keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Omenahillotalkoot, eikä yhtään kuorimista!

 

Syksyyn on aina kuulunut omenahillotalkoot. Vaikka oma puumme tuottaa satoa vain jokatoinen vuosi, olemme saaneet sadottomina vuosina reilusti omenoita herttaisilta naapureilta.  Omenahillolla herkutellaan meillä aamuisin puuron kera. Oikeastaan kyseessä taitaa olla pikemminkin sose, mutta lapsille markkinoidaan hillona sattuneesta syystä. Kyllähän jokainen syö mielummin hilloa, kuin sosetta.

Omenahillotalkoot kuulostavat hauskalta, mutta totuus on ollut toinen. Olemme joka syksy kuorineet miehen kanssa sormet krampissa valtavan määrän omenoita ennen hilloamista. Kesällä katsoin Näin teet ranskalaista ruokaa -ohjelmaa ja en voinut uskoa silmiäni, ohjelmassa tehtiin omenahilloa kuorimatta omenoita, sosemyllyn avulla.

Silloin päätin, että keittiöstä on löydyttävä sosemylly syksyllä. Tänä vuonna jouduimme taas turvautumaan naapureihin omenoita saadaksemme ja valtava laatikollinen niitä kerättiinkin. Olin kuitenkin hiukan skeptinen sosemyllyn toimivuuden suhteen, joten hankimme edullisen myllyn prismasta.

Pitkän pähkäilyn jälkeen päätin höyryttää omenalohkot pehmeiksi ja soseuttaa myllyssä. Tämän jälkeen lisäsin soseeseen hillosokerin ja keitin hilloksi. Ja se toimi kuin unelma, kuoret jäivät näppärästi sosemyllyyn. Hilloamiseen käytetty aika väheni huomattavasti .

Kyllä tunsi itseni tyhmäksi, kun on viimeiset 5v. sormet krampissa kuorinut omenoita. Paluuta vanhaan ei siis todellakaan ole ja taidan investoida metalliseen sosemyllyyn, kun hillotalkoita saattaa aika monta olla vielä edessä. Toivottavasti tästä ahaa! -elämyksestä on iloa muillekin.

Omenahillo/sose sosemyllyllä:
sosemylly
5l kattila
omenoita
vettä
hillosokeria
halutessasi mausteita esim. kaneli, tuore raastettu inkivääri, tähtianis jne.

Huuhtele omenat ja leikkaa lohkoiksi. Poista samalla kannat, siemenkota ja huonot kohdat. Täytä 5l kattila ihan täyteen omenalohkoilla.

Kaada kattilaan 2dl vettä ja nosta se levylle. Anna kiehua kunnes omenanlohkot ovat pehmeitä n.10-15min. Kauho omenanlohkot sosemyllyyn pienissä erissä ja soseuta.

Puolessavälissä kannattaa tyhjentää mylly kuorista. Kaada sose takaisin kattilaan ja lisää sokeri, sekä halutessasi mausteita. Minä laitoin 2l sosetta 300g sokeria eli lopputuloksena oli makeutettua sosetta. Jos haluat hilloa lisää sokeria enemmän, yleensä hilloamisessa noutatetaan 2:1 periaatetta.

Laita kattila takaisin liedelle ja keitä sosetta 5min, hilloa hiukan pidempään. Poista mausteet ja purkita. Meillä sose myös pakastetaan.
10 kommenttia :

 1. Täällä on niin laiska mamma, että pilkon pestyt omenat kuorineen ja pehmennän ne uunissa. Soseutus sauvasekoittimella ja sitten sokerointi keittelemättä. Voipi jättää ilman sokeriakin jos haluaa. Sitten pakastetaan purkeissa. Sinun soseesi täytyy kyllä olla parempaa, kun teet niin huolella.
  Kauppansa tekee kyllä tämä laiskankin versio :) syysterkuin Ella

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia vinkistä! Täytyypä joskus kokeilla sinun versiota, kuulostaa hyvin toimivalta :). Kyllä meillä tuntuu kaikki menevän, jos sitä vaan hilloksi kutsutaan :D. Hyvää syksyä.

   Poista
 2. Tämän vinkin pistän korvan taakse. Ostimme nimittäin juuri uuden kodin ja "kaupan päälle" tuli sekä iso omena- että luumupuu. Ehkä meilläkin ensi kesänä hillotaan oman pihan omenoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea uuteen kotiin! Itse ihastuin tähän niin, että nyt on pakkaset täynnä hilloa. Tosin sitä meillä kuluukin niin paljon kun jaksaa vain tehdä.

   Poista
  2. Ihanaa...teillä on luumupuu. Meilläkin oli edellisessä kodissa ja joka toinen vuosi luumuihin meinattiin hukkua. Paras ja helpoin tapa säilöä luumut oli pakastaa ne sellaisenaan pakastepusseihin. Talvella sitten jäiset luumut kuumaan veteen sulamaan. Kuoret lähtevät sulaessaan pois ja luumun luut lähtevät halkaisemalla sulaneet luumut.

   Poista
  3. Täytyypä yrittää muistaa kokeilla tuota ensi kesänä. Kiitos vinkistä!

   Poista
 3. Kotona meillä aina hillot soseutettiin juuri tuollaisella samanlaisella myllyllä. Itse keitän ensin lohkot pehmeäksi ja sitten soseutan ihan vain sauvasekoittimella. Aika turhaa mielestäni on omia puhtaita omenoita alkaa kuorimaan. Eiköhän niissä kuorissakin ole paljon hyviä ravintoaineita, ja hillollekin kuoret antavat lisää väriä.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sosemylly on kyllä uusi suosikki härpäke meidän keittiössä :). Aina sitä vaan oppii uutta.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...