lauantai 5. tammikuuta 2013

Jänistä padassa ja kermakastikkeessa

Uuden vuoden ensimmäinen päivä alkoi mökillä riistalla herkutellen. Kattilaan päätyi omilta mailta pyydettyä jänistä ja mökin pelloilla kasvatettua perunaa. Todellista lähiruokaa siis! Viini tosin oli italiasta ja sinappi ranskanmaalta ;).

Jäniksiä oli pakkasessa kaksin kappalein ja ne oli pakastettu kokonaisina. Kolmen koplan kanssa ei siis ollut mitään jakoa valmistaa jäniksiä yksin. Paloitteluun ensikertalaisella olisi mennyt aivan liikaa aikaa ja ties mitä lapset keksineet sillä aikana ;). Nyt oli mies apuna ruoanlaitossa ja isovanhemmat vahtimassa lapsia, joten päätimme valmistaa samalla molemmat jänikset. Päädyimme hauduttamaan jänikset viinissä ja valmistamaan osasta heti syötävää ja loput pakastamaan liemen kera. Nyt on muutama purkki siis pakkasessa odottamassa inspiraatiota.

Päädyin lisäämään kermaa kastikkeeseen koska jänis on todella vahvan makuista ja lapset olivat myös syömässä. Ruoasta tuli hekullista ja saa nähdä mitä lopuista keksitään. Taitaa olla, että laiska vaimo pyytää vastedes paloittelemaan jänöt ennen pakastusta :D

 
Jänistä padassa
2 jänistä
1 pkt pekonia
2 sipulia
3 porkkanaa
muutama valkosipulin kynsi
reilu ruokalusikallinen katajanmarjoja
rosmariinia
suolaa, mustapippiria
1 pullo punaviiniä
voita ja öljyä paistamiseen
vettä
10 l kattila

Paloittele jänikset, mausta suolalla ja pippurilla. Ruskista palat kauttaaltaan pannulla voi-öljy seoksessa. Nosta palat kattilaan. Kuutioi pekoni ja ruskista, lisää kattilaan. Kaada viini pannuun ja irroita maut. Kuumenna kiuhuvaksi ja lisää kattilaan.

Kuori sipulit ja lohko kattilaan. Pese porkkanat hyvin ja paloittele isoiksi paloiksi kattilaan. Laita valkosipulinkynnet kokonaisina. Lisää kattilaan katajanmarjat, joita on hiukan pienitty veitsellä tai morttelissa. Lisää kattilaan muutama oksa rosmariinia. Lisää vettä niin, että ainekset juuri ja juuri peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi ja anna hautua kannaen alla 2,5h.

Anna jäähtyä hetki ja nosta lihat padasta sekä siivilöi liemi. Riivi lihat luista. Käytä osa alla mainitulla tavalla ja pakasta osa liemen kanssa. Lientä voit halutessasi keittää kasaan ennen pakastamista

Jänistä kermakastikkeessa
1/2 jänis valmistettuna yllä mainitulla tavalla
4 dl lientä padasta
1 dl kermaa
1 tl dijonsinappia
suolaa ja pippuria

Lisää liemi kattilaan ja keitä kasaan kunnes jäljellä on puolet liemestä. Lisää lihat, sinappi ja kerma. Kuumenna, tarkista maku ja mausta. Nauti!

2 kommenttia :

  1. Meilläkin kellottaa vielä yksi pupu pakastimessa. Että hyvään saumaan tuli tämä resepti siis! Itsekin yllätyin hieman tuosta pupun melko voimakkaastakin riistaisesta aromista. Mutta hyvää se silti on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse olin myös unohtanut, että maku on niin vahva. Hyvää todellakin ja dijon kyllä sopii erinomaisesti yhteen.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...