maanantai 1. huhtikuuta 2013

Parsaa tryffeliöljyllä maustettujen uppomunien keraViikon lomailu mökillä huipentui pitkäperjantain vietolla suvun kesken. Kerrankin oli lapsenvahteja tarjolla riittävästi, joten valmistin kolmen ruokalajin päivällisen 10 hengelle. Alkuun herkuteltiin meidän suvun naisten suurella herkulla eli parsalla. Pääruokaan löytyi herkulliset ohjeet uusimmasta Lanliv mat&vin -lehdestä. Jälkiruokana tarjoiltiin sitruuna-marenkipiirakkaa sekä tietysti mämmiä.

Mutta palataampa siihen parsaan ja muista ruoista lisää myöhemmin. Parsojen keitto onnistui erinomaisesti äitini vuosi sitten hankkimalla parsakattilalla. Taitaa kyseinen kattila kohta löytyä myös meidän kaapista, kunhan nyt päästään isompaan keittiöön ensin muuttamaan. Parsan lisäksi tarjolla oli tryffeliöljyllä maustettuja uppomunia. Matalan aidan taktiikalla mentiin taas eli uppomunat valmistin arzak tyyliin kelmupusseissa. Tarkemmat kuvat uppomunien valmistuksesta löytyy täältä. Kokonaisuus oli erinomainen ja suosittelen lämpimästi!

Parsat:
2 vihreää parsaa per syöjä
Kuori parsat nupusta alta tyveen päin. Taivuta parsan vartta ja parsa katkeaa automaattisesti oikeasta kohtaa ja puumainen tyviosa jää pois. Keitä parsakattilassa suolalla maustetussa vedessä 5-10min parsojen koosta riippuen

Arzak uppomunat:
1 luomu muna per syöjä (ja se yksi vara kappale)
vahvaa talouskelmua
(oliiviöljyä kelmun voiteluun)
sormisuolaa
tryffeliöljyä

Laita reilusti vettä kiehumaan isoon kattilaa. Vuoraa  pieniä kulhoja palasella kelmua. (Voitele kelmu huolellisesti oliiviöljyllä.) Tein tällä kertaa ulkomuistista ja unohdin voidella kelmun. Uppomunat irtosivat ihan nätisti kemusta ilman voiteluakin. Riko muna kulhoon ja mausta sormisuolalla, sekä tryffeliöljyllä. Muotoile pussukaksi ja sido kiinni kemusta leikatulla pitkällä suikaleella. Tee kiinnityssuikaleeseen lenkki ja ripusta pussit lenkistä esim. lastan varteen. Kerralla kannattaa tehdä kaksi uppomunaa. Laske lasta kattilan reunalle ja munapussit kiehuvaan veteen ja anna kiehua n. 3 min munien koosta riippuen. Vahdi kiehumisen aikana, että pussit eivät ota kiinni kattilan pohjaan tai kylkiin. Nosta pois kattilasta ja anna jäähtyä heki. Avaa pussit ja poista uppomunat pusseista.

Laita uppomunat tarjolle parsojen kera ja mausta sormisuolalla. Leikkaa uppomuna puoliksi ja nauti.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...