sunnuntai 13. tammikuuta 2013
Pyhäruoka yhdessä padassa
Mikä sen parempaa kuin ruoka, joka valmistuu yhdessä padassa sillä aikaa kun nautitaan talvesta ulkona perheen kanssa? Ei sitten mikään :)! Minä tosin paistoin lihat pannulla ennen pataan laittoa, mutta alkuperäisessä ohjeessa lihat laitettiin suoraan pataan. Meidän suurperheellä pata täytyy tietysti olla 5 litran pata ja kun lapset tästä vähän kasvavat ei taida sekään enää riittää. Löytyyköhän sitä isompia mistään?
Tässä ruoassa melkein parasta olivat yllättäen perunat, joista melkein tapeltiin ;). Mahtavat maut olivat imeneet itseensä haudutuksen aikana eivätkä olleet hajonneet muussiksi, mitä vähän pelkäsin. Idea tähän ohjeeseen lähti tästä Deliporon sivuilta löydetystä ohjeesta.
Meillä käytettiin perunana mökillä kasvatettua siikliä, mutta alkuperäisessä ohjeessa suositeltiin puikulaa. Tosin epäilen, että puikulat saattavat menna muussiksi haudutuksen aikana. Meiltä oli sienet jo kadonneet pakkasesta, joten jouduin tyytymään herkkusieniin. Alkuperäisessä ohjeessa mainittiin, että voi käyttää myös suolasieniä. Silloin tosin voi jättää suolan lisäämättä.
Porosta kun on kyse niin tietysti maustoin lihan luotto mausteseoksellani katajanmarjasuolalla. Minä en käyttänyt lapaa, vaan luisia pataliha paloja. Pataan lurautin ihan tavallista kolmosta, mitä sattui kaapista löytymään, mutta suosittelisin valitsemaan tummaa ja ehkä hiukan savuista olutta pataan.
Pyhäruoka porosta
n. 1,3 kg luisia poron patalihoja
voita ja öljyä paistamiseen
n. 1 kg siiklejä kuorittuna ja kuutioituna
4 isoa porkkanaa kuorittuna ja viipaloituna
3 isoa sipulia kuorittuna ja lohkottonuna
2 valkosipulinkynttä kuorittuna
6 isoa herkkusientä viipaloituna tai kourallinen muita sieniä
1 olutta
n. 6dl riista- tai porolientä
katajanmarjasuolaa
Ota lihat hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Valmista katajanmarjasuola huhmareessa, mausta sillä lihat. Ruskista lihat voi-öljyseoksessa pannulla erissä. Kaada riistaliemi pannuun ja kuumenna kiehuvaksi sekä irroita maut pannusta. Laita lihat ja kasvikset kerroksittain pataan. Laita sienet päällimmäiseksi. Mausta katajanmarjasuolalla. Kaada olut ja riistaliemi pataan, niin että lihat melkein peittyvät. Nosta kansi päälle ja anna hautua 175C 3-4h. Sekoita halutessasi muutaman kerran haudutuksen aikana.
Tilaa:
Lähetä kommentteja
(
Atom
)
Tähän vuodenaikaan padat on vaan parhaita. Hiukan kadehdin noita reseptien välissä tiputeltuja tietoja "mökillä kasvatettua siikliä", "appiukon metsästämää hirveä" jne. ;-)
VastaaPoistaMahtavat luontaisedut :). Voit arvata, että lapsena olin hiukan erimieltä kun jouduimme "raatamaan" mökillä perunapellolla ;). Ja on tosissaan ihan pelto eikä palsta...
Poista