tiistai 26. kesäkuuta 2012

Grillattu Lampaanviulu ja uudet vihannekset


Juhannus aattona uskaltauduin grillaamaan lampaanviulun Chez Jasun neuvoja noudattaen. Meillä tosin oli käytössä kaasugrilli. Taloudellisempaa (ehkä myös maukkaampaa) taitaisi olla grillaus hiiligrillillä. Kahdessa tunnissa kaasua kuluu "hiukan". Viulu maistui taivaalliselta, huomattavasti paremmalta kuin uunissa valmistettaessa. Marinoin viulua vuorokauden ja sen lisukkeeksi valmistettiin uusia vihanneksia nyyteissä sekä henkilökohtaista suosikkiani Salsa Verde -kastiketta.

Lapsille oli lisäksi nakkeja ja onneksi oli koska muutaman maistiaispalan jälkeen lammas ei oikein enää maistunut. Arvattavissahan tämä oli, joten olin jo etukäteen miettinyt miten loppu lammas saadaan "hävitettyä" miehen kanssa kahdestaan. Niistä ohjeista lisää myöhemmin ja näihin tuleviin ohjeisiin kuuluu myös ruoka, jonka jälkeen sain siipalta palautetta, että nyt hän voi kuolla onnellisena miehenä :D.


1 lampaanviulu
sormisuolaa
mustapippuria myllystä
savustettua paprikajauhetta

Marinadi:
1/2 pullo (espanjalaista) punaviiniä
1 luomusitruunan kuori raastettuna
tuoretta timjamia
tuoretta sitruunatimjamia
tuoretta oreganoa
tuoretta lehtipersilijaa
tuoretta minttua
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna

Sekoita mausteet ja hiero viulun pintaan. Hienonna yrtit ja sekoita marinadin ainekset sekaisin. Laita viulu marinoitumaan. Itsellä lähti vähän mopo käsistä yrttien kanssa koska päärin korjaamaan satoa omasta penkistä eli vähemmänkin riittää. Anna marinoitua ainakin vuorokausi vaikka kaksikin. Ota huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen grillausta.

Grillaa epäsuoralla lämmöllä 30 min molemmilta puolilta, yhteensä siis tunti. Epäsuora lämpö tarkoittaa kaasugrillin tapauksessa sitä, että viulun alla oleva poltin pidetään kiinni ja viereinen päällä. Grillaa kansi kiinni ja pidä lämpötila 130-150C. Grillausta helpottaa digitaalinen lämpömittari. Tunnin grillauksen jälkeen kääri viulu folioon ja jatka grillausta kunnes haluttu kypsyys on saavutettu. Itse jatkoin grillausta vielä noin tunnin. Anna levät 15-20min ennen leikkaamista.

Uudet vihannekset nyyteissä

 Juhannusta vietettiin tosissaan raksalla leiriolosuhteissa, joten kasvikset oli valmisteltu etukäteen nyytteihin grillausta vaille valmiiksi. Folionyytteihin laitoin pestyjen vihannesten lisäksi nokareen voita, lorauksen öljyä, suolaa, pippuria ja tuoreita yrttejä.


perunat & tilli
porkkanat & salvia
punajuuret & timjami
sipulit & kirveli


Vihannesnyytit kypsyivät grillin yläosassa yhtäaikaa viulun kanssa. Kypsennys aikaa ei nyt valitettavasti tullut laitettua ylös.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...