sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Uuden vuoden perinteiset salaatit ja kuinka ne nakit oikein keitetään

Meidän perheen uuden vuoden aattoon kuuluu ehdottomasti keitetyt nakit ja perunasalaatti. Perunasalaatin lisäksi teen usein muitakin salaatteja. Tällä kertaa pöytään päätyi yksi lemppareistani eli punajuurisalaatti ja sienisalaatti valkosipulilla maustettuna. Lapsille tein myös heidän suosikki salaattiaan eli porkkanaraastetta ananasmurskalla.


Nakkeja on nyt tullut jo useana vuotena keitettyä ja omasta mielestäni paras tapa keittämiseen on löytynyt. Meillä kuorelliset nakit (n.500g) ensin pistellään haarukalla ja laitetaan sitten kattilaan kylmään veteen (2l). Keitinveteen laitan yhden sipulin lohkottuna, 1 rkl mustapippureita, 1 rkl maustepippureita, 2 laakerinlehteä, 1 porkkanan paloina ja hiukan suolaa.  Kattila nostetaan liedelle ja kuumennetaan kiehuvaksi. Kun vesi kunnolla kiehuu nostan kattilan pois liedeltä ja laitan kannen päälle. Annan nakkien olla vedessä viitisen minuuttia ja sitten ne ovatkin valmiita tarjottavaksi sukureseptillä valmistetun sinapin kera.


Perinteinen Perunasalaatti:

700g kiinteitä perunoita keitettynä
2 vihreää omenaa
2 suolakurkkua
1 dl kermaviiliä
1 dl majoneesia
1 rkl raastettua piparjuurta
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
½ sitruunan mehu puristettuna
1 rkl (dijon) sinappia
suolaa
mustapippuria

Kuori jäähtyneet perunat ja leikkaa kuutioiksi. Kuori omenat ja kuutioi. Leikkaa myös suolakurkut kuutioiksi. Sekoita peruna-, omena- ja suolakurkkukuutiot kulhossa. Valmista kastike sekoittamalla loput ainekset keskenään. Kaada kastike salaattiin ja sekoita hyvin. Anna perunasalaatin maustua vähintään muutama tunti tai mieluiten seuraavaan päivään.

Punajuuri salaatti:

3 keskikokoista punajuurta
1 vihreä omena
(purjoa, kevätsipulia)
1 prk smetanaa
1 dl kermaviiliä
2 tl piparjuurta raastettuna
suolaa

Keitä punajuuret kypsiksi ja anna niiden jäähtyä. Kuori punajuuret ja raasta karkeaksi raasteeksi. Kuori omena ja raasta myös karkeaksi raasteeksi. Sekoita smetana ja kermaviili hyvin keskenään. Lisää raastettu piparjuuri ja suola kastikkeeseen. Sekoita kastike raasteiden joukkoon ja anna maustua jääkaapissa vähintään 30 minuuttia ennen tarjoilua.


Valkosipulilla maustettu sienisalaatti:

1 prk sauvon sienikuutioita
1 pieni punasipuli
½-1 valkosipulin kynsi
1 prk smetanaa
suolaa
mustapippuria

Kaada sienikuutiot lävikköön ja valuta hyvin. Kuori punasipuli ja valkosipulin kynsi. Kuutioi punasipuli erittäin pieneksi kuutioiksi ja hienonna valkosipuli. Sekoita sienikuutiot, punasipuli ja valkosipuli kulhossa. Lisää smetana ja mausta suolalla ja pippurilla. Anna tekeytyä 30 min jääkaapissa ennen tarjoitua

4 kommenttia :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...