoan pohjalle punaviiniä.
Paista 225 C uunissa 15 minuuttia, laske sitten lämpö 150 asteeseen ja jatka paistamista  45 minuuttia. Sivele sorsia paiston aikana paistoliemellä.





sunnuntai 13. toukokuuta 2012

lauantai 12. toukokuuta 2012

Lämmittävä lammaspata


Säiden toivottavasti vain tilapäisesti viilennyttyä lammaspata lämmitti mukavasti. Padassa käytin Veräjäahontilalta tilaamaamme karitsan luullisia patapaloja. Aivan mahtava tuoksu leijaili keittiössä! Ohje on alunperin täältä.

1 kokonainen valkosipuli
1 rkl oliiviöljyä
2 tl savupaprikajauhetta
800 g lampaan lapaa tai luisia patapaloja
20 g voita
2 säilykepurkkia kokonaisia tomaatteja
2 rkl tomaattipyreetä
2 tl kuivattua oreganoa
2 tl kuivattua minttua
merisuolaa
2 luomu sitruunan mehu ja raastettu kuori
vettä
lisäksi kuorittuja tai uusia perunoita viipaloituna


Leikkaa valkosipulista hattu pois. Pirskottele sen pinta oliiviöljyllä ja ripottele päälle savupaprikajauhetta. Kääri valkosipuli folioon ja paahda sitä uunissa 225 asteessa noin 30-45 min. Ruskista lihapalat voissa padassa. Kun valkosipulit ovat pehmenneet aivan pehmeiksi ja saaneet väriä, pullauta jokainen kynsi ulos kuorestaan pieneen astiaan. Tee tomaattipyreestä, valkosipulinkynsistä, oreganosta, mintusta, suolasta ja raastetusta sitruunankuoresta tahna haarukalla tai huhmareessa. Lisää pataan maustetahna ja tomaattisäilykkeet. Lisää vähän nestettä, että lihat peittyvät. Nosta kansi päälle. Anna muhia uunissa 180C pari tuntia. Lisää reilu puolituntia ennen valmistumista perunat pataan. Ne kypsyvät siellä samalla. Lisää pataan lopuksi 2 sitruunasta puristettua mehua. Liemen voit tarvittaessa suurustaa esim. maizena-vesi seoksella.

Itselleni asettama ruoanlaittohaaste on sulamassa. Hieman on suorituspaineita, arvaako kukaan mistä on kyse? Siitä lisää toisella kertaa.




perjantai 11. toukokuuta 2012

Hesari hemmotteli tänään lukijoitaan


Iloinen yllätys löytyi tänään hesarin välistä, alkuperäinen Jaffa -juliste! Kyseessähän on siis Erik Bruunin 1959 suunnittelema "Pullot". Käynnissä on ollut ilmeisesti jonkin sortin äänestys (itseltä mennyt ihan ohi) ja Pullot on sen voittanut.

Meillä lähti juliste "varmaan" talteen eli toittavasti juliste on hengissä kun raksa on valmis ja kehyksissä :). Tämän kaveriksi sopisi kyllä kuin nenä päähän Vallilan Aurinko tai Jaffa kankaat!


Jaffa (kuva Kodin1)           Aurinko (kuva Kodin1)

Vallila, Jaffa-kangas, leveys 150 cm, hinta/m.Vallila, Aurinko-kangas, leveys 150 cm, hinta/m.

torstai 10. toukokuuta 2012

Uusi mielenkiintoinen lehti


Sain eilen käsiini uuden lehden Mondon Ruoka&Matka -lehden ja sitä voi syyttää yöunien vähyydestä. Enkä edes päässyt vielä loppuun asti, on nimittäin pitkästä aikaa lehti, josta kaikki jutut on halunnut lukea tarkkaan.

Mondoa olen lukenut jo pitkään ja aina pitänyt lehdestä, tosin näin pikkulapsiperheessä suurin osa eksoottisista matkakohteista jää vain haaveeksi :). Ruoka&matka -lehti on kirjoitettu samaan tyyliin ja se toimii tavattoman hyvin. Ei muuten ole maksettu mainos, vaan ajattelin levittää sanaa uudestä mielenkiintoisesta lehdestä!

Erityisen ilahtunut olin s.38 olevasta Risotto vastaan risotto jutusta, jossa Kirsi Piha ja Marko Kulmala kamppailevat parhaan risoton tekijän tittelistä. Kirsi Pihan Maa-artisokkarisottoa on pakko joskus kokeilla.


tiistai 8. toukokuuta 2012

Inkivääribroileria


Grillikausi pitäisi avata ja tämän marinadin mietin valmiiksi broilerille tai possulle. Idea vaikuttikin niin herkulliselta, että sitä piti heti päästä kokeilemaan vaikka ilman grilliä. Parilapannu toimi siis tänään grillin korvaajana, mutta täytyy ehdottomasti kokeilla tätä tajuttoman herkullista marinadia myös oikeasti grillatessa.

