keskiviikko 14. joulukuuta 2011

Talonpojan keitto


Ostin jo aika kauan sitten Riitta Pojanluoman keittokirjan sata soppaa. Kiireen keskellä ehdin vasta nyt kokeilla ensimmäistä reseptiä. Talonpojan keitto on kirjan ensimmäinen ohje, joten kovin pitkälle en päässyt :D. Mutta lupaa tietysti muilta ohjeilta hyvää jos heti ensimmäinen on pakko toteuttaa. Valmistustapa oli erilainen niihin keittoihin verrattuna mitä itse olen tehnyt ja myös todella hyvää. Meillä keittoa syötiin päivälliseksi, joten lisäsin kasvisten ja lihan määrää. Kaapista ei mustaleimaa löytynyt täytyi tyytyä siniseen, mutta maistui hyvältä näinkin. Ensimmäisenä on reseptissä ilmoitetut määrät ja suluissa minun laittamani määrä. Ohje oli mitoitettu neljälle.

2 (4)perunaa
1 sipuli
1 (3) porkkanaa
150g (300) savukinkkua
1 (2) lehtisellerin vartta
1 1/2 dl (niin paljon, että perunat peittyvät) vettä
2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
8 1/2 dl maitoa
2 rkl kasvisfondia tai liemikuutio
1 rkl sinappia
pippuria
2 !/2 dl juustoraastetta (mustaleimaemmental)
suolaa
persilija silppua

Kuori perunat, sipuli ja porkkanat. Kuutioi kinkku ja perunat. Hienonna sipuli ja selleri, raasta porkkana. Keitä perunoita vedessä noin 10min. Säästä keitinvesi. Sulata rasva kattilassa ja kuullota sipuli, porkkanat ja selleri, kunnes ovat pehmeitä. Sirottele jauhot joukkoon. Sekoita joukkoon maito ja keitinliemi. Lisää fondi, sinappi ja pippuri. Anna kiehua 5min. Lisää kinkku, juustoraaste ja perunat. Anna kiehua vielä 5 min. Mausta keitto ja sirottele pinnalle persilijaa.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...