torstai 23. tammikuuta 2014

Vanha kunnon lihapiirakka

vanhan ajan lihapiirakka

Lihapiirakka oli lasten ainoa toive joulupöytään. Joulupyhät sujuivat meillä sairasteluiden merkeissä, joten luvattu lihapiirakka tehtiin vasta tämän vuoden puolella. Hesarissa oli sopivasti tarjolla lihapiirakan resepti ennen joulua. Päädyin muokkaamaan reseptiä meidän makuumme sopivaksi. Riisin keitin vahvassa lihaliemessä maksimoidakseni maun. Jauhelihan maustoin tomaattisoseella, valkosipulilla, vahvalla unkarilaisella paprikajauheella ja oreganolla.

Lihapiirakka maistui kaikille erinomaisesti ja siihen saatiin hyvin käytettyä joulusta ylijääneet puuroriisit. Tällä reseptillä lihapiirakkaa tulee pellillinen ja ainakin meillä siitä riitti moneksi päiväksi. Erinomainen versio lihapiirakasta on myös blogissa aiemmin julkaistu Talkoopiirakka, johon lisäsin kaalia ja smetanaa, lopputulos oli herkullinen.

Perinteinen Lihapiirakka:

pellillinen

Taikina:

5 dl vehnäjauhoja
200g pehmeää voita
250g maitorahkaa

Täyte:

2 sipulia kuutioituna
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
400g sika-nauta jauhelihaa
2,5 dl (puuro)riisiä
2 lihaliemikuutiota
2 munaa
1 prk (a 70g) tomaattisosetta
2 tl unkarilaista paprikajauhetta
2 tl oreganoa
suolaa
mustapippuria myllystä

Voiteluun:

kananmuna

Kuutioi pehmeä voi ja nypi jauhot joukkoon. Lisää rahka joukkoon. Kääri taikina kelmuun ja anna tekeytyä jääkaapissa ainakin 30 minuuttia. Valmista sillä aikaa täyte.

Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan vedessä, johon on lisätty lihaliemikuutiot. Sekoita riisi ja jauheliha hyvin keskenään, lisää munat joukkoon.

Kuullota sipulia muutama minuutti öljyssä pannulla. Lisää jauheliha ja valkosipuli, paista kunnes jauheliha on kypsää. Lisää tomaattisose, paprikajauhe, oregano, suola ja mustapippuri. Muista maustaa reilusti, muuten lihapiirakasta tulee mautonta.

Jaa taikina kahteen osaan. Kaulitse toinen taikinapala uunipellin kokoiseksi levyksi. Levitä täyte taikina levyn päälle niin, että reunoille jää taikinaa noin 3 cm. Kaulitse toinen taikinapala ja nosta kanneksi. Leikkaa ylimääräinen taikina pois reunoilta ja kiinnitä reunat hyvin.

Halutessasi voit koristella piirakan pintaa ylimääräisellä taikinalla. Voitele pinta munalla. Paista lihapiirakkaa uunissa 225 asteessa, kunnes pinta on kauniin ruskea n.25 minuuttia.

6 kommenttia :

  1. Iki-ihana kasariklassikko. Opin vasta oman blogin tilastoja seuratessani, että lihapiirakka on joissain perheissä jouluruoka ;).
    Meilläkin keitetään riisit lihaliemessä, siitä tulee mukavasti muheutta piirakkaan. Taikinana tykkään käyttää hiivapohjaista, hieman vähempirasvaista taikinaa, jonka jauhoja voi vaihdella kaapin sisällön ja mieltymysten mukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekkin hoksasin, että lihapiirakka on myös jouluruokaa vasta muutama vuosi sitten. Kiitos vinkistä, täytyy joskus kokeilla hiivapohjaista taikinaa.

      Poista
  2. Meilläkin tehtiin tänä jouluna - tosin vasta tapanina - lihapiirakkaa ensimmäistä kertaa ikinä. En ole yhdistänyt sitä jouluun, mutta hyvin se maistui kaiken jouluruoan jälkeen.

    Kivasti tuunattu versio klassikosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä hyvää, täytyy joskus kokeilla myös pienten lihapiirakoiden valmistusta.

      Poista
  3. Vou,kiva lihisohje. Täälläkin tehtiin lihapiirakkaa ja smetana sekä kaali mukana :-) tosin hapankaali,mut samoilla mieltymyksillä mennään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hapankaali kuulostaa kyllä nyt niin oivalta valinnalta lihapiirakan täytteeksi, että kokeiluun menee :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...