lauantai 7. syyskuuta 2013

Vanhassa vara parempi


Sitä usein tulee kokeiltua vain kaikkea uutta keittiössä ja vanhat hyvät saattavat unohtua. Nyt olin onneksi tarjouksen uhri ja kaupasta tarttui heräteostoksena mukaan naudan paahtopaisti. Päätin taas turvautua erinomaiseen Liha -keittokirjaan.

Paahtopaistin valmistuksesta oli kulunut niin paljon aikaa, että olin ihan tyystin unohtanut miten se kannattaa valmistaa. Kirja ei taaskaan tuottanut pettymystä ja paahtopaisti hävisi parempiin suihin hetkessä. Hiukan tosin taaskin poikkesin ohjeesta ja käytin tavallisen suolan sijaan savusuolaa.

Paahtopaistin kaveriksi valmistin piparjuurikastiketta. Kastike ei lapsille maistunut ollenkaan, mutta vanhemmat nautiskelivat sen viimeiseen pisaraan asti. Itse rakastan piparjuuren tymäkkää makua, joten sitä oli kastikkeessa reippaasti. Jos et ole suuri piparjuuren ystävä, kannattaa määrää hiukan vähentää.

Paahtopaisti:
naudan paahtopaisti
(savu)sormisuolaa
mustapippuria myllystä
oliiviöljyä paistamiseen
Halutessasi koristeluun raastettua piparjuurta ja hienonnettua silopersilijaa

Ota paahtopaisti huoneenlämpöön 2h ennen valmistusta. Kuivaan paisti talouspaperiin. Kuumenna pannu todella kuumaksi ja lisää hiukan öljyä. Ota paistiin väri kauttaaltaan. Hiero mausteet hyvin paistin pintaan.

Nosta paisti 100C uuniin ja ota pois kun sisälämpötila on 56C. Kirjanmukaan sisälämpötilan piti olla 59. Itse olin erittäin tyytyväinen 56C saavutettuun lopputulokseen, mielestäni 59C olisi tullut jo liian kypsää. Tämä tietysti on taas makuasia.

Kääri paisti tuplafolioon ja anna vetäytyä vähintään 15min. Meillä taisi levätä 30min. Leikkaa paisti ohuiksi siivuiksi ja nauti piparjuurikastikkeen kera.

Piparjuurikastike:
1dl majoneesia (hellmans)
1 dl kermaviiliä
3 rkl tuoretta piparjuurta raastettuna
1 rl hienonnettua silopersilijaa
suolaa
mustapippuria myllystä

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna tekeytyä hetki jääkaapissa. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa.

4 kommenttia :

 1. klassikko ja syystä :-) on se hyvä näistäkin muistutella! Ihastelen tässä nyt paistin lisäksi myös teidän astioita... :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Klassikko todellakin syystä :). Lempi vati jota yritän varjella :).

   Poista
 2. Uskaltaisikohan joku päivä kokeilla.. Pari epäonnistunutta paahtiskokkauskokemusta takana ja itsetunto nollassa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tunnusta, että olen kyllä itsekkin pilannut muutamat paahtopaistit. Nyt kun onnistui niin oli se vaan niin hyvää, että epäonnistumisetkin unohtaa :). Rohkeesti vaan kokeilemaan.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...