Inkiväärimarinadi:
3 rkl soijaa
3 rkl sherryviinietikkaa
3 rkl rypsiöljyä
2 rkl fariinisokeria
2 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna

Sekoita aineet hyvin yhteen, niin että sokeri sulaa joukkoon. Marinoi broilerin tai possun pihvejä muutama tunti ja paista tai grillaa. En tiedä tuleeko liian vahva maku jos marinoi yön yli, ainahan sitä voi kokeilla.

maanantai 7. toukokuuta 2012

Poron routapaisti versio 2


Viikonloppuna raksalle avuksi saapuneille talkoolaisille tarjoiltiin Poron routapaistia. Paisti oli kätevästi jääkaapissa valmiina odottamassa ruokataukoa. Kuvaa en siinä tohinassa ehtinyt ottaa, joten kuva on Poron routapaisti versio 1:stä. En nyt kyllä osaa sanoa kumpi on parempaa. Taitaa olla tasapeli ja molemmat taivaallisen hyviä. Poro on hämmästyttävän vähärasvaista, liemen pinnalla oli aamulla korkeintaan 1tl rasvaa. Jäisenä paistettava vähärasvainen paisti pysyy mehukkaana eikä kuivu liikaa.

n. 2-2,5kg (luullinen) Poron paisti
Liemi
3 l vettä
6 rkl merisuolaa
3 rkl väkiviinaetikkaa
2 rkl siirappia
1 rkl katajanmarjoja
1 rkl maustepippureita
1 rkl mustapippureita
4 kpl laakerinlehteä
3 oksaa tuoretta rosmariinia hienonnettuna
4 valkosipulinkynttä viipaloituna

Nosta jäinen paisti ritilän päälle ja nosta uuniin (laita astia alle). Paista 100C kunnes sisälämpötila on n.62C, noin 7h. Paistimittarin kannattaa laittaa kun paisti on sulanut tarpeeksi.

Laita kaikki liemen ainekset kattilaan ja kiehauta. Upota paisti heti uunista kuumaan liemeen. Laita kansi päälle ja nosta yöksi jääkaappiin. Voi marinoida periaatteessa kaksikin vuorokautta.
Itse käytin 5l kattilaa ja hiukan lientä tulvahti liedelle eli jos löytyy vielä isompaa kattilaa kannattaa käyttää.
Nosta paisti huoneenlämpöön liemestä 30min ennen tarjoilua. Leikka ohuiksi viipaleiksi.

sunnuntai 6. toukokuuta 2012

Marianne Pavlova-kakku



Hieman tuunattu herkullinen Pavlova. Lasten takia hedelminä oli hiukan tylsästi banaania esim. päärynä olisi varmasti sopinut erinomaisesti kakkuun.

Kakkupohja:
6kpl munan valkuaista
3 dl erikoishienoa sokeria
2 tl väkiviinaetikkaa tai sitruunanmehua
1 tl vaniljasokeria
2 tl maizenaa
3/4 dl mariannecrushia

Täyte:
2 dl kuohukermaa
1 tl vaniljasokeria
1 dl mariannecrushia
3 isoa banaania
100g tummaa suklaata sulatettuna


Erottele keltuaiset valkuaisista. Valuta valkuaiset puhtaaseen ja kuivaan kulhoon.

Sekoita vaniljasokeri, maissijauho ja desilitra sokeria.

Kuumenna uuni 150 asteeseen. Peitä uunipelti leivinpaperilla ja piirrä paperille ympyrä, jonka halkaisija on noin 24 cm.

Vaahdota valkuaisia ja lisää sokeri vähitellen samalla vatkaten.

Lisää sokeriin sekoitetut maissijauhot siivilän läpi seuloen ja varovasti sekoitelleen nuolijalla .Lisää viimeiseksi etikka tai sitruunamehu ja mariannecrush.

Lusikoi valkuaisvaahto leivinpaperille piirretyn ympyrän sisään. Jätä reunat korkeammiksi kuin marenkilevyn keskiosa. Paista 125-asteisessa uunissa 1½ tuntia. Anna marenkilevyn jäähtyä ritilällä. Pohjan voi tehdä valmiiksi edellisenä päivänä.

