torstai 29. marraskuuta 2012

Marjaiset sämpylät



Suolaa ja Hunajaa -blogissa käytiin keskustelua vispipuuro postauksen yhteydessä siitä, mitä mehunkeitossa käytetystä marjamäskistä voi tehdä. Osa keitti mäskistä jämämehua, meillä taas mäski laitettiin pakkaseen odottamaan leipätaikinoita. Tässä yksi ohje ja voin suositella ensi kesänä säästämään edes osan marjamäskistä. Onko muilla ideoita mihin marjamäskiä voisi käyttää? Ajattelin vielä kokeilla ainakin pannaritaikinan joukkoon.

Marjaiset sämpylät:
 n. 15 kpl
2,5dl vettä
25g hiivaa
3 rkl hunajaa
1/2 tl suolaa
1/2 dl marjamäskiä (tällä kertaa oli mustaherukkaa)
2 dl täysjyvävehnäjauhoja
n.4-5 dl spelttijauhoja
1/2 dl rypsiöljyä
Voiteluun:
1 dl lämmintämaitoa
1 rkl hunajaa
Pinnalle:
spelttihiutaleita

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liota hiiva siihen. Lisää hunaja ja suola, sekoita hyvin. Lisää marjamäski ja sekoita. Alusta ensin taikinaan täysjyvävehnäjauhot. Lisää sitten speltti ja loppuvaiheessa öljy. Lisää spelttijauhojen määrää tarvittaessa. Anna taikinan kohota 30min. Leivo sämpylöiksi ja anna kohota 30min. Kuumanna maito ja sekoita hunaja joukkoon. Voitele maidolla sämpylät. Ripottele hiutaleita pinnalle halutessasi. Paista uunissa 225C n.12min. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

2 kommenttia :

  1. Tähän ohjeeseen palaan ehdottomasti seuraavan kerran, kun keitellään mehuja. Ei olisi tullut mieleenkään käyttää mäskiä näin. Mutta tämä on ihan parasta bloggaamisessa, blogikavereilta saa parhaat vinkit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan totta, hyvät ideat saa nykyään miltei aina blogeista. Ainoa haaste mäskin käytössä on löytää oikea määrä hunajaa, sokeria tai siirappia ettei marjat tee taikinasta liian kirpsakkaa.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...