lauantai 7. huhtikuuta 2012

Kurkistus Kreikkaan



Kreikkalainen ruoka tuntuu kadonneen jonnekin lehdistä, keittokirjoista ja blogeista. Tässä nyt kurkistus sinnepäin (iki)vanhan äidiltäni lainassa olevan keittokirjan voimin.



Kysessä on suomalaisen Kirsti Lakopulosin  Tie miehen sydämeen kreikkalaisittain, joka on ilmestynyt 1989. Ohjeet eivät ole suoraan kirjasta vaan syntyneet kirjan innoittamina. Viimeisintä Master Chef kilpailua katsoessa pudonneen kilpailijan ongelmaksi tuomarit listasivat sen, että tulella on monta pannua ja lautaselle päätyy vain osa. Oma ongelmani on, että alan tehdä ruokaa jonkun reseptin pohjalta, mutta tuskin koskaan lautaselle päätyy ohjeen mukaista ruokaa vaan pakko on aina soveltaa ja tehdä itsensä näköistä ruokaa ;).

Sitruunaista broileria
6 jyväbroilerin koipireittä 
voita ja oliiviöljyä paistamiseen
2 dl valkoviiniä
1 luomusitruunan mehu ja kuori raastettuna
nippu silolehtipersilijaa hienonnettuna
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
suolaa ja pippuria

Ruskista huoneenlämpöiset koivet voi-öljyseoksessa padassa. Kaada pataan viini ja sitruunanmehu, anna kiehahtaa. Lisää sitruunankuori, valkosipulit ja persilija. Mausta suolalla ja pippurilla. Nosta kansi päällä ja siirrä uuniin. Paista 175C 1h.


Pinaattiriisi
oliiviöljyä paistamiseen
1 iso sipuli kuutioituna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
150g pakastepinaattia
3 dl riisiä
8 dl vettä
1,5tl kuivattua minttua
1 tl kuivattua oreganoa
suolaa ja pippuria
1/2 sitruunan mehu

Kuullota sipulit kattilassa öljyssä. Lisää pinaatti ja sulata miedolla lämmöllä. Lisää vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää riisi ja mausteen. Anna hautua miedolla lämmöllä kypsäksi ja veden haihtua pois. Lisää sitruunanmehu ennen tarjoilua.


Feta-kesäkurpitsapaistos
2 kesäkurpitsaa n. 700g
hienonnettua silolehtipersilijaa
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 rkl oliiviöljyä
100g (oikeaa) fetaa
suolaa, pippuria, kuivattua minttua ja oreganoa
oliiviöljyä
raastettua parmesania

Pese kesäkurpitssat ja leikkaa kannat pois. Raavi haarukalla pinta ja viipaloi ohuelti. Voitele uunivuoka öljyllä ja lado kesäkurpitaviipaleet vuokaan, mausta suolalla ja pippurilla. Murenna feta ja sekoita joukkoon oliiviöljy, persilija, valkosipuli, minttu ja oregano. Laita täytettä kesäkurpitsaviipaleiden väliin ja päälle. Pirskota pinnalle oliiviöjjyä ja raasta pinnalle parmesaania haluamasi määrä. Paista 200C n. 30min tai kunnes pinta on kullanruskea.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...