Täytä kakku juuri ennen tarjoilua. Vaahdota kerma ja vaniljasokeri, lisää joukkoon mariannecrush. Levitä kermavaahto kakkupohjalle. Viipaloi banaanit ja lisää kakun pinnalle. Sulata suklaa mikrossa välillä sekoittaen. Valuta suklaa raidoiksi kakun pinnalle lusikalla tai nuolijalla.




















































































































perjantai 4. toukokuuta 2012

Manchego-parsapiirakka


Parsakausi jatkuu vielä hetken aikaan, joten ehditte nauttimaan tätä herkkua. Taivaallista, ainoa miinus aika korkeat kustannukset. Resepti tuli viikonloppuna vastaan Meidän Mökki -lehdestä ja siinä alkuperäksi oli ilmoitettu Maku.fi ja sieltähän resepti löytyi myös. Itselläni oli luksus viikonloppu ja pääsin valmiiseen pöytään maistelemaan piirakkaa ja siitä kiitos äidilleni. Piirakka oli tekemiini ( parmesan-parsapiirakka ja parsapiirakka ) ja maistamiini piirakoihin piristävän erilainen.


2 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
100 g voita
50 g juustoa (raastettuna, manchego)
2 rkl vettä

Täyte
1 kpl sipulia
1 kpl valkosipulinkynttä
1 rkl voita
2 rkl sitruunamehua
2 rkl kuivaa valkoviiniä
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
200 g parsaa (pakaste, Findus)
2 dl kuohukermaa
3 kpl munaa
100 g juustoa (raastettuna, manchego)

Sekoita jauhot ja leivinjauhe kulhossa. Nypi joukkoon kylmä voi.
Lisää juustoraaste ja vesi.
Sekoita taikina tasaiseksi.
Taputtele taikina voidellun piirasvuoan (Ø 28 cm) tai
4:n annosvuoan (Ø 8 cm) pohjalle ja reunoille.
Esipaista pohjia 200-asteisen uunin alimmalla tasolla 7–10 minuuttia.

Valmista täyte. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi. Kuullota ne voissa.
Lisää sitruunamehu, valkoviini, mausteet ja paloitellut kohmeiset parsat.
Hauduta pari minuuttia. Jäähdytä ilman kantta.

Sekoita kerma, munat ja juustoraaste jäähtyneen täytteen joukkoon.
Levitä täyte piiraspohjalle.

Paista manchego-parsapiirakkaa 200-asteisen uunin keskitasolla
vuoan koosta riippuen 15–20 minuuttia.

torstai 3. toukokuuta 2012

Pizza perjantai


Viikonloppuna aikuiset herkuttelivat taivaallisen hyvällä pizzalla. Pohja tehtiin samalla luotto-ohjeella kuin aina. Tomaattikastike taas keitettiin tällä ohjeella. Itse aina kaulitsen pohjan jauhotetulla alustalla ja siirrän kaulimen avulla pellille. Pohjan päälle levitettiin tomaattikestiketta, mozzarellaa ja chevreä. Paistettiin uunissa 250C 15-20min. Hetken jäähtynyt pizza leikattiin annospaloiksi ja pinnalle laitettiin ilmakuivattua kinkkua, rucolaa ja viimeiseksi yrttiöljyä. Herkullista kannattaa kokeilla!

Yrttiöljy:
1 ruukku basilikaa
mustapippuria
sormisuolaa
1 valkosipulinkynsi
1 pieni kuivattu chili
0.5-1dl oliiviöljyä

Soseuta ainekset tasaiseksi yrttiöljyksi. Lisää oliiviöljyä tarvittaessa.

tiistai 1. toukokuuta 2012

Salsa verde perunasalaatti


Salsa verde kastike on yksi omista suosikeistani. Vapun kunniaksi päätin kokeilla toimiiko peunasalaatissa. Kyllä muuten toimii ja erinomaisesti! Tarkoituksena oli lisätä vielä parmesan lastuja, mutta nälkäiset oli ruokittava heti. Salsa verde ohje on Glorian Ruoka & Viini -lehdestä ja sitä käytetään myös tässä ohjeessa.

1,5 kg uusia perunoita keitettynä ja viipaloituna

Salsa verde -yrttikastike:
4 valkosipulinkynttä
3 dl hienonnettua lehtipersilijaa
3 dl hienonnettua basilikaa
1/2 dl hienonnettua minttua
2 rkl kapriksia
4 coctailkurkkua
(4 anjovisfileetä)
1 rkl dijonsinappia
3 rkl punaviinietikkaa
n. 1 dl oliiviöljyä
1 tl sormisuolaa
n. 1tl mustapippuria myllystä

Kuori valkosipulin kynnet. Mittaa kaikki aineet tehosekoittimeen ja aja karkeaksi tahnaksi. Kastikkeeseen voi myös lisätä vihreitä oliiveja.

Sekoita kastike perunoiden joukkoon ja anna maustua muutama tunti jääkaapissa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...