perjantai 3. tammikuuta 2014

Graavattu poro puolukkakastikkeella

Kalaa ei meidän perheen joulupöydässä näy allergioiden takia, joten päätin graavata kalan sijaan lihaa. Sillä Sipuli -blogissa oli juuri sopivasti ennen joulua ohje graavilihaan. Marketin lihatiskiltä ostettua lihaa en itse uskalla lähteä graavaamaan, mutta juuri ennen joulua saapuneen puolikkaan poron mukana tulleen sisäfileen päätin uhrata tähän kokeiluun.



Mies oli aiemmin graavannut hirven sisäfilettä kaksikin kertaa. Toisella kertaa graavaus oli onnistunut ja toisen kokeilun lopputulos oli kuulemma ollut syömäkelvotonta. Hiukan siis jännitti miten graavaus onnistuu, mutta graavattu poro osoittautui todella herkulliseksi.

Itse pyyhin suolat pois lihan pinnalta ennen viipalointia ja graavattu liha ei maistunut liian suolaiselta. Seuraavalla kerralla taidan kuitenkin kokeilla hiukan pienemmällä suolan määrällä. Graavilihan suolaisuus oli kuitenkin siinä rajoilla.

Halusin tarjota graavatun poron kera jotain ja päädyin tekemään puolukkakastikkeen paseeraamalla puolukat siivilän läpi. Yhdistelmä oli onnistunut ja raikas. Puolukkakastike taisi myös hyvin tasapainottaa suolaista lihaa.


Graavattu poron sisäfilee:

alkupalana 4-6:lle
1 tuore poron sisäfilee n. 180g
1 rkl merisuolaa
1 rkl sokeria
1 tl hienonnettua rosmariiniä
1 tl katajanmarjasuolaa

Sekoita merisuola, sokeri, rosmariini ja katajanmarjasuola keskenään. Hiero mausteseosta sisäfileen pintaan ja kääri tiukasti kelmuun. Mausteseosta jäi meillä hiukan yli. Laita sisäfilee astiassa jääkaappiin graavautumaan 2-3 päiväksi. Kääntele lihaa muutaman kerran päivässä graavautumisen aikana. Nosta sisäfilee sen jälkeen pakkaseen 2-3 päiväksi. Leikkaa jäisenä ohuiksi viipaleiksi ja tarjoa heti.


Katajanmarjasuola:

1 rkl mustapippureita
1 rkl katajanmarjoja
1 rkl savusuolaa

Laita kaikki mausteet mortteliin ja paukuta suht tasaiseksi maustesuolaksi. Säilytä tiiviissä purkissa.

Puolukkakastike:

200g pakaste puolukoita
1 rkl sokeria
suolaa
mustapippuria

Sulata puolukat ja paseeraa siivilän läpi. Mausta sokerilla, suolalla ja pippurilla. Sekoita hyvin.

4 kommenttia :

  1. Graaviporo on rokkia! Itse valmistan omani graavaamalla poron 10% suola-olutliemessä. Hieno ja syötävä kuvakin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin kyllä oli. Täytyy seuraavalla kerralla kokeilla suolaliemeä.

      Poista
  2. Nam, kuulostaa herkulliselta! Ei ihan fast foodia, mutta varmasti odottamisen väärti. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää oli ja aktiivinen valmistusaika ei ollut kovinkaan pitkä.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...