perjantai 8. helmikuuta 2013

Pitkään haudutettu hernekeitto


Meillä syödään hernekeittoa harvoin. Syynä ei ole se, että keitto ei olisi hyvää vaan valmistuksen vaatima aika. Minun mielestäni hernekeittoa pitää hauduttaa pitkään ja hartaasti, silloin saadaan herkullista keittoa. Kun on kerran syönyt kunnolla haudutettua keittoa ei ole paluuta muutaman tunnin keittoihin. Nyt oli hyvää aikaa sairastuvalla keittää hernekeittoa kun ulos ei kuumeisten lasten kanssa ole asiaa.

Vähimmäis keittoaika hernekeitolle on mielestäni 5tuntia. Tällä kertaa keitto porisi 6,5h. Hernekeittoa en ole vielä onnistunut polttamaan pohjaan, keittoa pitää vain muistaa sekoittaa kunnolla pohjaa myöden. Paras lopputulos tulee mielestäni savuluilla ja keltaisilla ruokaherneillä. Mutta nämähän ovat tietysti makuasioita ;). Meillä aikuiset vielä viimeistelevät keiton Dijonsinapilla ja lisukkeeksi kuuluu ehdottomasti jälkiuunileipä. Miten teillä nautitaan hernekeittoa?

Nautinnollista laskiaisviikonloppua kaikille! Nyt on ainakin lunta tarpeeksi mäenlaskuun :D.

Pitkään haudutettu hernekeitto:
(ainakin 6:lle)

3l vettä
500g keltaisia luomu ruokaherneitä
1 iso sipuli kuutioituna
n.900g savuluita
1 tl meiramia
suolaa, mustapippuria

Huuhtele herneet ja laita likoamaan edellisenä päivänä runsaaseen veteen. Valuta herneet ja laita kattilaan. Lisää puhdas vesi ja sipuli. Kuumenna kiehuvaksi ja anna hautua miedolla lämmöllä 3h. Sekoita keittoa välillä ja muista sekoittaa kunnolla pohjaa myöden. Lisää savuluut ja meirami. Anna hautua miedolla lämmöllä 3h. Sekoita keittoa välillä pohjaa myöden. Nosta savuluut pois keitosta lautaselle. Tarkiste, ettei keittoon jäänyt luita. Sekoita keittoa ja anna hautua. Riivi lihat luista ja pilko pieniksi paloiksi. Lisää lihat keittoon ja mausta suolalla sekä pippurilla. Kuumenna ja tarjoile!

10 kommenttia :

  1. Meillä tehdään hernari nykyään uunissa. Ei pala pohjaan, kun miedolla hauduttaa eikä tarvi vahtia.
    Mukava blogi, jota käyn tuon tuosta lukemassa :)
    Kevät(kai jo saa sanoa)terkuin Eila

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :). Täytyy itsekkin joskus kokeilla. Moni kuulemma tekee myös leivinuunissa jäkilämmöllä.

      Poista
  2. Meillä myös aivan liian harvoin syödään, johtuu ihan siitä että itse en tykkää, miesväki kyllä syö, pitääpä taas ottaa itseään niskasta kiinni ja tehdä hernaria.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkään en aiemmin oikein välittänyt, mutta kun ensimmäistä kertaa kokeilin pitkään hauduttaa ja käytin savuluita niin tuli hernarista minunkin herkkuni :).

      Poista
    2. Hernekeitto on pienestä pitäen ollut yksi lempiruoistani. Talviaikaan hernekeittoa tulee muutaman kerran keiteltyä. Siinähän se menee muiden sisähommien sivussa, kun välillä käy hieman sekoittamassa ja lisäämässä tarvittaessa vettä.:) Omaan hernekeittooni ei tule lihaa. Lihojen lisäämisvaiheessa otan aina oman osuuteni keitosta eri kattilaan. Sinappia pitää ehdottomasti laittaa mausteeksi, ja itse tykkään vielä syödessä laittaa lautaselle keiton joukkoon juustosiivuja.;)

      Poista
    3. Täytyy joskus kokeilla lihatonta versiotakin. Itse aina välillä paistan sipulia vielä sinapin kera keiton pinnalle :).

      Poista
  3. Tunnustanpa tässä etten ole koskaan tehnyt itse hernaria vaikka se voikin olla ihan hirmu hyvää. Eikä edes vaikeeta. Täytyis varmaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minut ainakin yllätti totaallisesti kun ensimmäisen kerran keittelin, positiivessa mielessä :). Suosittelen siis kokeilemaan. Pidän itse enemmän keltaisista ruokaherneistä keitetystä hernarista. Ruotsin puolella rokka ilmeisesti aina keitetään juuri keltaisista herneistä.

      Poista
  4. Laitoin eilen herneet kattilaan ilman mitään liottamisia ja sekaan savupotkaa ja palvikinkkua. Kattila leivinuuniin jossa oli lämpöä noin 140 astetta. Soppa muhi uunissa noin 14 tuntia (lopussa lämpöä enää 100 C) Tuli niin järjettömän hyvää että pitää kehua retostella tuntemattomillekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti sietää retostella :). Löytyisipä omastakin huushollista leivinuuni.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...