sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Karkkimarengit


Esikoinen halusi leipoa yhdessä marenkeja, joten eihän se auttanut kuin ruveta hommiin :). Päädyin käyttämään Jamien lehdestä (issue 34) Swiss Meringues ohjetta, koska sitä menetelmää ei ole tullut kokeiltua. Lehdessä valistettiin, että on kolme tapaa tehdä marenkia ranskalaisittain, italialaisittain ja sveitsiläisittäin.

Raskalaisessa tavassa huoneenlämpöiset valkuaiset vatkataan sokerin kanssa. Italialaisessa tavassa kuuma sokerisiirappi vatkataan valkuaisten joukkoon. Sveitsiläisellä tavalla valkuaiset ja sokeri vatkataan vesihauteessa niin, että sokeri sulaa joukkoon. Jotta marengit onnistuisivat tärkeintä on muistaa käyttää super puhdasta kulhoa :).

Marenkien joukkoon laitoimme tällä kertaa piparkakkujen koristelusta ylijääneitä karkkirouheita marianne crushia ja tuttifrutti crushia. Alkuperäisessä ohjeessa marenkeihin lisättiin vaniljaa, kahviesanssia, ruusuvettä, rouhittua kardemummaa ja rouhittuja pistaaseja.

Marengit olivat aika makeita ja meidän junior masterchef teki marengeista aikas suuria. Joten hyviä olivat ja keskeltä ihanan sitkeitä, mutta vanhemmilla oli työlästä syödä koko makea keko. Lapsia makeus ei tietenkään haitannut vaan nautiskelivat marengit innolla. Pienin 1.5v onnistui jopa käymään marenki varkaissa :).

Sveitsiläiset Marengit:
n.8kpl isoja marenkeja
4 suuren kananmunan valkuaiset
250g sokeria
3 rkl marianne crushia
3 rkl tuttifrutti crushia

Kuumenna uuni 110C. Erottele valkuaiset ja punnitse sokeri. Kuumenna vesi kiehuvaksi kattilassa ja laita kulho kattilan päälle. Nosta pois levyltä. 

Laita valkuaiset kulhoon ja vatkaa n. 2min. Lisää sokeri 4 erässä. Älä lisää uutta erää sokeria ennen kuin marenki on muuttunut kiiltäväksi  ja marenkiin muodostuu jämäköitä huippuja vatkainta nostettaessa.

Nosta kulho pois kattilan päältä ja jatka vatkaamista kunnes marenki ja kulho ovat jäähtyneet n. 10min. Jaa marenki kahteen kulhoon ja sekoita karkit joukkoon.

Lusikoi marenki kasoiksi leivinpaperilla peitetylle pelille. Paista uunissa 1 1/2 -2 h. Marengit ovat valmiita kun eivät hajoa irrotettaessa leivinpaperista.


2 kommenttia :

  1. Hih, meidänkin pikkumies löysi uutenavuotena marenkipurkin ja pieni käsi koitti käydä siellä aina kun silmä vältti - siihen saakka, että se siirrettiin korkeammalle ulottumattomiin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin loput marengeista jemmattiin hiukan paremmin :).

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...